Handelingen

Otterlo, Kerklaan 8 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door R. Blotenburg (overleg | bijdragen) op 25 jan 2009 om 13:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Algemene gegevens
Genootschap : PKN (Nederlands Hervormde Kerk)
Gemeente : Ede
Plaats : Otterlo
Adres : Kerklaan 8
Provincie : Gelderland
Jaar ingebruikname : 14e eeuw
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk :
Architect :
Monument-status: Rijksmonument
ID. nummer 12099


Geschiedenis

In 1215 is er al sprake van een kerspel (kerk en pastoor) in Otterlo. De kerk heeft een langdurige geschiedenis. Zo is onder meer bekend dat er in 1660 een ingrijpende onderhoudsbeurt is geweest, waarbij muren indien nodig opnieuw werden opgetrokken en de kerk van binnen is gewit. Het schip is in 1865 verhoogd. Grote restauratie van 1968 - 1973.


Omschrijving

De Ned. Herv. Kerk van Otterlo is een eenbeukige dorpskerk met vroeg 14e eeuws schip zonder steunberen. Het in 1865 verhoogde schip heeft een 19e eeuws koorplafond. De kerk heeft een eenvoudige, bakstenen toren uit vermoedelijk dezelfde periode met een slanke naaldspits. In de toren zijn 2 klokken aanwezig. De grote klok wordt geluid bij begrafenissen en de kleine klok bij kerkdiensten. De kerk was uitwendig geheel gepleisterd, dit is tijdens de restauratie van 1968 - 1973 verwijderd. In het koor bevind zich goed 17e eeuws meubilair: lambrizering met acanthusbladwerk omgeven togen en een kansel met fraai gesneden klankbord. De kerk bezit vier koperen lichtkronen in 17e eeuwse stijl, twee van deze kronen zijn in 1901 geschonken door de toenmalige predikant en zijn echtgenote. Voorwaarde was dat deze kronen altijd in de kerk aanwezig bleven. Op een van deze kronen is een schildje bevestigd met de naam van de predikantsvrouw en het jaartal. Het schildje op de andere kroon is reeds jaren zoek.

Orgel

De kerk beschikt sinds 1897 over een orgel. Over het algemeen gaat men er vanuit dat dit instrument door orgelmaker Smits uit Utrecht is gebouwd, dit is echter niet met zekerheid te zeggen. Het orgel werd opgeleverd met een mechanische tractuur en een aangehangen pedaal van 12 tonen.

De dispositie in 1897: Prestant 8 vt, Holpijp 8 vt. (bas / discant) Viola 8 vt. Fluit 4 vt. Octaaf 4 vt. Octaaf 2 vt. Quint 2 2/3 vt.

In 1959 werd het orgel uitgebreid door de Firma Koppejan uit Ederveen. Koppejan realiseerde een volledig pedaal, met een Subbas 16 vt. Verder breidde hij het orgel uit met o.a. een Gamba 8 vt en een Sesquialter II sterk. Ook plaatste hij het huidige front. Tijdens de restauratie van de kerk in 1968 - 1973 werd het orgel gedemonteerd en opgeslagen. In 1974 werd het orgel door de Firma Koch uit Apeldoorn gerestaureerd en uitgebreid. Het orgel kreeg de huidige dispositie, zoals hieronder vermeld:

Hoofdwerk: Prestant 8 vt. Roerfluit 8 vt. Octaaf 4 vt. Octaaf 2 vt. Sesquialter II sterk (discant) Trompet 8 vt. Mixtuur 1 1/3 III sterk

Bovenwerk: Salicionaal 8 vt. Celeste 8 vt. Holpijp 8 vt. Fluit 4 vt. Nasard 2 2/3 vt. Nachthoorn 2 vt. Quint 1 1/3 vt.

Pedaal: Subbas 16 vt. Octaafbas 8 vt.

Voetkoppels: Pedaal - hoofdwerk / Pedaal - bovenwerk / Hoofdwerk - bovenwerk

Tremulant voor het gehele orgel. (Vernieuwd in 2007)

Het orgel bezit een mechanische tractuur, met uitzondering van het pedaal. Dit is pneumatisch. Behalve het pneumatische pedaal is ook het groot octaaf van de Prestant 8 vt, en de vier laagste tonen van de Octaaf 4 vt. pneumatisch.


een afbeelding van het orgel van voor de restauratie in 1959

Zie voor meer informatie: [1] of [2]

KLIK voor informatie in andere SITES (Koppellink)