Handelingen

Oosterwolde (G), Groote Woldweg 26 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : Ned. Hervormde kerk
Gemeente : Oldebroek
Plaats : Oosterwolde Gld.
Adres : Groote Woldweg (Kerkdorp)
Provincie : Gelderland
Jaar ingebruikname : 15e
Huidige bestemming: afgebroken
Naam kerk : St. Nicolaas
Architect :
Monument-status:

Geschiedenis In de 15e eeuw werd door de abdij van Werden de St. Nicolaaskerk gesticht. Deze in gotische stijl gebouwde kerk was het middelpunt van het middeleeuwse dorp ‘Oostenwold’ (het huidige Kerkdorp). Door de toenemende dreiging van stormvloeden van de nabijgelegen Zuiderzee, verplaatste het dorp zich geleidelijk naar de in het zuiden gelegen buurtschap ‘de Zandweg’ (het huidige Oosterwolde), zodat in het begin van de 19e eeuw de St. Nicolaaskerk nog slechts door enkele woningen was omgeven. Vanuit de omliggende woongebieden was de kerk vaak ook moeilijk bereikbaar. In 1844 werd de kerk tijdens hevig onweer door de bliksem getroffen en liep aanzienlijke schade op. Hierop werd besloten om de St. Nicolaaskerk af te breken en bij de ‘de Zandweg’ en in Noordeinde een nieuwe kerk te bouwen.

Algemene gegevens
Genootschap : PKN (Herv.Geref.Bond)
Gemeente : Oldebroek
Plaats : Oosterwolde Gld.
Adres : Groote Woldweg 26
Provincie : Gelderland
Jaar ingebruikname : 1845
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Dorpskerk
Architect :
Monument-status: Rijksmonument
Sonneveld ID: 12086
Geschiedenis
Uitbreidingen in 1900, 1920 en 1996 (voormalige zaalkerk).

Orgel Het orgel uit de voormalige St. Nicolaaskerk (in 1800 gebouwd door orgelbouwer R. Knol) werd in de nieuwgebouwde dorpskerk geplaatst. Dit orgel, waarvan de gesneden kas bekroond was met beelden, heeft vele jaren trouwe dienst gedaan, maar werd in de jaren '70 verkocht aan de hervormde gemeente van Geesteren. Door de firma Reil werd vervolgens een nieuw instrument geplaatst. Voor foto's van beide orgels, zie onderstaande links:

Knol-orgel (1800) [1]

Reil-orgel (1970) [2]

Klok en uurwerk Klokkenstoel met gelui van 2 klokken waarvan een van een anonieme gieter, 1734, diam. 40 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts te Asten, NR. 518, 1915.