Handelingen

Oosterwolde (G), Groote Woldweg 26 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : Ned. Hervormde kerk
Gemeente : Oldebroek
Plaats : Oosterwolde Gld.
Adres : Groote Woldweg (Kerkdorp)
Provincie : Gelderland
Jaar ingebruikname : 15e
Huidige bestemming: afgebroken
Naam kerk : St. Nicolaas
Architect :
Monument-status:

Geschiedenis In de 15de eeuw werd door de abdij van Werden de St. Nicolaaskerk gesticht. Deze in gotische stijl gebouwde kerk was het middelpunt van het middeleeuwse dorp ‘Oostenwold’ (het huidige Kerkdorp). Door de toenemende dreiging van stormvloeden van de nabijgelegen Zuiderzee, verplaatste het dorp zich geleidelijk naar de in het zuiden gelegen buurtschap ‘de Zandweg’ (het huidige Oosterwolde), zodat in het begin van de 19e eeuw de St. Nicolaaskerk nog slechts door enkele woningen was omgeven. Vanuit de omliggende woongebieden was de kerk vaak ook moeilijk bereikbaar. In 1844 werd de kerk tijdens hevig onweer door de bliksem getroffen en liep aanzienlijke schade op. Hierop werd besloten om de St. Nicolaaskerk af te breken en bij de ‘de Zandweg’ en in Noordeinde een nieuwe kerk te bouwen.

Algemene gegevens
Genootschap : PKN Hervormd
Gemeente : Oldebroek
Plaats : Oosterwolde Gld.
Adres : Groote Woldweg 26
Provincie : Gelderland
Jaar ingebruikname : 1845
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Dorpskerk
Architect :
Monument-status: Rijksmonument
Sonneveld ID: 12086
Geschiedenis
Uitbreidingen in 1900, 1920 en 1996.

Eenvoudige kruiskerk voorzien van geveltoren met spits. De kerk werd in 1845 als zaalkerk gebouwd en rond 1900 en 1920 in fasen uitgebreid tot een kruiskerk met rechtgesloten koor.

Klok en uurwerk Klokkenstoel met gelui van twee klokken waarvan een van een anonieme gieter, 1734, diam. 40 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts te Asten, NR. 518, 1915.

Orgel

Knol-Orgel Het orgel uit de voormalige St. Nicolaaskerk (in 1800 gebouwd door orgelbouwer Rudolf Knol) werd in de nieuw gebouwde dorpskerk geplaatst. Dit orgel, waarvan de gesneden kas bekroond was met beelden, heeft vele jaren trouw dienst gedaan, maar werd in 1970 verkocht aan de hervormde gemeente van Geesteren.

Reil-orgel

Het huidige orgel is in 1970 gebouwd door de firma Gebr. Reil (Heerde). Adviseur is Henk van Loo (Oldebroek).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Spitsgamba 8' (C-H in Roerfluit) - Octaaf 4' - Gemshoorn 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Trompet 8'.
  • Rugwerk (manuaal 1): Gedekt 8' - Quintadeen 8' (C-H in Gedekt) - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Woudfluit 2' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk, vanaf a - Scherp 1' 3-4 sterk - Kromhoorn 8'.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' (transm.) - Koraalbas 4' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1. Winddruk: 64 mm. WK.

Afbeeldingen