Handelingen

Oosterwolde (G), Groote Woldweg 26 - Dorpskerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

Regel 1: Regel 1:
 
[[Categorie:Object]]
 
[[Categorie:Object]]
 
[[Categorie:MetKaart]]
 
[[Categorie:MetKaart]]
[[Categorie:NH]]
+
[[Categorie:PKNH]]
 
[[Categorie:Oosterwolde]]
 
[[Categorie:Oosterwolde]]
 
[[Categorie:Gemeente Oldebroek]]
 
[[Categorie:Gemeente Oldebroek]]
Regel 42: Regel 42:
  
 
'''Geschiedenis'''
 
'''Geschiedenis'''
In de 15e eeuw werd door de abdij van Werden de St. Nicolaaskerk gesticht. Deze in gotische stijl gebouwde kerk was het middelpunt van het middeleeuwse dorp ‘Oostenwold’ (het huidige Kerkdorp). Door de toenemende dreiging van stormvloeden van de nabijgelegen Zuiderzee, verplaatste het dorp zich geleidelijk naar de in het zuiden gelegen buurtschap ‘de Zandweg’ (het huidige Oosterwolde), zodat in het begin van de 19e eeuw de St. Nicolaaskerk nog slechts door enkele woningen was omgeven. Vanuit de omliggende woongebieden was de kerk vaak ook moeilijk bereikbaar. In 1844 werd de kerk tijdens hevig onweer door de bliksem getroffen en liep aanzienlijke schade op. Hierop werd besloten om de St. Nicolaaskerk af te breken en bij de ‘de Zandweg’ en in Noordeinde een nieuwe kerk te bouwen.  
+
In de 15de eeuw werd door de abdij van Werden de St. Nicolaaskerk gesticht. Deze in gotische stijl gebouwde kerk was het middelpunt van het middeleeuwse dorp ‘Oostenwold’ (het huidige Kerkdorp). Door de toenemende dreiging van stormvloeden van de nabijgelegen Zuiderzee, verplaatste het dorp zich geleidelijk naar de in het zuiden gelegen buurtschap ‘de Zandweg’ (het huidige Oosterwolde), zodat in het begin van de 19e eeuw de St. Nicolaaskerk nog slechts door enkele woningen was omgeven. Vanuit de omliggende woongebieden was de kerk vaak ook moeilijk bereikbaar. In 1844 werd de kerk tijdens hevig onweer door de bliksem getroffen en liep aanzienlijke schade op. Hierop werd besloten om de St. Nicolaaskerk af te breken en bij de ‘de Zandweg’ en in Noordeinde een nieuwe kerk te bouwen.  
  
 
{|  
 
{|  
Regel 48: Regel 48:
 
|-valign="top"
 
|-valign="top"
 
| style="text-align:top; background-color:Lightgrey; width:200px;" | Genootschap :
 
| style="text-align:top; background-color:Lightgrey; width:200px;" | Genootschap :
| style="text-align:top; background-color:Lightgrey; width:200px;" | PKN (Herv.Geref.Bond)
+
| style="text-align:top; background-color:Lightgrey; width:200px;" | PKN Hervormd
 
|-valign="top"
 
|-valign="top"
 
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" | Gemeente :
 
| style="text-align:top; background-color:Lightskyblue; width:200px;" | Gemeente :
Regel 85: Regel 85:
  
 
''Orgel''
 
''Orgel''
Het orgel uit de voormalige St. Nicolaaskerk (in 1800 gebouwd door orgelbouwer R. Knol) werd in de nieuwgebouwde dorpskerk geplaatst. Dit orgel, waarvan de gesneden kas bekroond was met beelden, heeft vele jaren trouwe dienst gedaan, maar werd in de jaren '70 verkocht aan de hervormde gemeente van Geesteren. Door de firma Reil werd vervolgens een nieuw instrument geplaatst. Voor foto's van beide orgels, zie onderstaande links: 
+
Het orgel uit de voormalige St. Nicolaaskerk (in 1800 gebouwd door orgelbouwer R. Knol) werd in de nieuw gebouwde dorpskerk geplaatst. Dit orgel, waarvan de gesneden kas bekroond was met beelden, heeft vele jaren trouwe dienst gedaan, maar werd in 1970 verkocht aan de hervormde gemeente van Geesteren. Door de firma Reil werd vervolgens een nieuw instrument geplaatst.  
 
 
''Knol-orgel (1800)''
 
[http://www.orgelsite.nl/kerken18/geesteren.htm]
 
 
 
''Reil-orgel (1970)''
 
[http://www.orgelsite.nl/kerken9/oosterwolde.htm]
 
  
 
''Klok en uurwerk''
 
''Klok en uurwerk''
Klokkenstoel met gelui van 2 klokken waarvan een van een anonieme gieter, 1734, diam. 40 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts te Asten, NR. 518, 1915.
+
Klokkenstoel met gelui van twee klokken waarvan een van een anonieme gieter, 1734, diam. 40 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts te Asten, NR. 518, 1915.
  
 
<gallery>
 
<gallery>
Regel 100: Regel 94:
 
Afbeelding:Oosterwolde nh kerk2.jpg
 
Afbeelding:Oosterwolde nh kerk2.jpg
 
Afbeelding:Oosterwolde nh kerk zijvleugel.jpg
 
Afbeelding:Oosterwolde nh kerk zijvleugel.jpg
 +
Afbeelding:Oosterwolde Gld Herv Kerk Reil 1970.jpg
 
</gallery>
 
</gallery>

Versie van 7 jul 2009 om 11:47


Algemene gegevens
Genootschap : Ned. Hervormde kerk
Gemeente : Oldebroek
Plaats : Oosterwolde Gld.
Adres : Groote Woldweg (Kerkdorp)
Provincie : Gelderland
Jaar ingebruikname : 15e
Huidige bestemming: afgebroken
Naam kerk : St. Nicolaas
Architect :
Monument-status:

Geschiedenis In de 15de eeuw werd door de abdij van Werden de St. Nicolaaskerk gesticht. Deze in gotische stijl gebouwde kerk was het middelpunt van het middeleeuwse dorp ‘Oostenwold’ (het huidige Kerkdorp). Door de toenemende dreiging van stormvloeden van de nabijgelegen Zuiderzee, verplaatste het dorp zich geleidelijk naar de in het zuiden gelegen buurtschap ‘de Zandweg’ (het huidige Oosterwolde), zodat in het begin van de 19e eeuw de St. Nicolaaskerk nog slechts door enkele woningen was omgeven. Vanuit de omliggende woongebieden was de kerk vaak ook moeilijk bereikbaar. In 1844 werd de kerk tijdens hevig onweer door de bliksem getroffen en liep aanzienlijke schade op. Hierop werd besloten om de St. Nicolaaskerk af te breken en bij de ‘de Zandweg’ en in Noordeinde een nieuwe kerk te bouwen.

Algemene gegevens
Genootschap : PKN Hervormd
Gemeente : Oldebroek
Plaats : Oosterwolde Gld.
Adres : Groote Woldweg 26
Provincie : Gelderland
Jaar ingebruikname : 1845
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Dorpskerk
Architect :
Monument-status: Rijksmonument
Sonneveld ID: 12086
Geschiedenis
Uitbreidingen in 1900, 1920 en 1996 (voormalige zaalkerk).

Orgel Het orgel uit de voormalige St. Nicolaaskerk (in 1800 gebouwd door orgelbouwer R. Knol) werd in de nieuw gebouwde dorpskerk geplaatst. Dit orgel, waarvan de gesneden kas bekroond was met beelden, heeft vele jaren trouwe dienst gedaan, maar werd in 1970 verkocht aan de hervormde gemeente van Geesteren. Door de firma Reil werd vervolgens een nieuw instrument geplaatst.

Klok en uurwerk Klokkenstoel met gelui van twee klokken waarvan een van een anonieme gieter, 1734, diam. 40 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts te Asten, NR. 518, 1915.