Handelingen

Oosterwijtwerd, Dorpstraat 29 - Mariakerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 5 jan 2021 om 20:13 (gemher)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mariakerk
Genootschap: Hervormde Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Eemsdelta
Plaats: Oosterwijtwerd
Adres: Dorpsstraat 29
Postcode: 9911PB
Inventarisatienummer: 01119
Jaar ingebruikname: 1175
Architect:
Huidige bestemming: cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 40304


Geschiedenis

Historische dorpskerk.

Sinds 1997 worden in de uit 1175 daterende Mariakerk geen kerkdiensten meer gehouden. De Stichting Oude Groninger Kerken is eigenaar van de kerk. Men heeft de kerk een culturele bestemming gegeven. Eén van de activiteiten zijn nu de wekelijkse meditatieavonden waarvoor veel belangstelling is. (59-08)

  • 2015 Officiële ingebruikname gerestaureerde kerk Oosterwijtwerd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk op verhoogd kerkhof. Gaaf bakstenen kerkje met versmald halfrond gesloten koor; aan de noordzijde zijn de halfronde gesloten romaanse vensters nog aanwezig. In de kerk preekstoel met gesneden kuip en klankbord en kapstokbord. Eenvoudige avondmaalstafel; koorafsluitingen met spijlen. Overhuifde herenbank met gesneden bekroning. Twee banken met spijltjes aan het voorschot van voormalig doophek. Zandstenen epitaaf Ripperda. Drie wapenborden. Houten offerblok. Koperen kroon met 16 armen. Minstens zes zerken. Oud mechanisch smeedijzeren torenuurwerk staat buiten gebruik in de kerk opgesteld. Eenklaviers mechanisch orgel, van oorsprong gemaakt door Chr. Müller in 1744 voor een onbekende kerk, in 1845 door H.E. Freytag geplaatst in de kerk van Oosterwijtwerd. In 1895 vergroot door orgelmaker S. Proper en geplaatst in een nieuwe kas, waarbij de klaviatuur aan de zijkant werd aangebracht.

In de media

Uit ; Monumentaal.com d.d. 25 november 2014

Onlangs is een begin gemaakt met de restauratie van het interieur van de romaanse kerk in het Groningse dorp Oosterwijtwerd. Het bijzondere historische binnenste van de 12e-eeuwse Mariakerk verkeert in slechte staat. Het godshuis behoort tot de oudste bakstenen kerken in de provincie Groningen. Vensters uit vooral de 17e en 19e eeuw bieden zicht op een interieur dat overwegend in juist die tijdvakken tot stand kwam. De buitenkant van de kerk is in 1992 gerestaureerd maar het interieur is toen niet aangepakt. In de loop van de jaren zijn diverse historische interieurstukken, herenbanken, koorafscheiding, het stuk- en schilderwerk en de vloeren sterk achteruitgegaan. Doordat in het verleden weinig ingrepen aan het bijzondere interieur zijn uitgevoerd, is dat voor het grootste deel nog in originele staat. De onderhoudsstaat is nu echter zo erbarmelijk dat grondige opknapbeurt noodzakelijk is om het te behouden voor de toekomst.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur