Handelingen

Oldeholtpade, Hoofdweg 164 - Stephanuskerk

Uit Reliwiki

Versie door Meile (Overleg | bijdragen) op 9 jan 2015 om 18:24 (cat)


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Ned Hervormd
Gemeente : Weststellingwerf
Plaats : Oldeholtpade
Adres : Hoofdweg 164
Provincie : Friesland
Jaar ingebruikname : 1545
Huidige bestemming : kerk
Naam kerk : Stephanuskerk
Architect :
Monument-status : Rijksmonument 38868
Inventarisatienummer : 09408


Oldeholtpade, Stephanus, opn. 15-06-2010 jk

Geschiedenis

De oorspronkelijke kerk was uit tufsteen opgetrokken en werd gebouwd in 1204. Het huidige gebouw, gewijd aan de Heilige Stepahnus, kwam gereed in 1545 en bestaat uit rode baksteen. Het metselwerk boven de ramen is versierd met gele boog- en aanzetstukken. Van 1983-1985 is de kerk gerenoveerd, maar aan de achterkant van de kerk is nog steeds te zien dat het bouwwerk erg oud is.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlands Hervormde Kerk. Forse eenbeukige kerk uit zeer laatgotische periode met natuurstenen blokken langs de rondbogig gesloten vensters der 7 traveeën en driezijdige sluiting. Zware westtoren van gele baksteen met uitgebouwde traptoren en achtzijdige knobbelspits. Toren 1608.In de kerk preekstoel met klankbord, doophek, twee familie banken waarvan een overhuifd. Mechanisch torenuurwerk, eerste kwart 20e eeuw.

Orgel

Het kabinetorgel is in 1800 gemaakt door H. Meijer, en werd geplaatst achter een schijnfront van de orgelmaker Gabry. In 1883 werden het kabinetorgel en het schijnfront aangekocht van de Janskerk te Haarlem.Tegenwoordig staat het kabinet orgel voorin de kerk. Het schijnfront van Gabry is ook nog steeds aanwezig.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur

Orgel

Kabinetorgel
Schijnfront