Handelingen

Nijmegen, Waterstraat 148 - Theresia van het Kindje Jezus (1927 - 1993)

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Nijmegen
Plaats : Nijmegen
Adres : Waterstraat 148
Provincie : Gelderland
Jaar ingebruikname : 1927
Huidige bestemming: gesloopt
Naam kerk : Theresia van het Kindje Jezus
Architect : Bellot, P./Leur, H.C. vd.
Monument-status: n.v.t.


Geschiedenis

Complex van kerk, pastorie, klooster en scholen in expressionalistische stijl, ontworpen door Dom P. Bellot OSB en zijn compagnon H.C. van de Leur. Driebeukige kerk zonder klokkentoren. Geen transepten. Vijfzijdig gesloten priesterkoor met drie uitspringende muurvakken. Twee kleine achtzijdige torentjes aan weerszijden van de oostgevel van het kerkschip. Schip met aan weerszijden drie topgevels met raampartij. Facade met twee achthoekige torens aan weerszijden van het grote raam in het midden. Het geheel was bedekt met dakpannen gelegd in mozaïekpatroon. Lambrisering van gekleurde bakstenen rondom.

Het interieur valt op door zijn betongebruik. De St. Theresiakerk was de enige Nederlandse kerk van Bellot, waarin een betonskelet als draagconstructie werd toegepast. De dragende delen zijn uitgevoerd als betonnen keperbogen en in het zicht gelaten. De muurvakken tussen het betonskelet zijn van baksteen in gekleurd motief. Schilderingen van Jaap Mes O.S.B. op het gewelf van het priesterkoor en de gewelven van de zijbeuken.

Wegens teruglopend kerkbezoek moest de kerk worden gesloten. In 1993 is de kerk gesloopt.

Afbeeldingen

De kerk is in september 1993 aan de eredienst onttrokken en in oktober/november 1993 volgde sloop. Op het terrein is één van de scholen nog aanwezig.