Handelingen

Monster, Molenstraat 71a - Maranathakerk

Uit Reliwiki

Versie door Waterman (Overleg | bijdragen) op 13 feb 2019 om 00:49 (Categorie:HHK verwijderd & infobox)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Maranathakerk
Genootschap: Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Westland
Plaats: Monster
Adres: Molenstraat 71a
Postcode: 2681BN
Sonneveld-index: 02671 19236
Jaar ingebruikname:
Architect: Lek, A. v.d., Capelle a.d. IJssel
Huidige bestemming: Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt
Monument status: geenGeschiedenis

Van 2004 tot 2010 ook Hersteld Hervormde Gemeente.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 8 september 2009.

De hersteld hervormde gemeente (hhg) in Monster krijgt per 1 maart 2010 een eigen kerkgebouw. De gemeente is vanaf die datum eigenaar van de gereformeerde Zuiderkerk in het naburige ’s-Gravenzande.

Sinds september 2004 kerkt de hersteld hervormde gemeente in de Maranathakerk, het kerkgebouw van de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Monster. Doordeweekse activiteiten zoals catechese, Bijbelkring en club- en verenigingswerk vinden elders plaats.

In het besef dat deze oplossing tijdelijk was, heeft de hersteld hervormde gemeente vanaf het begin gezocht naar een permanente oplossing voor het beleggen van zowel haar erediensten als doordeweekse activiteiten. Deze zoektocht kwam in een stroomversnelling toen de gereformeerde kerk vrijgemaakt in het najaar van 2008 aangaf het gezamenlijk gebruik van haar kerkgebouw in 2010 te willen beëindigen.

Ongeveer tegelijkertijd werd duidelijk dat de gereformeerde Zuiderkerk in ’s-Gravenzande te koop kwam. Omdat de hersteld hervormde gemeente te Monster een regionale functie heeft en ongeveer een derde deel van de gemeente in ’s-Gravenzande woont, werd kerken in ’s-Gravenzande niet uitgesloten.

Na een intensief traject van overleg en besluitvorming, waarin aan beide zijden ook de gemeenteleden zijn betrokken, is besloten tot aankoop over te gaan. Dit resulteerde in de ondertekening van een voorlopig koopcontract op 27 augustus. Daarin is overeengekomen dat de hersteld hervormde gemeente per 1 maart 2010 de beschikking zal krijgen over de Zuiderkerk en de bijbehorende verenigingsruimten.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Bernard Koch in 1979.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur