Handelingen

Mijnsheerenland, Kerkstraat 5 - Laurentiuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Laurentiuskerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Mijnsheerenland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Mijnsheerenland
Adres: Kerkstraat 5
Postcode: 3271BH
Jaar ingebruikname: 1445
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 30147


Geschiedenis

Oorspronkelijk, in de middeleeuwen, gewijd aan (eerst) Sint Gertrudis en (later) Sint Laurentius.

Eenbeukige kerk uit de 15de eeuw met westtoren met lange spits. De 48 m hoge toren is, naar verluidt, de hoogste kerktoren in de Hoeksche Waard. Wandschildering uit de bouwtijd met St. Joris en de draak. Eenvoudig laatgotisch koorhek en vroeg 16e eeuwse graftombe van Elisabeth van Loon. Orgel uit 1750 van J.H.H. Bätz, afkomstig uit de Waalse kerk te Heusden. Sinds 1878 in deze kerk. In 1966 door Gebr. Van Vulpen uitgebreid met rugpositief en vrij pedaal, in 1997 door hen gerestaureerd en opnieuw geïntoneerd.

  • Qua hoogte van de toren wordt de Laurentiuskerk op de voet gevolgd, misschien toch overtroffen, door de Dorpskerk in Oud-Beijerland.
  • Regelmatig (ongeveer eens in de 2 maanden) vindt hier op zaterdagavonden een orgelconcert plaats, soms met een koor erbij

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Ned. Herv. KERK. Laat-gotisch bouwwerk, ca. 1500, met eenbeukig schip, smalle driezijdig gesloten koor. Inventaris: preekstoel met doophek (1646), koorhek uit de bouwtijd, herengestoelte met getoogde panelen (1651) en in het koor zwart marmeren graftombe met aan de lange zijden spitsboognissen en op de dekplaat het liggende beeld van Elisabeth van Loon, weduwe van Frank van Praet (plm. 1514). Oorspronkelijk eenklaviers orgel, ca. 1750 door J.H.H. Bätz gebouwd voor de Waalse Kerk te Heusden. In 1818 overgeplaatst naar de Hervormde Kerk te Geertruidenberg. In 1861 naar de Herv. Kerk te Middelharnis en in 1878 aangekocht door Mijnsheerenland. Bij de restauratie in 1965-1967 werd een nieuw Rugwerk bijgeplaatst. Alleen de hoofdkas en het pijpwerk van Bätz vallen binnen de bescherming. Grafzerken (XVII).

Toren

Toren van de Ned. Herv. Kerk. Met eenvoudige nissen en friezen-architectuur, bekroond door een ingesnoerde naaldspits. Houten gewelven. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van J. Zeelstman, 1462, diam. 94,6 cm en twee moderne klokken. Mechanisch torenuurwerk, firma A.H.van Bergen. Op de rijk versierde gegoten slingerschijf staat: 1873. Het staat thans buiten gebruik.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur