Handelingen

Lijnden, Hoofdweg 121 - Franciscus van Sales: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

Geen bewerkingssamenvatting
Regel 76: Regel 76:
==Externe links==
==Externe links==
* {{Wikipedia2|Sint-Franciscus_van_Saleskerk_(Lijnden)}}
* {{Wikipedia2|Sint-Franciscus_van_Saleskerk_(Lijnden)}}
* {{Wikimedia|Sint-Franciscus_van_Saleskerk_(Lijnden)}}


==Afbeeldingen==
==Afbeeldingen==

Versie van 7 mei 2021 15:29


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Franciscus van Sales
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Haarlemmermeer
Plaats: Lijnden
Adres: Hoofdweg 121
Postcode: 1175KC
Inventarisatienummer: 05862
Jaar ingebruikname: 1859
Architect: Theo Molkenboer (1796 - 1863)
Huidige bestemming: inbouw kantoorruimten
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Driebeukige kerk met geveltoren in hoofdzakelijk neoclassicistische vormen. Houten tongewelf over de middenbeuk, ionische zuilen. Buiten gebruik 2002. Na verbouwing in juni 2008 als kantoorruimten in gebruik genomen. Het exterieur van deze kerk is (vrijwel) geheel intact gebleven.

opname 1962 © AvD.

Orgels

Ypma-orgel

Deze neogotische kerk is in 1859 gebouwd naar ontwerp van de bekende architect Molkenboer. In 1910 plaatste de firma L. Ypma & Co. onder leiding van Jos Vermeulen een nieuw orgel in de kerk met pneumatische kegelladen. In 1967 is het orgel door de firma Adema-Schreurs gerestaureerd. De tractuur werd geëlectrificeerd en ook is de dispositie gewijzigd. Adema maakte een unit van de Bourdon 16' van het hoofdwerk, waaruit drie pedaalstemmen werden getrokken. Het gebouw is in 2002 gesloten en de bestemming is onbekend. Begin 2005 werd het orgel gekocht door de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) te Franeker met de bedoeling het in hun nieuwe kerkgebouw 'De Voorhof' te laten plaatsen. De opdracht hiervoor werd gegeven aan de firma Adema. De nog altijd gereserveerde Basson-Hobo van het zwelwerk is nu ook geplaatst. Op 4 oktober 2007 vond de ingebruikneming van het kerkgebouw en het orgel plaats.

Gerstenhauerorgel

Op 20 april 1961 werd het koororgel in de in de jaren 1956-1959 gerestaureerde Oude Kerk te Scheveningen in gebruik genomen. Het instrument was in 1958 ontdekt door Hessel de Harder in het koor van de Westerkerk te Enkhuizen. Het is oorspronkelijk in 1791 gebouwd voor de Rooms-Katholieke Kerk van Westwoud door Gerstenhouwer. Het was een balustradeorgel. In 1864 werd het verkocht aan de parochiekerk in Lijnden (N.H.). Daarna kwam het in 1909 terecht in de Hervormde Kerk te Wervershoof (N.H.), om uiteindelijk in 1956 in de Westerkerk te Enkhuizen te worden opgeslagen. In 1959 is het naar Scheveningen overgeplaatst. Flentrop voerde een restauratie uit. Hierbij werd een Flageolet 1' geplaatst op een lege sleep, waar nog nooit pijpwerk had gestaan. De Mixtuur is niet van 1791, maar uit de negentiende eeuw. Flentrop maakte ook een nieuwe onderkas en plaatste de klaviatuur aan de voorzijde.

In de media

  • Uit Rotterdamsch Nieuwsblad, 13 Februari 1909.

De parochie van den H. Franciscus van Sales, te Haarlemmermeer, die haar 50-jarig bestaan vierde, is een prachtig orgel rijk geworden, een geschenk van de parochianen.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 27 januari 2010.

In de rooms-katholieke kerk aan de Schipholweg te Lijnden, tussen Amsterdam en Haarlem, werd in 2002 de laatste dienst gehouden. Nadat het kerkgebouw zes jaar werd bewoond om te voorkomen dat het gekraakt zou worden, houden er nu twee bedrijven kantoor: in de kerk zelf ict-beheerder Wortell, in de pastorie L & A advocaten. Het bedehuis werd in 1860 ingewijd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur