Handelingen

Leeuwarden, Archipelweg 133 - Salvatorkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Salvatorkerk
Genootschap: City Life Church Leeuwarden
Provincie: Friesland
Gemeente: Leeuwarden
Plaats: Leeuwarden
Adres: Archipelweg 133
Postcode: 8921KE
Sonneveld-index: 09215 16736
Jaar ingebruikname: 1962
Architect: Reitsma, E en L.H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Salvatorkerk. Als zodanig in gebruik tot 1994. Aan het gebouw zitten een voormalige pastorie en een voormalige kosterswoning vast. Deze zijn bij de verkoop van de Salvatorkerk in 1996 als losse kavels verkocht en horen niet meer bij de kerk. Een aantal jaren werd hier ook gekerkt door de Zevende Dags Baptisten.

In 1996 kocht Evangelische Gemeente Leeuwarden het gebouw aan en nam het in gebruik. Deze gemeente nam de naam van het gebouw aan: De Salvator. Voor die tijd kwam deze gemeente samen in de voormalige school Esdoornstraat 36. In de loop der jaren werden enkele bijzalen aan het gebouw toegevoegd en het interieur van de meeste ruimtes aangepast aan de tijdsgeest. Na een periode van sterke kerkgroei, waarbij voornamelijk een gebrek aan ruimte voor het kinderwerk een probleem werd, werd in 2005 overwogen te verhuizen. Uiteindelijk werd besloten het gebouw te renoveren en indien nodig op de zondagen meerdere identieke kerkdiensten achter elkaar te houden. Er hebben enkele jaren noodlokalen naast de kerk gestaan om het gebrek aan bijruimtes op te vangen. Later werd een deel van het kinderwerk verplaatst naar lokalen in een middelbareschool die vlak bij de Salvatorkerk was gebouwd. Op 30 september 2018 werd De Salvator onderdeel van City Life Church en wijzigde zijn naam in City Life Church Leeuwarden. In 2011 werd het gebouw door Gemeente Leeuwarden aangewezen als beeldbepalend na-oorlogs gemeentelijk monument.

Orgel

Op 8 december 1966 nam de Gereformeerde Salvatorkerk in Leeuwarden een nieuw orgel in gebruik. Het werd gebouwd door de firma Verschueren uit Heythuysen. De Trompet 8' is van Franse makelij. Adviseurs bij de bouw waren de heren R. Beintema en J.J. Houwman. Het front is ontworpen in samenwerking met archiect S. v.d. Veen. Bij de ingebruikname werd het orgel bespeeld door de beide adviseurs en door de heer G. Stulp. Het orgel is in oktober 1996 te koop aangeboden. De firma Slooff heeft het gereviseerd en in 1997 overgeplaatst naar de Pauluskerk in Gouda.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 20 december 2005

De evangelische Salvatorgemeente van Leeuwarden is op zoek naar een nieuw kerkgebouw. Volgens de voorganger, ds. Nic. van Amerom, is de gemeente de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 15 procent gegroeid. Daardoor is het huidige pand te klein geworden. Acht jaar geleden werd een gebouw van de gereformeerde kerk in Leeuwarden gekocht. Er zijn zo’n 550 plaatsen, terwijl de zondagochtenddienst vaak wordt bijgewoond door ongeveer 600 personen. Vanwege het ruimtegebrek wil men twee diensten per zondag beleggen. Bij doopdiensten, als er extra kerkgangers zijn, is er nu reeds een tweede samenkomst. Zo’n 70 procent van de kerkgangers is volgens de voorganger jonger dan 40 jaar. De gemeente zoekt een kerk waar ruimte is voor 1000 mensen. Onduidelijk is nog of de gemeente nieuw wil bouwen of liever een bestaand pand koopt.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 18 april 2014

De kerkzaal van evangelische gemeente De Salvator in Leeuwarden is de afgelopen weken grondig verbouwd.

„Het plafond is gestuukt, de elektriciteit vernieuwd, het podium is verbouwd en alles heeft een lik verf gekregen”, vertelt Jeschurun Bolt, die deel uitmaakt van het renovatieteam. „Ook is er veel verbeterd qua techniek, licht en geluid. En er is een klimaatbeheersingssysteem aangelegd. Met hulp van een adviseur wordt de akoestiek nog verbeterd, door een nieuwe achterwand te plaatsen van eikenhout. Die bevat geluidsisolerende materialen.”

De opgeknapte kerkzaal is de belangrijkste stap in een groter renovatieproject. „Drie jaar geleden hebben we besloten de kerk te renoveren. We hebben de klus opgesplitst in vier fases: de hal, zaal, bovenverdieping en buiten om de kerk. Voor iedere fase sprokkelen we eerst het geld bij elkaar.” De hal werd anderhalf jaar geleden al opgeknapt. Dat kostte een kleine 40.000 euro. De renovatie van de kerkzaal komt uit op ongeveer een ton. Zo’n zeventig vrijwilligers hebben meegewerkt. De afgelopen weken kerkte de gemeente in de aula van de christelijke scholengemeenschap Comenius (Achter de Hoven). De officiële opening vindt plaats op 18 mei.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur