Handelingen

Lage Vuursche, Hoge Vuurseweg 4 - De Stulp: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

Regel 74: Regel 74:
 
Afbeelding:Lage Vuursche Herv Kerk Van Oeckelen 1881.jpg
 
Afbeelding:Lage Vuursche Herv Kerk Van Oeckelen 1881.jpg
 
Afbeelding:Lage Vuursche Herv Kerk 1881 Van Oeckelen.jpg
 
Afbeelding:Lage Vuursche Herv Kerk 1881 Van Oeckelen.jpg
 +
Afbeelding:Lage Vuursche.N.H.Kerk.kopie ansichtkaart.jpg|kopie ansichtkaart
 +
Afbeelding:Lage Vuursche.N.H.Kerk.interieur.kopie ansichtkaart.jpg|kopie ansichtkaart
 +
 
</Gallery>
 
</Gallery>

Versie van 30 mrt 2010 om 07:46


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Hervormd
Gemeente : Baarn
Plaats : Lage Vuursche
Adres : Hoge Vuurseweg 4
Provincie : Utrecht
Jaar ingebruikname : 1659
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : De Stulp
Architect :
Monument-status: Rijksmonument
Inventarisatienumemr: 04095
Geschiedenis

Binnenkort kunnen er in de Lage Vuursche mensen begraven worden in koninklijke grond. De begraafplaats bij de NH kerk, naast kasteel Drakenstein, raakt vol. Koningin Beatrix heeft de hervormde gemeente ± 400 m2 grond geschonken om de begraafplaats uit te breiden. (59-08)


Ned. Hervormde Kerk. In de vorm van een kruis gebouwd met korte dwarsarmen en een driezijdige sluiting daterend van 1658 in traditioneel gotische vormen. Dakruiter. De wanden worden geleed door pilasters. Inwendig houten tongewelven. Eenklaviers orgel, in 1881 gemaakt door de Gebr. van Oeckelen. In 2003 gerestaureerd door Elbertse (Soest). Klokkenstoel met klok van Petit en Fritsen, 1938, diam. 48,8 cm.

Pastorie

Pastorie, XIX, witgepleisterde predikantswoning.

Uit Reformatorisch Dagblad, 2 juni 2009

Het kerkgebouw van de hervormde gemeente van Lage Vuursche viert zijn 350-jarig bestaan. Zondag zal het jubileum herdacht worden in een dienst waarin ds. G.H. Kruijmer, de plaatselijke predikant, zal voorgaan.

Op 5 juni 1657 werd de eerste kerkdienst gehouden in de schuur van boerderij De Stulp achter Kasteel Groot Drakestein, aldus ds. G.H. Kruijmer. In datzelfde jaar stelde baron Gerard van Reede een stuk grond ter beschikking voor de bouw van een kerk. In november 1659 werd de kerk in gebruik genomen.

Het is de enige kerk in het dorp, dat uit enkele straten bestaat, een kleine 300 inwoners telt en jaarlijks door 1,5 miljoen toeristen wordt bezocht. De hervormde gemeente telt ongeveer 130 leden.

In het kader van het jubileum zijn er diverse activiteiten. Op 7 november is er een gratis jubileumconcert, waarin kerkmuziek uit vier eeuwen ten gehore wordt gebracht door verschillende musici. Op 28 november is er een jubileumbijeenkomst, waarin een nieuwe preekstoel zal worden gepresenteerd. Van de hervormde gemeente te Ankeveen kon de preekstoel uit 1640 worden gekocht. Deze wordt momenteel gerenoveerd.

Uit Reformatorisch Dagblad, 1 december 2009.

In de hervormde kerk te Lage Vuursche is vorige week een nieuwe preekstoel geplaatst, afkomstig uit de hervormde kerk in het nabijgelegen Ankeveen. De preekstoel uit 1640 is zondag in gebruik genomen. De hervormde gemeente viert dit jaar haar 350-jarig bestaan. De gemeente telt ongeveer 130 leden en wordt bediend door ds. G.H. Kruijmer.

Afbeeldingen