Handelingen

Kortgene, Torendijk 76 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 5 apr 2024 om 16:53 (→‎Interieur)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Zeeland
Gemeente: Noord-Beveland
Plaats: Kortgene
Adres: Torendijk 76
Postcode: 4484AT
Inventarisatienummer: 06567
Jaar ingebruikname: 1927
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Zaalkerk gebouwd in 1926-1927.

Na de institutie van de Gereformeerde Gemeente op 07.11.1913 werd op 14 april 1914 aan de Torendijk een eigen kerk in gebruik genomen. Al gauw werd de kerk te klein en op 22 juli 1927 werd op dezelfde plek een nieuwe kerk in gebruik genomen met 265 zitplaatsen. Deze kerk werd bij de Watersnood van 1953 ernstig beschadigd, maar in 1954 gerestaureerd.

Oktober 2004 is de kerk ernstig beschadigd nadat op twee plaatsen brand was gesticht. De kerk is hersteld en ook aangepast aan de eisen van deze tijd en begin september 2005 weer in gebruik genomen.

Orgel uit ca 1750 van onbekende orgelmaker, met één manuaal, afkomstig uit een kerk in Limburg en in 1962 in deze kerk geplaatst.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d 6 september 2005.

De gereformeerde gemeente van Kortgene neemt donderdag officieel haar verbouwde bedehuis in gebruik. Ds. G.J.N. Moens uit Meliskerke gaat die avond voor in een kerkdienst. Het pand aan de Torendijk werd in oktober vorig jaar zwaar beschadigd door een brand die op twee plaatsen was aangestoken. Het is nog steeds onduidelijk door wie dat is gedaan. Ook waren er leuzen aangebracht. Op de deur van de kluis stond een hakenkruis en een beledigende tekst en ook op een notitieblokje in de consistoriekamer was een kreet geschreven. Duidelijk was dat de dader op zoek was naar de sleutel van de kluis, maar die was niet in het gebouw aanwezig.

De consistorie en het verenigingsgebouw werden door de brand grotendeels vernield. De kerkzaal liep veel rook- en roetschade op. Meteen na de brand konden de leden al gebruikmaken van de hervormde kerk van Kortgene.

De beschadigde kerk is de afgelopen maanden grondig verbouwd. Volgens scriba A. Kramer is het pand meteen aangepast aan de eisen van deze tijd. „De banken in de kerkzaal zijn vernieuwd. Ze stonden te dicht op elkaar. Nu hebben we een ruimere opstelling van de zitplaatsen.” Dat betekende wel dat het aantal plaatsen iets moest afnemen, maar volgens Kramer is er nog voldoende ruimte.

Orgel

In 1954 wordt er een tweeklaviers harmonium in het kerkgebouw geplaats. In 1962 wordt dit vervangen door een pijporgel afkomstig uit de Christelijk Gereformeerde Kerk te Bussum.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur