Handelingen

Klundert, Molenstraat 31 - Johannes de Doper

Uit Reliwiki

Versie door Michiel van 't Einde (Overleg | bijdragen) op 10 jun 2019 om 10:25 (Overplaatsing Marcussenorgel, 2013. Bron: stichtingcultureelklundert.nl)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes de Doper
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Moerdijk
Plaats: Klundert
Adres: Molenstraat 31
Postcode: 4791HL
Inventarisatienummer: 07810
Jaar ingebruikname: 1890
Architect: Genk, P.J. van
Huidige bestemming: Cultureel centrum
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Neogotische kerk met dakruiter. Karakteristiek, tot in details verzorgd, P.J. van Genk gebouw.

Door oorlogshandelingen beschadigd 1944, bij herstel gewijzigd. De kerktoren is niet herbouwd.

In 2016 is het pand verkocht aan Stichting Cultureel Klundert. Het gebouw heet nu "De Stad Klundert".

Ook in gebruik (te huur) voor vergaderingen en feesten.

Recente geschiedenis

  • Aan de R.K. eredienst onttrokken zondag 23 juni 2013.
  • 2016 Kerk is verkocht aan een culturele stichting.

Orgels

Marcussen orgel

Marcussenorgel (bouwjaar 1965) overgeplaatst van de R.K. St. Stephanuskerk te Moerdijk naar St. Joannes de Doperkerk in Klundert.

De oprichting van de Stichting Cultureel Klundert (SCK) is sinds 25 april jl. een feit. Direct daaropvolgend is de overplaatsing van het Marcussenorgel Moerdijk naar Joannes de Doperkerk te Klundert gerealiseerd in samenwerking met Stichting Behoud Marcussenorgel Moerdijk.

In het nastreven van de doelstellingen van de stichting is onlangs de overplaatsing van het Marcussenorgel Moerdijk naar de Joannes de Doperkerk te Klundert gerealiseerd.

Stichting Cultureel Klundert zet zich in voor behoud Joannes de Doperkerk en werkt samen met Stichting Behoud Marcussen Orgel om ook het orgel van de inmiddels gesloten kerk in volle glorie te laten stralen in de Joannes de Doperkerk.

De overplaatsing van het Marcussenorgel van de R.K. St. Stephanuskerk te Moerdijk naar Joannes de Doperkerk in Klundert wordt gevierd op 12 oktober 2013.

Vermeulen orgel

In het koorgedeelte van de kerk staat een orgel gebouwd door Vermeulen Orgelbouw in 1950 voor de H. Martelaar van Gorcum kerk in Bergen op Zoom. In 1987 is het orgel overgeplaatst naar de H. Hartenkerk in Den Bosch. Sinds 2018 staat het orgel in De Stad van Klundert (overgeplaatst door Consultare Orgelbouw).

Monumentomschrijving CultuurHistorische Waardekaart

  • Bouwperiode:1889
  • Gevels en Materialen: Schip van zes traveeën, transept van een travee en koor van een travee met absis van twee vakken en vijfzijdige sluiting. Natuurstenen afdekkingen en lijsten. Nieuwe voorgevel met korfboogportaal en boogstelling ter hoogte van de orgelgalerij.
  • Vensters en Deuren: Triplet roosramen.
  • Dak en Bedekking:Dakruiter op de viering. Links en rechts van het koor sacristien onder zadeldak.
  • Bijgebouwen: Tweelaags pastorie (ca. 1950) onder wolfdak met kroonlijsten op klossen en zes- en vierdelige stalen ramen. Ingang met bovenlicht. Eenlaags verbindingsgang met kerk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur