Handelingen

Klazienaveen, Stellingstraat Zuidzijde 4 - Henricus: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Geschiedenis)
(Afbeeldingen)
Regel 68: Regel 68:
  
 
==Afbeeldingen==
 
==Afbeeldingen==
 +
 +
; Exterieur
 
<Gallery>
 
<Gallery>
 
Afbeelding:KlazienaveenRK.jpg|Ansichtkaart
 
Afbeelding:KlazienaveenRK.jpg|Ansichtkaart
Regel 76: Regel 78:
 
afbeelding:Klazienaveen_henricus_exterieur_05.jpg
 
afbeelding:Klazienaveen_henricus_exterieur_05.jpg
 
afbeelding:Klazienaveen_henricus_exterieur_06.jpg
 
afbeelding:Klazienaveen_henricus_exterieur_06.jpg
 +
</gallery>
 +
 +
; Interieur
 +
<gallery>
 
afbeelding:Klazienaveen_rkhenricus_interieur01.jpg
 
afbeelding:Klazienaveen_rkhenricus_interieur01.jpg
 
</Gallery>
 
</Gallery>

Versie van 19 okt 2020 om 10:04


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Henricus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Drenthe
Gemeente: Emmen
Plaats: Klazienaveen
Adres: Stellingstraat ZZ 4
Postcode: 7891JA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1964
Architect: Wissen, H.J. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Belangrijke moderne kerk met vrijstaande toren.

Begin december 1903 was de eerdere R.K. kerk van de H. Henricus gewijd. Kerk en pastorie verrezen op het punt waar het Scholtenskanaal uitmondt in het Van Echtenskanaal. Omdat de fundering en de vloer mankementen vertoonden werd in 1964 aan de Stellingstraat een nieuwe kerk gebouwd. Toen de nieuwe St. Henricuskerk in gebruik werd genomen werd het orgel uit de oude kerk overgeplaatst naar de nieuwe. Een succes werd het niet. Het orgel was duidelijk te klein voor de veel grotere kerk. April 2005 is in de St. Henricuskerk een tweede orgel geplaatst. Het is afkomstig uit de (als R.K. kerk gesloten) Christus Koningkerk in Den Haag. Het orgel is 18 december 2005 officieel in gebruik genomen. (51-04/54-05/55-06)

Rooms-Katholieke kerk uit 1964, ontworpen door architect H.J. van Wissen te Groningen. De kerk verving een ouder gebouw van Tepe, dat aan de Langestraat heeft gestaan. De kerk heeft een zevenhoekig grondplan, waarbij de voorzijde haaks op het kerkplein is ontworpen. Het is typerend in Van Wissens oeuvre, waarbij de liturgische indeling volgens de idealen van het Tweede Vaticaans Concilie in de jaren 1960 zichtbaar is. Tevens beïnvloed door het werk van Le Corbusier (horizontale vensterzone onder daklijst, onregelmatig geplaatste vensters priesterkoor). Het dak is uitgevoerd als lessenaarsdak, met het laagste stuk in het midden. Hierdoor heeft de kerk een bijzondere akoestiek met lange nagalm. Het priesterkoor is bijzonder breed en loopt over de volledige breedte van de achterzijde van de kerk. Het bankenplan is verdeeld in 6 vakken. De kerk heeft in 1975 een klokkenstoel gekregen met twee luidklokken.

De kerk bezit twee pijporgels. Op de zangzolder staat het mechanische orgel uit de vorige parochiekerk, met één manuaal en aangehangen pedaal. Aan de rechterzijde van het altaar staat sinds 2005 een tweede orgel, een tweemanualig electropneumatisch instrument met vrij pedaal, afkomstig uit de Christus Koningkerk te Den Haag.

Hoofdorgel

Het hoofdorgel is gebouwd in 1904, bouwer is onbekend. Het orgel is overgeplaatst in 1964 naar de nieuwe kerk door gebr. Vermeulen, hierbij werd het front aangepast.

Koororgel

Het koororgel is gebouwd door firma Jos H. Vermeulen in 1963 voor de Christus Koningkerk in Den Haag. In 2005 is het orgel overgeplaatst naar de St. Henricuskerk in Klazienaveen.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur