Handelingen

Klarenbeek, Kerkweg 2 - Maria Hemelvaart (1930 - 2015)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Klarenbeek, Kerkweg 2 - Maria Hemelvaart)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria Hemelvaart
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Voorst
Plaats: Klarenbeek
Adres: Kerkweg 2
Postcode: 7382BN
Sonneveld-index: 11751
Jaar ingebruikname: 1930
Architect: Hardeman, C.A.
Huidige bestemming: Multifunctioneel gebouw Het Boshuis
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Belangrijke interbellumkerk met toren. Het gebouw is opgetrokken in zogeheten baksteenarchitectuur. Dit houdt in dat het gebouw geheel van baksteen is gemaakt. In andere kerken zijn pilaren, kerkbogen en andere ornamenten vaak van natuursteen vervaardigd. Er zijn ca 350 zitplaatsen beschikbaar. In 2015 is kerk onttrokken aan de eredienst; sindsdien mogen er geen officiële kerkdiensten meer worden gehouden. Op 10 september 2016 vond de officiële opening plaats van het gebouw, dat nu 'Het Boshuis' is gedoopt.

opname 1995 foto. André van Dijk. Kerkenverzamelaar.
  • 2013 - Het bestuur van de parochie Franciscus en Clara heeft besloten over de sluiting van een vijftal rooms-katholieke kerken. De parochianen afgelopen weekeinde zijn per brief geïnformeerd. Afgelopen maart maakte de parochie Franciscus en Clara de noodzaak bekend om, vanwege teruglopend kerkbezoek, vijf van haar acht kerken af te stoten. Binnen de grenzen van de gemeente Voorst gaan de kerken in
  • Klarenbeek (OLV Vrouw Tenhemelopening) (gesloten 2015) ,
  • Bussloo (H. Martinus) (gesloten 2018) en
  • De Vecht (Antonius van Padua) (gesloten 2015) dicht.

Ook de kerken in

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 12 februari 2008.

De toren van de rooms-katholieke kerk in Klarenbeek moet dringend gerestaureerd worden. Het bouwwerk vertoont op verschillende plaatsen ernstige gebreken. In afwachting van de restauratie wordt een steiger geplaatst om vallende stukken metselwerk te kunnen opvangen.

Het bestuur van de Parochie O. L. Vrouwe Ten Hemelopneming heeft grote zorgen over de toren. Na een inventarisatie bleek dat ernstige roestvorming in kettingankers, brugstaven en klokkenstoelen veel schade veroorzaakt aan het metselwerk.

Het parochiebestuur heeft een uitgebreid rapport laten opstellen om tot restauratie te komen en dit onderzoek voorgelegd aan de gemeente en de provincie. Er wordt gehoopt op een bijdrage om de kosten gedeeltelijk te kunnen dekken. Ook wil het bestuur een restauratiefonds instellen. Het bestuur gaat binnenkort overigens ook een financieel beroep doen op de parochianen.

Vooruitlopend op de restauratie kreeg het bestuur het dringende advies veiligheidsmaatregelen te nemen. Er werd een valsteiger geplaatst die de losrakende stukken steen moet opvangen. De toegang van de toren bevindt zich daaronder, maar is veilig te gebruiken.

  • Uit De Stentor van 7 oktober 2013

TWELLO - Het bestuur van de parochie Franciscus en Clara heeft besloten over de sluiting van een vijftal rooms-katholieke kerken. De parochianen afgelopen weekeinde zijn per brief geïnformeerd.

Afgelopen maart maakte de parochie Franciscus en Clara de noodzaak bekend om, vanwege teruglopend kerkbezoek, vijf van haar acht kerken af te stoten. Binnen de grenzen van de gemeente Voorst gaan de kerken in Klarenbeek (OLV Vrouw Tenhemelopening), Bussloo (H. Martinus) en De Vecht (Antonius van Padua) dicht. Ook de kerken in Eerbeek (H. Geest) en Epe (H. Martinus) worden afgestoten. De H. Martinuskerk in Twello, eerder door het bisdom aangewezen als Eucharistisch Centrum voor de parochie, en de kerken van Loenen (H. Antonius Abt) en Vaassen (H. Martinus) blijven open.

  • Uit De Stentor van 12 juli 2014

Zondag 13 juli 2014 wordt een zwarte bladzijde in de lange geschiedenis van de Rooms katholiek Kerk 'Onze Lieve Vrouwe Ten Hemelopening' in Klarenbeek. De sluiting van de kerk is morgen een feit. Nadien kan het gebouw (als het nog niet is verkocht) alleen nog gebruikt worden voor bijzondere diensten. De laatste dienst krijgt morgenochtend een sober karakter.

  • Uit De Stentor, 25 april 2015

KLARENBEEK – De kogel is door de kerk. Klarenbeek blijft zijn kerkgebouw behouden. Het bisdom Utrecht heeft toestemming gegeven om het kerkgebouw 'te verkopen' aan de Stichting Vrienden Kerkgebouw Klarenbeek i.o. Het bestuur kan nu verdere stappen ondernemen.De vervolgstappen van de stichting zijn het opstellen van een koopcontract, bestuursleden benoemen, statuten laten passeren en andere zaken. Ook wil het bestuur de toegezegde gelden incasseren en nieuwe donateurs werven. Ook moet er een website te komen, een brochure en beleidsplan.

zondag 18 september 2016, 18:30, Uit de website van 'Omroep Gelderland' gevonden op de website van 'Nederlands Religieus Erfgoed'.

Kerk dicht? Niets daarvan, in Klarenbeek neemt het dorp het kerkgebouw over

Het aantal gelovigen loopt terug en de kerken staan leeg. In Gelderland moeten veel Katholieke kerken de komende jaren hun deuren sluiten, maar in Klarenbeek niet. Daar kochten 300 gezinnen samen het kerkgebouw om het te behouden voor de gemeenschap.

In Klarenbeek is het gebouw behouden voor de gemeenschap. Maar wat doe je met zo'n gebouw? Op 10 september vond de officiële opening plaats van het gebouw dat nu 'Het Boshuis' is gedoopt. Het gebouw heeft geen kerkelijke functie meer. Omdat het in 2015 is onttrokken aan de eredienst, mogen er geen officiële kerkdiensten meer worden gehouden.

Toch worden er nog wel bijeenkomsten, trouwerijen (zelf je pastor of ambtenaar meenemen) en begrafenisdiensten gehouden. De afgelopen maanden is er gewerkt aan een aula waar families bij opgebaarde overledenen afscheid kunnen nemen. Families hebben zelf een sleutel van de ruimte en kunnen er dus in wanneer ze willen.

Afbeeldingen

Exterieur

  • Op zoek naar afbeeldingen interieur.