Handelingen

Kerk-Avezaath, Daver 17 - Lambertus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Lambertus
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Kerk en Kapel Avezaath
Provincie: Gelderland
Gemeente: Buren
Plaats: Kerk-Avezaath
Adres: Daver 15
Postcode: 4012BA
Inventarisatienummer: 11734
Jaar ingebruikname: 1861
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 11446(Kerk)
11447(Toren)


Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

Het gotische koor van de huidige kerk dateert uit de zestiende eeuw, de onderkant van de toren al uit de veertiende eeuw. Aanvankelijk viel de kerk onder het gezag van de abdis van Thorn. In 1619 kwam de kerk in handen van de reformatie en wordt Lambertus Latonus als eerste predikant beroepen. Omstreeks 1640 werd de toren verhoogd, het schip vergroot en verhoogd. De vroegst bekende afbeelding van de kerk is een tekening van C. Pronk uit 1732. Het schip werd in 1861 afgebroken en geheel opnieuw opgetrokken naar een ontwerp van architect J. van der Toom. In de zeventiende eeuw werd onderin de toren een schooltje ingericht.

Het oude meubilair, tijdens de restauratie in een loods opgeslagen, ging na een blikseminslag op 23 juni 1980 geheel in vlammen op. De huidige banken komen uit de Eben Haëzerkerk te Tiel (ca. 1920). Inmiddels hebben de banken plaatsgemaakt voor stoelen, zodat de kerk flexibel in te richten is. De zeventiende-eeuwse kansel is afkomstig uit de Broederenkerk in Zutphen. Het oude orgel bleef behouden, de orgelkas is verloren gegaan en bij de restauratie vervangen door een eenvoudige nieuwe.

Overdracht Stichting Oude Gelderse Kerken

In 1999 werd deze kerk overgedragen aan de SOGK. De toen dringend nodige onderhoudsbeurt werd onder leiding van architectenbureau Lakerveld uitgevoerd door de firma Van Woudenberg Ameide. Door de vochtigheid van de muren van het koor kon het binnenschilderwerk niet meteen worden uitgevoerd, maar de dorpsgemeenschap kon de kerk op 6 oktober 2001 weer in gebruik nemen. Enkele plaatselijke bedrijven sponsoren de Plaatselijke Commissie, die daardoor in staat is het dagelijkse klein onderhoud uit te voeren. Zo werd een nieuwe buitenlamp geplaatst en het terrein van nieuw grind voorzien.

Omschrijving Rijksdienst

Kerk

Herv. Kerk. Eenbeukige dorpskerk met veelhoekig gesloten, door netgewelven overkluisd laat-gotisch koor en een in 1861 gebouwd schip, welks netgewelven een imitatie in gestucadoord hout zijn van de koorgewelven. Tot de inventaris behoren: een Lodewijk XV-preekstoel, 1722; een Lodewijk XV-doophek; drie Lodewijk XV-gezangenborden en een 17e eeuwse kroon. Eenklaviers orgel van K.M. van Puffelen. De originele orgelkas ging door brand verloren.

Toren

Toren der Herv. Kerk. Gepleisterd bouwwerk, waarvan de onderste geleding waarschijnlijk nog romaans is en opgetrokken van tufsteen. De bovengeleding dateert uit 1640 en draagt een ingesnoerde naaldspits.

Orgels

Hoofdorgel

Het orgel is in 1882 gebouwd door K.M. van Puffelen (Zaltbommel). In 1983 wordt het door de firma Pels & Van Leeuwen ('s-Hertogenbosch) gerestaureerd en in een nieuwe kas geplaatst.

Dispositie
  • Manuaal: Bourdon 16' - Prestant 8' - Wijd Gedekt 8' - Viola di Gamba 8' - Clarinet 8' discant (labiaal) - Octaaf 4' - Fluit 4' - Octaaf 2' - Cornet 4' 3 sterk discant - Trompet 8' bas/discant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3; pedaalomvang: C-d1.

Kistorgel

Het kistorgel is in 1983 gebouwd door Jean Telder. Het orgel heeft dienst gedaan in de Goede Herderkerk in Hilversum en Maria Christinakerk in Den Dolder. In 2004 is het orgel verkocht aan de hervormde gemeente in Kerk-Avezaath.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur