Handelingen

IJmuiden, Zuiderkruisstraat 1 - Petrus

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 10 okt 2021 om 07:37


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Petrus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Velsen
Plaats: IJmuiden
Adres: Zuiderkruisstraat 1
Postcode: 1973XL
Sonneveld-index: 16322
Jaar ingebruikname: 1959
Architect: Lelieveldt, J.A.
Huidige bestemming: grotendeels gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

De vroegere St. Petruskerk

Adres was vroeger Dolfijnstraat 1. Architectonisch belangrijke wederopbouwkerk, met forse toren. Niet-georiënteerd kerkgebouw: de voorgevel, met links op hoek toren, stond op het zuidoosten, en het interieur, richting koor, stond dus naar het noordwesten. In de voorgevel bevond zich een groot rond modern glas-in-lood raam, dat behouden is gebleven. In de rechter zijwand, voor het koor, bevond (en bevindt) zich een groot rechthoekig glas-in-betonraam.

Links van de hoofdbeuk, achter de toren, bevond zich een lagere zijbeuk, met een hoger linker transept, met dezelfde hoogte als die van de hoofdbeuk, waaraan een apart te onderscheiden doopkapel. Wegens terugloop kerkgangers grotendeels (inclusief toren) gesloopt in 2000. Een klein deel van het gebouw is tijdens de verbouwing in 2001-2002 als kerk gehandhaafd, als middelste onderdeel van een nieuwbouwcomplex.


De huidige St. Pieterkerk

Voormalige St. Petruskerk, die in 2000 grotendeels is gesloopt, nu onderdeel appartementencomplex. De nieuwe, smaakvol ingerichte, kerkzaal heet "St. Pieterkerk". Deze kerkzaal bestaat uit het transept van de voormalige St. Petruskerk. De ingang hiervan is de voormalige achthoekige doopkapel, een uitbouw van het oorspronkelijke transept links (= de z.w. wand). Boven deze ingang is, tijdens de verbouwing 2001-2002, het grote ronde glas-in-loodraam uit de (gesloopte) voorgevel van de vroegere grote kerk herplaatst. Het grote, kleurrijke, glas-in-betonraam van Daan Wildschut in de rechter wand van de oorspronkelijke kerk is gehandhaafd, en maakt deel uit van de huidige kerkzaal. Zowel aan de voorkant (hoofdingang in de voormalige doopkapel) als aan de achterkant (met glas-in-betonraam), met bijbehorende interessante details, is dit (op nogal originele wijze gereduceerde) kerkgebouw goed herkenbaar. Rechtsachter bevindt zich een kleine Mariakapel.

  • 2019 - Er dreigt een kerkenkaalslag in het Bisdom Haarlem. De Pieterkerk in IJmuiden, de Naaldkerk in Santpoort-Noord en het Kruispunt in Velserbroek worden mogelijk de dupe.
  • 2021 - De Pieterkerk in IJmuiden staat officieel te koop. Brantjes Makelaars gaat een koper zoeken voor het kerkgebouw aan de Zuiderkruisstraat. Dit betekent dat een definitieve sluiting op handen is.

Afbeeldingen

De vroegere St. Petruskerk

De huidige St. Pieterkerk