Handelingen

IJmuiden, Zuiderkruisstraat 1 - Petrus: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

k
(De huidige St. Pieterkerk)
Regel 64: Regel 64:
 
* 2019 - Er dreigt een kerkenkaalslag in het Bisdom Haarlem. De Pieterkerk in IJmuiden, de Naaldkerk in Santpoort-Noord en het Kruispunt in Velserbroek worden mogelijk de dupe.
 
* 2019 - Er dreigt een kerkenkaalslag in het Bisdom Haarlem. De Pieterkerk in IJmuiden, de Naaldkerk in Santpoort-Noord en het Kruispunt in Velserbroek worden mogelijk de dupe.
 
* 2021 - De Pieterkerk in IJmuiden staat officieel te koop. Brantjes Makelaars gaat een koper zoeken voor het kerkgebouw aan de Zuiderkruisstraat. Dit betekent dat een definitieve sluiting op handen is.
 
* 2021 - De Pieterkerk in IJmuiden staat officieel te koop. Brantjes Makelaars gaat een koper zoeken voor het kerkgebouw aan de Zuiderkruisstraat. Dit betekent dat een definitieve sluiting op handen is.
 +
 +
==Franciscusparochie==
 +
Enkele jaren geleden heeft het bestuur van de Franciscusparochie in oprichting, waartoe de Pieterkerk behoort, aangegeven drie van de vijf kerken in Velsen en Haarlem te willen sluiten. Te hoge kosten en te weinig kerkgangers nopen het bestuur tot deze beslissing. De [[Driehuis, Driehuizerkerkweg 113 - Engelmundus|Engelmunduskerk]] in Driehuis en de Adelbertuskerk in Haarlem blijven open. De Haarlemse Mariakerk is precies een jaar geleden gesloten; de vrijwilligers gooiden de handdoek in de ring om zichzelf een langere lijdensweg te besparen. Wat er met de [[Santpoort, Frans Netscherlaan 12 - O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand|Naaldkerk]] in Santpoort-Noord gaat gebeuren, is nog ongewis.
  
 
== Afbeeldingen==
 
== Afbeeldingen==

Versie van 10 okt 2021 om 09:10


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Petrus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Velsen
Plaats: IJmuiden
Adres: Zuiderkruisstraat 1
Postcode: 1973XL
Sonneveld-index: 16322
Jaar ingebruikname: 1959
Architect: Lelieveldt, J.A.
Huidige bestemming: grotendeels gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

De vroegere St. Petruskerk

Adres was vroeger Dolfijnstraat 1. Architectonisch belangrijke wederopbouwkerk, met forse toren. Niet-georiënteerd kerkgebouw: de voorgevel, met links op hoek toren, stond op het zuidoosten, en het interieur, richting koor, stond dus naar het noordwesten. In de voorgevel bevond zich een groot rond modern glas-in-lood raam, dat behouden is gebleven. In de rechter zijwand, voor het koor, bevond (en bevindt) zich een groot rechthoekig glas-in-betonraam.

Links van de hoofdbeuk, achter de toren, bevond zich een lagere zijbeuk, met een hoger linker transept, met dezelfde hoogte als die van de hoofdbeuk, waaraan een apart te onderscheiden doopkapel. Wegens terugloop kerkgangers grotendeels (inclusief toren) gesloopt in 2000. Een klein deel van het gebouw is tijdens de verbouwing in 2001-2002 als kerk gehandhaafd, als middelste onderdeel van een nieuwbouwcomplex.


De huidige St. Pieterkerk

Voormalige St. Petruskerk, die in 2000 grotendeels is gesloopt, nu onderdeel appartementencomplex. De nieuwe, smaakvol ingerichte, kerkzaal heet "St. Pieterkerk". Deze kerkzaal bestaat uit het transept van de voormalige St. Petruskerk. De ingang hiervan is de voormalige achthoekige doopkapel, een uitbouw van het oorspronkelijke transept links (= de z.w. wand). Boven deze ingang is, tijdens de verbouwing 2001-2002, het grote ronde glas-in-loodraam uit de (gesloopte) voorgevel van de vroegere grote kerk herplaatst. Het grote, kleurrijke, glas-in-betonraam van Daan Wildschut in de rechter wand van de oorspronkelijke kerk is gehandhaafd, en maakt deel uit van de huidige kerkzaal. Zowel aan de voorkant (hoofdingang in de voormalige doopkapel) als aan de achterkant (met glas-in-betonraam), met bijbehorende interessante details, is dit (op nogal originele wijze gereduceerde) kerkgebouw goed herkenbaar. Rechtsachter bevindt zich een kleine Mariakapel.

  • 2019 - Er dreigt een kerkenkaalslag in het Bisdom Haarlem. De Pieterkerk in IJmuiden, de Naaldkerk in Santpoort-Noord en het Kruispunt in Velserbroek worden mogelijk de dupe.
  • 2021 - De Pieterkerk in IJmuiden staat officieel te koop. Brantjes Makelaars gaat een koper zoeken voor het kerkgebouw aan de Zuiderkruisstraat. Dit betekent dat een definitieve sluiting op handen is.

Franciscusparochie

Enkele jaren geleden heeft het bestuur van de Franciscusparochie in oprichting, waartoe de Pieterkerk behoort, aangegeven drie van de vijf kerken in Velsen en Haarlem te willen sluiten. Te hoge kosten en te weinig kerkgangers nopen het bestuur tot deze beslissing. De Engelmunduskerk in Driehuis en de Adelbertuskerk in Haarlem blijven open. De Haarlemse Mariakerk is precies een jaar geleden gesloten; de vrijwilligers gooiden de handdoek in de ring om zichzelf een langere lijdensweg te besparen. Wat er met de Naaldkerk in Santpoort-Noord gaat gebeuren, is nog ongewis.

Afbeeldingen

De vroegere St. Petruskerk

De huidige St. Pieterkerk