Handelingen

Hoogeveen, Leeuweriklaan 35 - Oosterkerk

Uit Reliwiki

Versie door Cube (Overleg | bijdragen) op 8 mrt 2011 om 11:31 (Orgel)


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Gereformeerd
Gemeente : Hoogeveen
Plaats : Hoogeveen
Adres : Leeuweriklaan 35
Provincie : Drenthe
Jaar ingebruikname : 1969
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Oosterkerk
Architect :
Monument-status:
Geschiedenis
Gebouwd als Gereformeerde kerk. Architectonisch interessant modern kerkgebouw.

In oostelijk Hoogeveen heeft de Protestantse wijkgemeente op 31 december 2006 afscheid genomen van De Ark. De vmGK Oosterkerk is nu de Protestantse kerk in dit deel van Hoogeveen. (57-07)

Orgel

Het ontwerp en het geleverde materiaal van het orgel in de Oosterkerk is van de orgelbouwer G.A.C. de Graaf uit Amsterdam, die ook het orgel van de Hoogeveense Hoofdstraatkerk heeft gebouwd.

Het orgel in deze kerk is echter in 1973 gemonteerd door de Duitse firma Gebr. Oberlinger (Windesheim). Deze wilde zijn naamplaatje niet op het orgel plaatsen, met als gevolg dat het orgel een van de zeer weinige orgels zonder aanduiding van de bouwer is.

De kas heeft een modern ontwerp, waarbij de pijpen van het borstwerk in een aparte kas boven de speeltafel staan opgesteld. Het orgel heeft 20 registers, verdeeld over Hoofdwerk, Borstwerk en Pedaal. Het staat opgesteld aan de linker zijkant, vóór in de kerkzaal.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Quintadeen 4' - Gemshoorn 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Trompet 8'.
  • Borstwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Koppelfluit 4' - Prestant 2' - Nasard 1⅓' - Octaaf 1' - Sesquialter 2 sterk - Cymbel 1' 4 sterk - Kromhoorn 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Nachthoorn 8' - Octaaf 4' - Ruispijp 2⅔'-2' - Bazuin 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Exterieur
Interieur