Handelingen

Hoogersmilde, Rijksweg 179 - De Schakel

Uit Reliwiki

Versie door A.E.v.Kooten (Overleg | bijdragen) op 1 mrt 2012 om 16:05 (Afbeeldingen)


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Hervormd
Gemeente : Midden-Drenthe
Plaats : Hoogersmilde
Adres : Rijksweg 179
Provincie : Drenthe
Jaar ingebruikname : 1844
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : De Schakel
Architect :
Monument-status: Rijksmonument

Geschiedenis

SOW

Inleiding

Nederlandse hervormde KERK, gebouwd in 1845 in sobere Waterstaatsstijl. Vermeldenswaardig is de oprijlaan met hoogopgaande linden.

Omschrijving

Bakstenen zaalkerk van vier traveeën met driezijdige koorafsluiting, gedekt door een zadeldak belegd met zwart geglazuurde hollandse pannen. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met centraal een dubbele (vernieuwde) houten deur met houten omlijsting; rondboog bovenlicht met houten roedeverdeling in straalvorm; rondvensters met decoratieve gietijzeren tracering; staafankers; windveren; de voorgevel afgesloten door opengewerkte spits met houten schacht, kroonlijst en inzwenkende met lei bedekte naald. Zijgevels en koorafsluiting met spaarvelden waarin spitsboogvensters respectievelijk deur met houten roedeverdeling met tracering; staafankers en gietijzeren goten.

Interieur

Van het interieur is voornamelijk de oorspronkelijke hoofdindeling van belang met aan de oostkant een balkon en aan de westkant een hangende preekstoel.

Waardering

Kerk van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege het sobere, evenwichtige ontwerp en de gaafheid; van stedebouwkundig belang vanwege de visuele gaafheid en uitstraling naar de omliggende bebouwing.

Orgel

Het orgel is in 1964 gebouwd door de firma H.J. Vierdag (Enschede) voor de herv. Adventkerk te Amersfoort. In 1970 plaatst Vierdag het over naar Hoogersmilde.

Dispositie
  • Manuaal: Holpijp 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Octaaf 2' - Scherp 1' 2 sterk.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen