Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Versie door Cnijkamp (Overleg | bijdragen) op 17 feb 2021 om 18:11 (Nieuws)

Welkom bij Reliwiki

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Controleer informatie over kerken en deel kennis met anderen

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Nieuws

Archeologische vondst bij restauratie Grote kerk Zwolle

Bij restauratiewerkzaamheden in de Grote of St. Michaelskerk in Zwolle, zijn resten gevonden van de voorganger van de kerk, een Romaanse kerk. De Zwolse stadsarcheoloog Michael Klomp deed de spectaculaire vondst van de romaanse voorganger. De gemeente Zwolle noemt de vondst van de kerk ‘het oudste tastbare stukje Zwolle’. En oud is het zeker: in ieder geval bijna 1000 jaar.

De huidige kerk is voor een gedeelte op de fundering van haar voorganger gebouwd. Dat vermoedde men al, maar fysiek bewijs was er nog niet. Tot nu toe. Nu de grafzerken (platen die graven bedekken) tijdelijk verwijderd zijn, zijn de resten zichtbaar. Hoe oud de voorganger precies is, weten we niet, maar sowieso vóór het jaar 1040.

Dat zit zo: op 7 december 1040 bepaalt de bisschop van Utrecht namelijk dat de Michaëlskerk (zoals de Grote Kerk ook wordt genoemd) van Zwolle aan Deventer wordt geschonken. Zo duikt de naam Zwolle voor het eerst op in de archieven op, direct in combinatie met de romaanse Michaëlskerk waarvan nu de resten gevonden zijn. Zo weten we dat de voorganger van De Grote Kerk in ieder geval bijna 1000 jaar oud is.

Kerkfotografie.nl

Kerkfotografie.nl brengt uitnodigend en inspirerend kerken in beeld. Op deze website staat een overzicht van kerken met een oud en/of bijzonder interieur. Samen vormen zij een beeldbank van herinnering, herkenning en misschien zelfs bezinning waardoor de kerken van nu zichtbaar blijven voor de generaties na ons. Ook als de kerken zelf inmiddels een andere bestemming hebben gekregen of zijn afgebroken.

Kerkinterieurs in Nederland

Het boek Kerkinterieurs in Nederland boek is het resultaat van een tweejarig project waarin 100 kerken werden gefotografeerd door de Nederlandse fotograaf Arjan Bronkhorst. Alle kerken werden beschreven door een team van 50 schrijvers en deskundigen. Het omvangrijke project is een samenwerking van Museum Catharijneconvent en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. ​Het vuistdikke boek van 400 pagina's toont de rijkdom en diversiteit van kerkinterieurs in Nederland. Informatie over het boek en bestellen kan via de volgende link:

Te koop: kerk voor een prikkie

De Coronacrisis heeft ook impact op parochies en kerkgemeenten in Nederland. Door dalende inkomsten verslechtert de financiële situatie in rap tempo en worden zij steeds vaker gedwongen om één of meerdere kerken te verkopen. Kerken zijn voor hun inkomsten erg afhankelijk van collectes. En nu door corona de kerken leeg blijven, blijven dus ook de inkomsten achter terwijl de onderhoudskosten doorlopen. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers. Voor de coronacrisis hadden kerken het ook al moeilijk, doordat steeds minder mensen een dienst bezoeken. Voor één op de drie kerken dreigt leegstand, constateerde Colliers eind 2019 al.

Nieuwe website over Glas-in-lood ramen in de ca. 30 R.K. kerken in het gebied tussen Maas en Waal

Dhr. Bormans uit Wijchen heeft in 2020 gewerkt aan een vrijwel compleet overzicht van de (gebrandschilderde) glas-in-loodramen in de ca. 30 RK- kerken in het gebied tussen Maas en Waal (= Land van Maas en Waal + Rijk van Nijmegen, westelijk deel). Naast foto's van de kerkramen met beschrijvingen van de afbeeldingen bevat de website ook uitgebreide informatie over de kerken, de architecten en de kunstenaars/glazeniers die de ramen gemaakt hebben. Sinds kort staat het overzicht op internet:

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG Vrienden Van BOEi logo.jpg BGL klein.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook