Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Versie door Roel (overleg | bijdragen) op 1 apr 2011 om 09:21
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Welkom bij Reliwiki! Toegankelijke kennis van religieuze gebouwen.

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Bijna 700 gebruikers hebben zich aangemeld en het aantal groeit steeds. U kunt uw informatie en foto’s makkelijk toevoegen. Hierdoor draagt u bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Nieuws

Reliwiki partner van Refo500

Donatus Verzekeringen heeft de partnerbijdrage van Reliwiki bij Refo500 gesponsord ...meer nieuws

Actie Donaties voor Reliwiki

De subsidies die we ontvangen hebben, lopen af. Daardoor dreigt er dit jaar een tekort...meer nieuws

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

De zoekbalk
Refo500.jpg
Algemene gegevens
LinkedIn.jpg
ANBI.JPG

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:






Logo RCE.jpg Logo NRF.jpg Donatus, de kerken- en monumentenverzekeraar.jpg


Kerk van de maand April: St. Franciscuskerk te Bolsward
08771 Bolsward RK. Franciscus 1933 Grote Dijlakker 7 FR. opname 28-11-2003 foto. Job van Nes Zaandam (21).JPG

Bijdrage door Job van Nes.

De skyline van het Friese Bolsward wordt gedomineerd door drie torens, van Stadhuis, Protestantse Martinikerk en R.K. St. Franciscuskerk. Laatstgenoemde is volgens mij, ten onrechte, het minst bekend. Gebouwd in 1933-1934 ter plaatse van een oudere kerk, naar ontwerp van architect H.C. van de Leur, die een leerling (soms ook compagnon) was van architect-monnik Dom. Paul Bellot. Het werk van deze twee architecten, enkele tientallen kerken en (klooster)kapellen, neemt een unieke plaats in binnen de Nederlandse kerkelijke architectuur van begin 20e eeuw: prachtig baksteenexpressionisme naar tot in details doordachte ontwerpen.

De St. Franciscuskerk in Bolsward is de grootste, monumentaalste kerk (in Nederland) van deze architecten. Het exterieur, met aan de voorgevel een grote en een kleine toren, doet vooral uit de verte nogal sober aan, maar bevat bij beter bekijken toch diverse aardige details. Het interieur is uitzonderlijk imposant, met prachtig baksteenwerk in vele kleuren. Bij het binnenkomen van deze (overdag vaak geopende !) kerk moet men even wennen: als de zon niet schijnt, doet het interieur in eerste instantie wat donker aan; als de zon wel schijnt, is het interieur extra kleurrijk wegens het door de glas-in-lood ramen naar binnen vallende zonlicht. Dit uiterst belangrijke kerkgebouw is in 2e helft jaren 2000 gerestaureerd.

Over deze kerk en het werk van bovengenoemde architecten is uitgebreide nadere informatie te vinden op de website van de St. Franciscusparochie. Op Reliwiki zelf staat een serie door mij genomen (best aardige) binnenfoto's.

Agenda

Heeft u activiteiten die een plekje verdienen op Reliwiki? Laat het weten!

Donderdag 7 april 2011 Studiedag over nieuwe betekenis van kerkgebouwen door (letterlijke) ontsluiting: Open en gastvrije kerken van 10u00 - 17u30, in Aarschot, België. Meer informatie bij mw M. van Looy
Zondag 31 juli 2011 t/m zaterdag 6 augustus 2011 59ste Internationale Orgeltagung van de Gesellschaft der Orgelfreunde, in samenwerking met de Brabantse Orgelfederatie. Ontdek de rijke orgelcultuur van de regio Brabant, d.m.v. excursies, concerten en een symposium. Deelname staat open voor iedereen. Aanmelden tot 15 mei bij Bert Wisgerhof.
Met dank aan
Ministerie OCW Nationaal Restauratiefonds
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant
Donatus Verzekeringen
Interessante links
Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst
Contact

Contact maken met de redactie van Reliwiki? Stuur een e-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.