Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Versie door GM (overleg | bijdragen) op 30 okt 2010 om 21:26

Welkom bij Reliwiki!

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 530 geregistreerde gebruikers hebben zich al aangemeld en het aantal groeit steeds.

U kunt ook uw kennis en foto’s makkelijk toevoegen. Hierdoor draagt u bij aan de waardering voor religieuze gebouwen. De site werkt als Wikipedia, een korte handleiding is hier te vinden en een snelcursus hier. Kijkt ook eens op het gebruikersportaal voor vragen en opmerkingen! Lees hier meer over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed.

Nieuws

De nieuwe redactiepagina staat online! Hier kunt u meer lezen over de werkzaamheden van de redactie en ziet u de gezichten van de mensen achter Reliwiki... lees verder

Aan de slag

De zoekbalk

Voor het eerst beginnen

In het vakje zoeken in het menu aan de linkerkant kunt u de naam en plaatsnaam van een gebouw intypen en op de knop Zoeken klikken. Als u direct zaken ziet die u kunt verbeteren, klik dan op de tab bewerken en u kunt aan de slag!

Wat kunt u allemaal doen?

Algemene gegevens

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

  1. Maak een account aan via de aanmeldpagina.
  2. Voeg gegevens (zoals feiten over de bouw, de levensloop en het gebruik van het gebouw) en foto’s toe. Ook oude foto’s, kunstwerken en plattegronden dragen bij aan de kennis en waardering!
  3. Corrigeer feiten en vul beschrijvingen aan of herschrijf bestaande teksten om ze meer toegankelijk te maken. Zoals u zult zien is hier nog veel te winnen.
  4. Lees hier verder over opmaak van pagina's. Een lijst met bouwkundige termen is ook beschikbaar.

Voor uzelf en anderen is het leuk dat u zich aanmeldt als u dikwijls bewerkingen op de site doet. Verken de tabs (bovenaan) en navigatiemogelijkheden (links) en ontdek welke mogelijkheden er allemaal zijn!

Wilt u overleggen met andere gebruikers? Leegstand melden? Vraagtekenfoto's plaatsen? Nieuw: herken de bouwstijl! Lees hier meer over architectuurhistorie.

Interessante links

Op Reliwiki is veel te vinden over religieuze objecten. Er zijn echter nog veel meer interessante sites, zie bijvoorbeeld deze lijst.

Contact

Om contact te leggen met de redactie van Reliwiki kunt u een e-mail sturen. We reageren zo spoedig mogelijk.

Met dank aan

Ministerie OCW Nationaal Restauratiefonds
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Logo RCE.jpg

Logo NRF.jpg Wit2.JPG Logo English Pearl.png


Kerk van de maand Oktober: Antionus Abt te Scheveningen
Absismozaïek door A. Molkenboer.jpg

Van buiten oogt deze kerk van Jos en Pierre Cuypers Jr. uit de jaren twintig sober en strak, velen rijden er voorbij op weg naar het strand. Maar deze kerk kent een bijzondere geschiedenis en behoort qua interieur en decoratie tot één van de opvallendste en meest monumentale kerkgebouwen in Nederland. De bouw van de kerk voor de oudste parochie van Scheveningen lag vooral bij de protestantse bevolking van de badplaats moeilijk: het ontwerp mocht daarom niet te uitbundig zijn. Vandaar de uitwendige soberheid. Het interieur is echter een monumentaal, zogenaamd Gesamtkunstwerk dat zijn weerga niet kent. Op het moment dat de kerk was voltooid, was de katholieke emancipatie op zijn hoogtepunt. Dit uitte zich ook in de kerkelijke kunst die niet meer, zoals voorheen, in de traditionele neogotische trant werd uitgevoerd, maar veel moderner en eigentijdser werd, onder invloed van kunstenaars van de katholieke kunstenaarskring De Violier: A. Molkenboer, J. Brom en anderen. Hoogtepunt in het interieur is het monumentale absismozaïek, naar verluidt het grootste mozaïek van Europa ten noorden van de Alpen, met als centraal iconografisch thema de Scheveningse choleraepidemie van 1848 die door gebeden ter ere van het H. Sacrament zou zijn bedwongen.

Ingestuurd door Herman Wesselink.

Mooie voorbeelden
Reliwiki is in juni 2008 gestart met ruim 19.000 gebouwen (inclusief gesloopte en herbestemde gebouwen), en met beschrijvingen en foto's van hoofdzakelijk de rijksmonumenten. Na de lancering zijn gebruikers van de site druk bezig geweest - kijkt u eens op recente wijzigingen - en Reliwiki is daardoor nog interessanter geworden. Enkele voorbeeldpagina's:
Voorbeelden van bij te werken pagina's
De volgende pagina's zijn nog schrikbarend leeg! Kent u één van deze kerken, dan kunt u gemakkelijk ontbrekende informatie toevoegen of foto's uploaden. Let hierbij ook op de layout:

Of kijk eens via de zoekfunctie (links) naar kerken die u kent. Zijn er pagina's leeg? Ga op onderzoek uit en maak er iets moois van!