Handelingen

Hoofdpagina

Uit Reliwiki

Versie door Erwin (Overleg | bijdragen) op 13 jan 2010 om 20:31 (Over Reliwiki)

Welkom bij Reliwiki!

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Er zijn momenteel ruim 410 geregistreerde gebruikers en het aantal groeit steeds.

U kunt ook uw kennis en foto’s op een makkelijke wijze toevoegen. Hierdoor draagt u bij aan de waardering voor religieuze gebouwen. De site werkt als Wikipedia, een korte handleiding is hier te vinden en een snelcursus hier. Kijkt ook eens op het gebruikersportaal voor vragen, opmerkingen en weetjes!

Over Reliwiki

Reliwiki is in 2008, het Jaar van het Religieus Erfgoed, gelanceerd om grotere bekendheid aan het rijke bezit aan kerken, kloosters, moskeeën, synagogen en tempels te geven. Basis van Reliwiki was de Inventarisatie Kerkelijke Gebouwen in Nederland, LEES VERDER opgezet door Jan Sonneveld en bijgehouden met medewerking van informanten ('Kerkenverzamelaars') die nu meehelpen om Reliwiki te laten groeien.

Medio 2009 is Reliwiki overgedragen aan het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daardoor is de continuïteit van de site veilig gesteld.

De zoekbalk

Voor het eerst beginnen

In het vakje zoeken in het menu aan de linkerkant kunt u de naam en plaatsnaam van een gebouw intypen en op de knop Zoeken klikken. Als u direct zaken ziet die verbeterd kunnen worden, klik dan op de tab bewerken en u kunt aan de slag!

Wat kunt u allemaal doen?

Algemene gegevens

Ga met Reliwiki aan de slag - het is makkelijk en leuk:

  1. Zoek naar informatie over religieuze gebouwen in uw omgeving of in plaatsen waar u een bezoek brengt of gaat brengen.
  2. Voeg gegevens (zoals feiten over de bouw, de levensloop en het gebruik van het gebouw) en foto’s toe. Ook oude foto’s dragen bij aan de kennis en waardering!
  3. Corrigeer feiten en vul beschrijvingen aan of herschrijf bestaande teksten om ze meer toegankelijk te maken. Zoals u zult zien is hier nog veel te winnen.


Voor uzelf en anderen is het leuk dat u zich aanmeldt als u dikwijls bewerkingen op de site doet. Verken de tabs (bovenaan) en navigatiemogelijkheden (links) en ontdek welke mogelijkheden er allemaal zijn!

Wilt u meehelpen?

Momenteel worden de pagina’s door vrijwilligers gecontroleerd, gecorrigeerd en aangevuld met het oog op grotere betrouwbaarheid en bruikbaarheid. Doe mee en versterk het team! Als u geïnteresseerd bent in het onderwerp, over tijd en een scherp oog beschikt en ook enige handigheid met een computer hebt, bent u welkom om u aan te melden.

Opmaak van pagina's

Ook de opmaak van de pagina's wordt gecontroleerd. Het doel is om op iedere pagina er als volgt uit te laten zien: verder...

Strategisch Plan Religieus Erfgoed

2008 Jaar van het Religieus Erfgoed had als doel verder...

Met dank aan

Interessante links

Zie de lijst.

Contact

Om contact te leggen met de redactie van Reliwiki kunt u een e-mail sturen. Uw vraag zal zo spoedig mogelijk behandeld worden.

Mooie voorbeelden op de kaart

{{#custom_map: Vianen,_Brederostraat_2_-_OLV_ten_Hemelopneming| Liempde,_Dorpsstraat_36_-_Johannes_Onthoofding| Bussum,_Brinklaan_40_-_O.L.Vrouw_Altijddurende_Bijstand_(Mariakerk)| Halsteren,_Dorpsstraat_51_-_Quirinus| Kaatsheuvel,_Erasstraat_8_-_Martelaren_van_Gorcum| De_Weere,_Driestedenweg_1_-_Lambertus| }}

Mooie voorbeelden
Reliwiki is in juni 2008 'gevuld' opgeleverd. Dat wil zeggen, met kerngegevens van alle bekende religieuze gebouwen in Nederland, beschrijvingen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland en een groot aantal foto's. Na de lancering zijn gebruikers van de site druk bezig geweest - kijkt u eens op 'recente wijzigingen' - en Reliwiki is daardoor nog interessanter geworden. Veel fotomateriaal is afkomstig van liefhebbers zoals André van Dijk. Een aantal voorbeeldpagina's:
Voorbeelden van bij te werken pagina's
De volgende pagina's zijn nog schrikbarend leeg. Vaak gaat het om nieuwe kerken die onlangs geopend zijn. Of juist oude monumentale kerken waar nog haast niets over bekend is... Kent u één van deze kerken, ga er dan snel heen en maak er wat moois van, let hierbij ook op de layout: