Handelingen

Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Nieuws)
(Nieuwe editie Kerkmagazine)
Regel 14: Regel 14:
  
 
===Nieuwe editie Kerkmagazine===
 
===Nieuwe editie Kerkmagazine===
De nieuwste editie van het Kerkmagazine schenkt onder andere aandacht aan de impact van de pandemie op kerken, een verzonken doopvont in Goor en een schokkend verhaal rond de koorbanken in Bolsward. Nieuwsgierig naar deze uitgave?  
+
De nieuwste editie van het Kerkmagazine schenkt onder andere aandacht aan de impact van de pandemie op kerken, een verzonken doopvont in Goor en een schokkend verhaal rond de koorbanken in Bolsward. Nieuwsgierig naar deze uitgave? Het magazine is te downloaden via de website.
 
*[https://kerkmagazine.nl/over-nieuwe-kerken-en-verbouwingen-kerkmagazine-maart-2021?fbclid=IwAR0CFmAy76w0HZ4EZV9MRnRU4RGQl7YFA0hSrGuf2IdKtskKv23zi1Vf2uQ Kerkmagazine editie maart 2021]
 
*[https://kerkmagazine.nl/over-nieuwe-kerken-en-verbouwingen-kerkmagazine-maart-2021?fbclid=IwAR0CFmAy76w0HZ4EZV9MRnRU4RGQl7YFA0hSrGuf2IdKtskKv23zi1Vf2uQ Kerkmagazine editie maart 2021]
  

Versie van 24 feb 2021 om 15:03

Welkom bij Reliwiki

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Controleer informatie over kerken en deel kennis met anderen

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Nieuws

Nieuwe editie Kerkmagazine

De nieuwste editie van het Kerkmagazine schenkt onder andere aandacht aan de impact van de pandemie op kerken, een verzonken doopvont in Goor en een schokkend verhaal rond de koorbanken in Bolsward. Nieuwsgierig naar deze uitgave? Het magazine is te downloaden via de website.

Boek 'Terug naar de verloren tijd'

Tegen de achtergrond van een turbulente periode, geteisterd door corona en groeiende maatschappelijke spanningen, besluit schrijver en uitgever Andy Arnts de waanzin achter zich te laten en terug te keren naar ‘de verloren tijd’. Hij reisde daarvoor af naar Zuid-Limburg om vergetelheid te zoeken te midden van veldkruisen, kerken en kapellen. Al spoedig wordt deze ‘kapellekesreis’ het decor van een openhartig relaas waarin Arnts terugkijkt op zijn beschermde jeugd en deze afzet tegen de wereld van nu, waarin verhitte discussies over het klimaat, diversiteit en immigratie aan de orde van de dag zijn. Het boek 'Terug naar de verloren tijd' is een fascinerende mengeling van actuele bespiegelingen, levensfilosofie en memoires, speels verwerkt in een niet-alledaags reisverhaal en gelardeerd met scherpe humor en zelfspot.

Archeologische vondst bij restauratie Grote kerk Zwolle

Bij restauratiewerkzaamheden in de Grote of St. Michaelskerk in Zwolle, zijn resten gevonden van de voorganger van de kerk, een Romaanse kerk. De Zwolse stadsarcheoloog Michael Klomp deed de spectaculaire vondst van de romaanse voorganger. De gemeente Zwolle noemt de vondst van de kerk ‘het oudste tastbare stukje Zwolle’. En oud is het zeker: in ieder geval bijna 1000 jaar.

De huidige kerk is voor een gedeelte op de fundering van haar voorganger gebouwd. Dat vermoedde men al, maar fysiek bewijs was er nog niet. Tot nu toe. Nu de grafzerken (platen die graven bedekken) tijdelijk verwijderd zijn, zijn de resten zichtbaar. Hoe oud de voorganger precies is, weten we niet, maar sowieso vóór het jaar 1040.

Dat zit zo: op 7 december 1040 bepaalt de bisschop van Utrecht namelijk dat de Michaëlskerk (zoals de Grote Kerk ook wordt genoemd) van Zwolle aan Deventer wordt geschonken. Zo duikt de naam Zwolle voor het eerst op in de archieven op, direct in combinatie met de romaanse Michaëlskerk waarvan nu de resten gevonden zijn. Zo weten we dat de voorganger van De Grote Kerk in ieder geval bijna 1000 jaar oud is.

Kerkfotografie.nl

Kerkfotografie.nl brengt uitnodigend en inspirerend kerken in beeld. Op deze website staat een overzicht van kerken met een oud en/of bijzonder interieur. Samen vormen zij een beeldbank van herinnering, herkenning en misschien zelfs bezinning waardoor de kerken van nu zichtbaar blijven voor de generaties na ons. Ook als de kerken zelf inmiddels een andere bestemming hebben gekregen of zijn afgebroken.

Kerkinterieurs in Nederland

Het boek Kerkinterieurs in Nederland boek is het resultaat van een tweejarig project waarin 100 kerken werden gefotografeerd door de Nederlandse fotograaf Arjan Bronkhorst. Alle kerken werden beschreven door een team van 50 schrijvers en deskundigen. Het omvangrijke project is een samenwerking van Museum Catharijneconvent en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. ​Het vuistdikke boek van 400 pagina's toont de rijkdom en diversiteit van kerkinterieurs in Nederland. Informatie over het boek en bestellen kan via de volgende link:

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG Vrienden Van BOEi logo.jpg BGL klein.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook