Handelingen

Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

k
Regel 67: Regel 67:
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><div align="left">[[Afbeelding:Haarlem, Kathedrale Basiliek St. Bavo 26102010 foto H.E. Wesselink (15).jpg|right|350px]]
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><div align="left">[[Afbeelding:Middelburg N.H.Oosterkerk 5.jpg|right|250px]]
  
 +
Aangedragen door Roel van Tatenhove.
  
Ingestuurd door Herman Wesselink.
+
De [[Middelburg, Oostkerkplein 1 - Oostkerk|Oostkerk in Middelburg]] is beroemd om zijn renaissancistische architectuur. De kerk werd rond 1648 ontworpen door de vooraanstaande architecten Pieter Post en Bartholomeus Drijfhout. Na de dood van Drijfhout nam de Leidse stadsbouwmeester Arent van ’s Gravezande zijn taak over. Vandaar dat het gebouw erg lijkt op de [[Leiden, Lange Mare 48 - Marekerk|Marekerk]] in Leiden, ook ontworpen door Van ’s Gravezande.
De stad Haarlem, die in 1559 een bisschopszetel kreeg en deze kort daarna bij, de Reformatie, weer verloor, kent twee St. Bavokerken: de Grote of St. Bavo aan de Grote Markt en de hier besproken R.K. Kathedrale Basiliek aan de Leidsevaart. De totstandkoming van de huidige kathedraal, in fasen tussen 1895 en 1930, hing nauw samen met het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853, toen Haarlem opnieuw bisschopsstad werd. De kathedraal werd het toonbeeld van de katholieke emancipatie, in het bijzonder voor het nieuwe bisdom Haarlem, het huidige bisdom Haarlem-Amsterdam. Ze werd ontworpen door Jos. Th. J. Cuypers (1861-1949), zoon van de beroemde Pierre J.H. Cuypers, de geestelijk vader van de neogotiek in Nederland.
+
 
Ontworpen in de geest van een middeleeuwse kathedraal met ver doorgevoerde symboliek en een verhoudingenstelsel dat op de Egyptische driehoek was gebaseerd, markeert de kerk tegelijk de vernieuwing in de kerkelijke bouwkunst rond 1900. Geleidelijk aan werd de heersende neogotische stijl in de katholieke kerkbouw losgelaten. De St. Bavo toont vele verrassende, zelfs exotische, details.
+
De Oosterkerk is de eerste kerk in Middelburg die in opdracht van de protestanten is gebouwd. Andere protestantse kerken waren meestal van de rooms-katholieken geconfisqueerd. Men koos voor een centraalbouw met het preekgestoelte in het midden, een compositie die vaker werd gebruikt bij de bouw van protestantse kerken.  
De kathedraal rijst aan de Leidsevaart op als een bruid, verwijzend naar de Latijnse spreuk boven het hoofdportaal 'Sicut sponsa ornata', (getooid als een bruid). Zij is inderdaad, net als het hemelse Jeruzalem, ongewoon rijk getooid, als een bruid die zich voor haar man mooi had gemaakt. Na honderd jaar is zij, behalve het middelpunt van het bisdom en de katholieke gemeenschap van Haarlem, nog altijd een rijk monument dat velen doet verwonderen en waarschijnlijk niemand onverschillig laat.
+
 
 +
Het achthoekige geheel wordt bekroond door een lantaarn op de koepel. Veel classicistische elementen zijn in dit gebouw terug te vinden, zoals de Dorische, Ionische en Korintische zuilorden. Meer informatie over de stijlkenmerken van [[Architectuurhistorie#Nieuwere tijd; renaissance en barok (1600-1800)|renaissancistische architectuur]] kunt u vinden in het artikel over [[Architectuurhistorie|architectuurhistorie]].
  
 
     </div>
 
     </div>

Versie van 4 jul 2011 om 11:38

Welkom bij Reliwiki!

Check of de informatie van kerken - die u kent - er goed op staat en deel uw kennis met anderen.

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 760 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen bijna 80.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s dus toe (het is makkelijk) en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Nieuws

Reliwiki op verkenning uit in Vlaanderen

Afgelopen maand wasReliwiki actief in Vlaanderen...meer nieuws


Ook in Duitsland belangstelling

In Eisleben vroegen deelnemers zich af hoe Reliwiki het voor elkaar krijgt...meer nieuws


Reliwiki op de 50+-dagen in Gorinchem

Klein maar fijn: online bewerking trekt de aandacht op beurs 50+ ...meer nieuws


Actie Donaties voor Reliwiki

De subsidies die we ontvangen hebben, lopen eind juni af. Help Reliwiki in de lucht houden! Dank aan de mensen die ons al geholpen hebben...meer nieuws

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

De zoekbalk
Refo500.jpg
Algemene gegevens
LinkedIn.jpg
ANBI.JPG

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:


Logo RCE.jpg Logo NRF.jpg Donatus, de kerken- en monumentenverzekeraar.jpg


Kerk van de maand Juni: St. Bavo te Haarlem
Middelburg N.H.Oosterkerk 5.jpg

Aangedragen door Roel van Tatenhove.

De Oostkerk in Middelburg is beroemd om zijn renaissancistische architectuur. De kerk werd rond 1648 ontworpen door de vooraanstaande architecten Pieter Post en Bartholomeus Drijfhout. Na de dood van Drijfhout nam de Leidse stadsbouwmeester Arent van ’s Gravezande zijn taak over. Vandaar dat het gebouw erg lijkt op de Marekerk in Leiden, ook ontworpen door Van ’s Gravezande.

De Oosterkerk is de eerste kerk in Middelburg die in opdracht van de protestanten is gebouwd. Andere protestantse kerken waren meestal van de rooms-katholieken geconfisqueerd. Men koos voor een centraalbouw met het preekgestoelte in het midden, een compositie die vaker werd gebruikt bij de bouw van protestantse kerken.

Het achthoekige geheel wordt bekroond door een lantaarn op de koepel. Veel classicistische elementen zijn in dit gebouw terug te vinden, zoals de Dorische, Ionische en Korintische zuilorden. Meer informatie over de stijlkenmerken van renaissancistische architectuur kunt u vinden in het artikel over architectuurhistorie.

Agenda

Heeft u activiteiten die een plekje verdienen op Reliwiki? Laat het weten!

Zondag 31 juli 2011 t/m zaterdag 6 augustus 2011 59ste Internationale Orgeltagung van de Gesellschaft der Orgelfreunde, in samenwerking met de Brabantse Orgelfederatie. Ontdek de rijke orgelcultuur van de regio Brabant, d.m.v. excursies, concerten en een symposium. Deelname staat open voor iedereen. Aanmelden tot 15 mei bij Bert Wisgerhof.


Met dank aan
Ministerie OCW Nationaal Restauratiefonds
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant
Donatus Verzekeringen
Interessante links
Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst
Contact

Contact maken met de redactie van Reliwiki? Stuur een e-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.