Handelingen

Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

k
Regel 63: Regel 63:
 
     <td width="40%" align="left" valign="top"><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
     <td width="40%" align="left" valign="top"><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#6699CC">'''[[Kerk van de maand|Kerk van de maand]] Mei: [[Zeerijp, Borgweg 6 - Jacobus|Jacobuskerk te Zeerijp]]'''</td>
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#6699CC">'''[[Kerk van de maand|Kerk van de maand]] Juni: [[aarlem, Leidsevaart 146 - Bavo|St. Bavo te Haarlem]]'''</td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><div align="left">[[Afbeelding:01389 Zeerijp PKN. Hervormd Jacobus 14e Borgweg 6 Gron. opname 08-05-2010 © Edward Ippel Hoorn.JPG|right|350px]]
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><div align="left">[[Afbeelding:Haarlem, Kathedrale Basiliek St. Bavo 26102010 foto H.E. Wesselink (15).jpg|right|350px]]
Aangedragen door André van Dijk, Veenendaal. Foto door Edward Ippel uit Hoorn.
 
  
De kerk van de [[Zeerijp, Borgweg 6 - Jacobus|PKN Hervormd in Zeerijp]] (Groningen) heet de Jacobuskerk. Het is een grote éénbeukige kruiskerk, gebouwd rond 1350. De toren staat los van de kerk en is ook in de 14e eeuw gebouwd. De toren staat ten opzichte van de kerk ongeveer 45 graden gedraaid, wat erg bijzonder is. Ook de [[Zeerijp, Borgweg 6 - Jacobus|interieurfoto's]] van de kerk zijn de moeite van het bekijken waard: het metselwerk is met grote zorg uitgevoerd. Bij de restauratie in de zestiger jaren is de kerk in zijn middeleeuwse glorie hersteld. De spitsboogvensters zijn weer rijk versierd met geglazuurde stenen in de koppen. Ook de ingangen zijn op deze manier versierd. De kapconstructie wordt gevormd door gewelven, elk bestaande uit acht ribben die in een ring samenkomen. De schoonheid van de constructie maakt dat je rustig op een bank kunt gaan zitten en uren naar de sobere, maar prachtige details kunt kijken.
+
 
 +
Ingestuurd door Herman Wesselink.
 +
 
 +
De stad Haarlem, die in 1559 een bisschopszetel kreeg en kort daarna bij de Reformatie weer verloor, kent twee St. Bavokerken: de Grote of St. Bavo aan de Grote Markt en de hier besproken [[Haarlem, Leidsevaart 146 - Bavo|R.K. Kathedrale Basiliek]] aan de Leidsevaart. De totstandkoming van de huidige kathedraal, in fasen tussen 1895 en 1930, hing nauw samen met het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1953, toen Haarlem opnieuw bisschopsstad werd. De kathedraal werd het toonbeeld van de katholieke emancipatie, in het bijzonder voor het nieuwe bisdom Haarlem, het huidige bisdom Haarlem-Amsterdam. Ze werd ontworpen door Jos. Th. J. Cuypers (1861-1949), zoon van de beroemde Pierre J.H. Cuypers, de geestelijk vader van de neogotiek in Nederland.
 +
Ontworpen in de geest van een middeleeuwse kathedraal met ver doorgevoerde symboliek en een verhoudingenstelsel dat op de Egyptische driehoek was gebaseerd, markeert de kerk tegelijk de vernieuwing in de kerkelijke bouwkunst rond 1900. Geleidelijk aan werd de heersende neogotische stijl in de katholieke kerkbouw losgelaten. De St. Bavo toont vele verrassende, zelfs exotische, details.
 +
De kathedraal rijst aan de Leidsevaart op als een bruid, verwijzend naar de Latijnse spreuk boven het hoofdportaal Sicut sponsa ornata, (getooid als een bruid). Zij is inderdaad, net als het hemelse Jeruzalem, ongewoon rijk getooid, als een bruid die zich voor haar man mooi had gemaakt. Na honderd jaar is zij, behalve het middelpunt van het bisdom en de katholieke gemeenschap van Haarlem, nog altijd een rijk monument dat velen doet verwonderen en waarschijnlijk niemand onverschillig laat.
  
 
     </div>
 
     </div>

Versie van 1 jun 2011 om 12:40

Welkom bij Reliwiki! Toegankelijke kennis van religieuze gebouwen.

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 750 gebruikers hebben zich aangemeld en het aantal groeit steeds. U kunt uw informatie en foto’s makkelijk toevoegen. Hierdoor draagt u bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Nieuws

Reliwiki op verkenning uit in Vlaanderen

Afgelopen maand wasReliwiki actief in Vlaanderen...meer nieuws


Ook in Duitsland belangstelling

In Eisleben vroegen deelnemers zich af hoe Reliwiki het voor elkaar krijgt...meer nieuws


Reliwiki op de 50+-dagen in Gorinchem

Klein maar fijn: online bewerking trekt de aandacht op beurs 50+ ...meer nieuws


Actie Donaties voor Reliwiki

De subsidies die we ontvangen hebben, lopen eind juni af. Help Reliwiki in de lucht houden! Dank aan de mensen die ons al geholpen hebben...meer nieuws

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

De zoekbalk
Refo500.jpg
Algemene gegevens
LinkedIn.jpg
ANBI.JPG

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:


Logo RCE.jpg Logo NRF.jpg Donatus, de kerken- en monumentenverzekeraar.jpg


Kerk van de maand Juni: St. Bavo te Haarlem
Haarlem, Kathedrale Basiliek St. Bavo 26102010 foto H.E. Wesselink (15).jpg


Ingestuurd door Herman Wesselink.

De stad Haarlem, die in 1559 een bisschopszetel kreeg en kort daarna bij de Reformatie weer verloor, kent twee St. Bavokerken: de Grote of St. Bavo aan de Grote Markt en de hier besproken R.K. Kathedrale Basiliek aan de Leidsevaart. De totstandkoming van de huidige kathedraal, in fasen tussen 1895 en 1930, hing nauw samen met het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1953, toen Haarlem opnieuw bisschopsstad werd. De kathedraal werd het toonbeeld van de katholieke emancipatie, in het bijzonder voor het nieuwe bisdom Haarlem, het huidige bisdom Haarlem-Amsterdam. Ze werd ontworpen door Jos. Th. J. Cuypers (1861-1949), zoon van de beroemde Pierre J.H. Cuypers, de geestelijk vader van de neogotiek in Nederland. Ontworpen in de geest van een middeleeuwse kathedraal met ver doorgevoerde symboliek en een verhoudingenstelsel dat op de Egyptische driehoek was gebaseerd, markeert de kerk tegelijk de vernieuwing in de kerkelijke bouwkunst rond 1900. Geleidelijk aan werd de heersende neogotische stijl in de katholieke kerkbouw losgelaten. De St. Bavo toont vele verrassende, zelfs exotische, details. De kathedraal rijst aan de Leidsevaart op als een bruid, verwijzend naar de Latijnse spreuk boven het hoofdportaal Sicut sponsa ornata, (getooid als een bruid). Zij is inderdaad, net als het hemelse Jeruzalem, ongewoon rijk getooid, als een bruid die zich voor haar man mooi had gemaakt. Na honderd jaar is zij, behalve het middelpunt van het bisdom en de katholieke gemeenschap van Haarlem, nog altijd een rijk monument dat velen doet verwonderen en waarschijnlijk niemand onverschillig laat.

Agenda

Heeft u activiteiten die een plekje verdienen op Reliwiki? Laat het weten!

Zondag 31 juli 2011 t/m zaterdag 6 augustus 2011 59ste Internationale Orgeltagung van de Gesellschaft der Orgelfreunde, in samenwerking met de Brabantse Orgelfederatie. Ontdek de rijke orgelcultuur van de regio Brabant, d.m.v. excursies, concerten en een symposium. Deelname staat open voor iedereen. Aanmelden tot 15 mei bij Bert Wisgerhof.


Met dank aan
Ministerie OCW Nationaal Restauratiefonds
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant
Donatus Verzekeringen
Interessante links
Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst
Contact

Contact maken met de redactie van Reliwiki? Stuur een e-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.