Handelingen

Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

k
Regel 52: Regel 52:
 
     <td width="40%" align="left" valign="top"><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
     <td width="40%" align="left" valign="top"><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#6699CC">'''[[Kerk van de maand|Kerk van de maand]] April: [[Bolsward, Grote Dijlakker 7 - Franciscus|St. Franciscuskerk te Bolsward]]'''</td>
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#6699CC">'''[[Kerk van de maand|Kerk van de maand]] Mei: [[Zeerijp, Borgweg 6 - Jacobus|Jacobuskerk te Zeerijp]]'''</td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><div align="left">[[Afbeelding:08771 Bolsward RK. Franciscus 1933 Grote Dijlakker 7 FR. opname 28-11-2003 foto. Job van Nes Zaandam (21).JPG|right|250px]]
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><div align="left">[[Afbeelding:01389 Zeerijp PKN. Hervormd Jacobus 14e Borgweg 6 Gron. opname 08-05-2010 © Edward Ippel Hoorn.JPG|right|350px]]
Bijdrage door Job van Nes.
+
Aangedragen door André van Dijk, Veenendaal. Foto door Edward Ippel uit Hoorn.
  
De skyline van het Friese Bolsward wordt gedomineerd door drie torens, van Stadhuis, Protestantse Martinikerk en [[Bolsward, Grote Dijlakker 7 - Franciscus|R.K. St. Franciscuskerk]]. Laatstgenoemde is volgens mij, ten onrechte, het minst bekend. Gebouwd in 1933-1934 ter plaatse van een oudere kerk, naar ontwerp van architect H.C. van de Leur, die een leerling (soms ook compagnon) was van architect-monnik Dom. Paul Bellot. Het werk van deze twee architecten, enkele tientallen kerken en (klooster)kapellen, neemt een unieke plaats in binnen de Nederlandse kerkelijke architectuur van begin 20e eeuw: prachtig baksteenexpressionisme naar tot in details doordachte ontwerpen.  
+
De kerk van de [[Zeerijp, Borgweg 6 - Jacobus|PKN Hervormd in Zeerijp]] (Groningen) heet de Jacobuskerk. Het is een grote éénbeukige kruiskerk, gebouwd rond 1350. De toren staat los van de kerk en is ook in de 14e eeuw gebouwd. De toren staat ten opzichte van de kerk ongeveer 45 graden gedraaid, wat erg bijzonder is. Ook de [[Zeerijp, Borgweg 6 - Jacobus|interieurfoto's]] van de kerk zijn de moeite van het bekijken waard: het metselwerk is met grote zorg uitgevoerd. Bij de restauratie in de zestiger jaren is de kerk in zijn middeleeuwse glorie hersteld. De spitsboogvensters zijn weer rijk versierd met geglazuurde stenen in de koppen. Ook de ingangen zijn op deze manier versierd. De kapconstructie wordt gevormd door gewelven, elk bestaande uit acht ribben die in een ring samenkomen. De schoonheid van de constructie maakt dat je rustig op een bank kunt gaan zitten en uren naar de sobere, maar prachtige details kunt kijken.
 
De St. Franciscuskerk in Bolsward is de grootste, monumentaalste kerk (in Nederland) van deze architecten. Het exterieur, met aan de voorgevel een grote en een kleine toren, doet vooral uit de verte nogal sober aan, maar bevat bij beter bekijken toch diverse aardige details. Het interieur is  
 
uitzonderlijk imposant, met prachtig baksteenwerk in vele kleuren. Bij het binnenkomen van deze (overdag vaak geopende !) kerk moet men even wennen: als de zon niet schijnt, doet het interieur in eerste instantie wat donker aan; als de zon wel schijnt, is het interieur extra kleurrijk wegens het door de glas-in-lood ramen naar binnen vallende zonlicht. Dit uiterst belangrijke kerkgebouw is in 2e helft jaren 2000 gerestaureerd.  
 
 
Over deze kerk en het werk van bovengenoemde architecten is uitgebreide nadere informatie te vinden op de website van de [http://www.franciscuskerk.nl/ St. Franciscusparochie]. Op Reliwiki zelf staat een serie door mij genomen (best aardige) binnenfoto's.
 
  
 
     </div>
 
     </div>

Versie van 3 mei 2011 om 09:38

Welkom bij Reliwiki! Toegankelijke kennis van religieuze gebouwen.

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 700 gebruikers hebben zich aangemeld en het aantal groeit steeds. U kunt uw informatie en foto’s makkelijk toevoegen. Hierdoor draagt u bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Nieuws

Reliwiki partner van Refo500

Donatus Verzekeringen heeft de partnerbijdrage van Reliwiki bij Refo500 gesponsord ...meer nieuws

Actie Donaties voor Reliwiki

De subsidies die we ontvangen hebben, lopen af. Daardoor dreigt er dit jaar een tekort...meer nieuws

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

De zoekbalk
Refo500.jpg
Algemene gegevens
LinkedIn.jpg
ANBI.JPG

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:


Logo RCE.jpg Logo NRF.jpg Donatus, de kerken- en monumentenverzekeraar.jpg


Kerk van de maand Mei: Jacobuskerk te Zeerijp
01389 Zeerijp PKN. Hervormd Jacobus 14e Borgweg 6 Gron. opname 08-05-2010 © Edward Ippel Hoorn.JPG

Aangedragen door André van Dijk, Veenendaal. Foto door Edward Ippel uit Hoorn.

De kerk van de PKN Hervormd in Zeerijp (Groningen) heet de Jacobuskerk. Het is een grote éénbeukige kruiskerk, gebouwd rond 1350. De toren staat los van de kerk en is ook in de 14e eeuw gebouwd. De toren staat ten opzichte van de kerk ongeveer 45 graden gedraaid, wat erg bijzonder is. Ook de interieurfoto's van de kerk zijn de moeite van het bekijken waard: het metselwerk is met grote zorg uitgevoerd. Bij de restauratie in de zestiger jaren is de kerk in zijn middeleeuwse glorie hersteld. De spitsboogvensters zijn weer rijk versierd met geglazuurde stenen in de koppen. Ook de ingangen zijn op deze manier versierd. De kapconstructie wordt gevormd door gewelven, elk bestaande uit acht ribben die in een ring samenkomen. De schoonheid van de constructie maakt dat je rustig op een bank kunt gaan zitten en uren naar de sobere, maar prachtige details kunt kijken.

Agenda

Heeft u activiteiten die een plekje verdienen op Reliwiki? Laat het weten!

Zondag 31 juli 2011 t/m zaterdag 6 augustus 2011 59ste Internationale Orgeltagung van de Gesellschaft der Orgelfreunde, in samenwerking met de Brabantse Orgelfederatie. Ontdek de rijke orgelcultuur van de regio Brabant, d.m.v. excursies, concerten en een symposium. Deelname staat open voor iedereen. Aanmelden tot 15 mei bij Bert Wisgerhof.
Met dank aan
Ministerie OCW Nationaal Restauratiefonds
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant
Donatus Verzekeringen
Interessante links
Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst
Contact

Contact maken met de redactie van Reliwiki? Stuur een e-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.