Handelingen

Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

 
(19 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 11: Regel 11:
 
== Nieuwsberichten==
 
== Nieuwsberichten==
  
==='''Monnikenwerk: kunst in de kerk'''===
+
==='''Herbestemming voor RK Drieëenheidkerk Oldenzaal'''===
In de periode van 14 juli tot en met 18 augustus 2021 vindt de vierde editie van het project Monnikenwerk plaats. In de stille ruimte van een middeleeuwse kerk werken vijftien kunstenaars zes woensdagen aan hun monnikenwerk - kunst, die soms raakt aan iets dat groter is dan wij. Aan het einde van de werkdag zijn bezoekers welkom om kerk en kunst te ervaren. Monnikenwerk vindt plaats op de woensdagen 14, 21 & 28 juli en 4, 11 & 18 augustus in 14 kerken in Groningen en Friesland. Kijk voor meer informatie over de kunstenaars en de  welke kerken meedoen op de website.
+
De RK ‘’Drieëenheidkerk’’ in Oldenzaal is door kardinaal Eijk aan de eredienst onttrokken. Nadat het bisdom Utrecht goedkeuring verleende voor de kerksluiting, was dat met ingang van 15 maart een feit. Het kerkgebouw is inmiddels overgedragen aan de nieuwe eigenaren: projectontwikkelaar Henk Wiggers en Marco van Benthem van De Gilde VOF. Zij kochten eind vorig jaar de kerk voor € 350.000 en gaan in het monumentale kerkgebouw twaalf koopappartementen realiseren.
*[https://www.monnikenwerk.nu/ Website Monnikenwerk]
 
  
==='''Plannen voor herbestemming RK kerk Rietmolen'''===
+
Architect John Velthuis, kantoor houdend tegenover het kerkgebouw, heeft een ontwerp gemaakt, waarbij er drie bouwlagen worden toegepast. Direct onder het dak komen twee exclusieve appartementen. De markante koepel aan de Kruisstraat-zijde wordt een ruime tuinkamer. Het schip van de kerk krijgt een verdieping met zes appartementen. Het kleinste appartement meet 127 vierkante meter. Aan de zijde van de Kruisstraat krijgt de kerk een extra ingang. Op de begane vloer komen vier ruimere appartementen. "Het worden koopappartementen in het hogere segment”, zegt Wiggers. Het verhoogde priesterkoor verdwijnt. Samen met de sacristie wordt hier ruimte gecreëerd voor een maatschappelijke functie. Voor het orgel wordt gezocht naar een oplossing. "Dat is te koop.
De Visiegroep ‘’Toekomst H. Caecilia Rietmolen’’ en de Stichting ‘’Keender voor katholiek en openbaar primair onderwijs’’ voeren overleg over de mogelijkheden voor hergebruik van de H. Caeciliakerk in Rietmolen (Gelderland). Gedeeltelijke sloop en verdere bouwkundige aanpassing van het huidige gebouw van basisschool St. Jozef was recent de ‘gemakkelijkste’ optie waarvoor schoolbestuur Keender en de gemeente Berkelland tot een akkoord kwamen. Maar er is ook een alternatief: de naastgelegen kerk adopteren om als school in te richten. Bij nader inzien wordt alsnog doorgepraat over voorwaarden en mogelijkheden voor hergebruik van de kerk.
 
Vanuit Rietmolen zijn diverse suggesties gedaan voor alternatief gebruik van het kerkgebouw. Uiterlijk 1 januari 2026 verliest de H. Caecilia de functie van kerk. Het voorste gedeelte van de kerk, met het liturgisch centrum, kan ook in de toekomst worden gebruikt voor religieuze vieringen. Zoals voorafgaand aan begrafenissen of om er te trouwen. De inwendige ruimte van de in 1931-1932 als pseudo-basiliek gebouwde kerk is ruim genoeg voor een indeling met enkele etages. Ook voor schoollokalen is alle ruimte.  
 
*[https://www.destentor.nl/achterhoek/visiegroep-en-schoolbestuur-praten-door-over-hergebruik-kerk-in-rietmolen~a3b5e69d/ Website De Stentor]
 
  
==='''25 kerken in eerste helft 2021 buiten gebruik gesteld'''===
+
==='''Devotionalia verzamelbeurs'''===
In de eerste helft van 2021 zijn maar liefst vijftien Rooms-Katholieke- en tien Protestantse kerken definitief gesloten, een schrikbarend aantal. Het overzicht van deze buitengebruikstellingen vindt u op onze website.  
+
Zondag 31 oktober wordt in Veldhoven een devotionaliaverzamelbeurs georganiseerd. Verzamelaars van rozenkransen, kerk- en religieuze boeken, bidprentjes, beelden en veel meer kunnen hun hart op halen tijdens deze beurs, die bekend is in binnen- en buitenland.
*[https://reliwiki.nl/index.php/Definitieve_buitengebruikstellingen_kerken_in_2021?fbclid=IwAR3SOtc68AezqXJq7iPC-vYVJ62oSuroisQ0-IX5Ki7saydDnV2CHXYLWdg Website Reliwki]
+
*[https://devotionalia.info/actueel.html Website Devotionalia]
  
==='''Waslijnkunst in de Domkerk'''===
+
==='''Kerk en orgels: een gezamenlijke toekomst'''===
Sinds deze maand hangt in de Domkerk in Utrecht kunst als 'wasgoed aan de lijn'. Het kunstwerk, bestaande uit afgedankte witte kledingstukken, heeft de naam 'Deus sive natura' gekregen, dat ‘God, ofwel de natuur’ betekend. Daarmee is het een antwoord op de coronatijd en de lockdown, waarin aanrakingen en contact niet vanzelfsprekend waren. De kunst is tot en met 16 augustus te bezichtigen.
+
Peter Ouwerkerk, directeur van het Internationaal Orgelfestival Haarlem, maakt zich zorgen over het orgelgebruik in Nederland. Met name onder jongeren is het bestaan van een kerkorgel weinig bekend. Om daar verandering in te brengen richtte Ouwerkerk Stichting StayTuned op, een stichting die activiteiten voor de jeugd organiseert bij de grote inspirerende orgels in Nederland.  
*[https://www.domkerk.nl/eveline-van-der-pas Website Domkerk]
+
*[https://www.toekomstreligieuserfgoed.nl/artikelen/de-jeugd-heeft-de-toekomst?fbclid=IwAR3D_9d3AMBkEcCHiGOL_NiBhKC797Hc_9imYaoOUEDLQ2MX02sMZwlhLyE Website Toekomst Religieus Erfgoed]
  
==='''Cocoonen in Sint Janskerk'''===
+
==='''Enquête Kennis voor het behoud van kerkgebouwen'''===
In de Sint Janskerk in Schiedam staat een groen kunstwerk van Florentijn Hofman van maar liefst 26 meter lang en 10 meter hoog. In deze stadscocon kun je ontspannen, cocoonen en luisteren naar een muziekstuk dat speciaal hiervoor geschreven is. De cocon is een plek om tot bezinning te komen, de groene kleur verwijst naar religie, overleven en hoop. Passende thema's in deze tijd. Tickets zijn te reserveren via Stedelijk Museum Schiedam.
+
Wie betrokken is bij het behoud en beheer van kerkgebouwen, krijgt met heel uiteenlopende onderwerpen te maken. Van vrijwilligersvergoedingen tot veiligheidszorg, van erfgoed tot exploitatie. Kunt u alle informatie die u nodig heeft makkelijk vinden? Zijn er onderwerpen waarover u graag meer wilt weten? En op welke wijze leert u het liefste bij? De Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen in Nederland (VBMK) peilt met een enquête de kennisbehoefte over dit onderwerp. Deze is te vinden op de website.
*[https://www.rijnmond.nl/nieuws/1273517/Reusachtige-groene-cocon-in-Schiedamse-kerk-Het-lijkt-alsof-alles-hier-buiten-heel-groot-is-en-wij-heel-klein-zijn Website Rijnmond]
+
*[https://www.vbmk.nl/organisatie/nieuws/kennis-voor-het-behoud-van-kerkgebouwen-vul-onze-enquete-in/?fbclid=IwAR2bNztVk8_46PP7egSfRsoYCq-KUbcPuuWAS4G0VvyaMHY4QxzwXAj2-70 Website VBMK]
  
==='''Johannes de Doperkerk in Schiedam open voor publiek'''===
+
==='''Het Grote Bavoboek'''===
Vanaf 5 juni is het Kijkdepot Schiedam geopend voor het publiek. Het depot is tijdelijk gehuisvest in de Johannes de Doperkerk - ook wel Havenkerk - in Schiedam en toont in de kerk een groot deel van haar historische collectie. De kerk met haar pracht en praal dient als achtergrond. Kijk voor meer informatie en de openingstijden op de website van het Stedelijk Museum Schiedam.
+
Maar liefst 528 pagina's en 867 foto's beschrijven vijf eeuwen van de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem. Het boek vertelt de geschiedenis van de Bavo, de maatschappelijke, religieuze en culturele betekenis van de kerk voor de stad Haarlem, het interieur, de ‘grote restauratie’ door voornamelijk Pierre Cuypers en nog veel meer aspecten die de Bavo tot een van de mooiste gotische kerken van ons land maken. Het boek is online te bestellen via Wbooks.
*[https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/kijkdepot-schiedam/ Kijkdepot Schiedam]
+
*[https://wbooks.com/winkel/nederland/algemeen/het-grote-bavoboek-tien-eeuwen-grote-of-st-bavokerk-in-haarlem/?fbclid=IwAR2kLzSbEsM_KFTM5Ytb96kQN2DqG4hd5HDEivRO3PdPtgVYqKRqsNllO-w Website Wbooks]
 +
 
 +
==='''Bijdragen nodig voor herbestemming kerk Oud-Loosdrecht'''===
 +
De aanstaande sluiting van de kerk in Oud-Loosdrecht was aanleiding voor de oprichting van 'Stichting Lichtbaken Loosdrecht'. Een Stichting die zicht inzet voor het behoud van het kerkgebouw voor bewoners van de gemeente Wijdemeren en met name Oud-Loosdrecht. Inmiddels zijn plannen ontwikkeld voor een sociaal-culturele invulling van het monument. De kerk blijft hiermee ook beschikbaar voor bijzondere kerkdiensten en andere kerkelijke activiteiten. Voor de verwerving van het gebouw is de Stichting nog op zoek naar donateurs.
 +
*[https://lichtbaken-loosdrecht.nl/ Website Lichtbaken Loosdrecht]
 +
 
 +
==='''Nieuwe eigenaar voor Sint-Josephkerk in Utrecht'''===
 +
De Sint-Josephkerk aan de Draaiweg in Utrecht is verkocht. De nieuwe eigenaar, ‘Wonen in Arnhem’ legde € 690.000 neer voor het unieke gebouw. De grote vraag is natuurlijk wat er nu gaat gebeuren met de kerk. Eigenaar Roland Verheij weet het zelf eigenlijk ook nog niet precies: “Want daarvoor gaan we juist eerst in gesprek met omwonenden, wij zijn benieuwd wat zij verwachten.” Voor de kosten van een rijtjeswoning in Utrecht heeft de nieuwe eigenaar een bijzonder kerkgebouw gekocht. Wat de toekomst brengt voor de kerk is dus nog niet precies bekend.
 +
 
 +
De Sint-Joseph is in 1901 gebouwd nadat de groei van de wijken Vogelenbuurt en Lauwerecht de vraag naar een plek voor religieuze samenkomsten vergrootte. De kerk stond toen nog aan de rand van de stad en ligt tegenwoordig in de Staatsliedenbuurt op de grens met Tuinwijk. Het gebouw is ontworpen door Gerardus Adrianus Ebbers, een leerling van de Duitse architect Alfred Tepe. Het interieur van deze neogotische kerk is ontworpen door Otto Mengelberg en zijn zoon. Mengelberg was gespecialiseerd in gebrandschilderd glas en werkte onder andere aan de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het orgel dat in de Josephkerk staat, is een rijksmonument en is overigens een stuk ouder dan het gebouw. Het instrument werd namelijk in eerste instantie gebouwd voor de Johanneskirche in het Duitse Barmen in 1792. In 1920 werd het gekocht door de Utrechtse parochie. Omdat kerken niet meer zo drukbezocht worden als voorheen werd besloten om dit kerkgebouw af te stoten. Op 1 juli van dit jaar werd de kerk onttrokken aan de ‘goddelijke eredienst’.
 +
*[https://www.duic.nl/algemeen/sint-josephkerk-aan-de-draaiweg-in-utrecht-verkocht-voor-690-000-euro/ Website DUIC]
  
 
== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==
 
== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==
Regel 54: Regel 60:
 
[[Afbeelding:Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG|250 px|link=http://www.donatus.nl]]
 
[[Afbeelding:Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG|250 px|link=http://www.donatus.nl]]
 
[[Afbeelding:Vrienden_Van_BOEi_logo.jpg|link=http://www.vriendenvanboei.nl]]     
 
[[Afbeelding:Vrienden_Van_BOEi_logo.jpg|link=http://www.vriendenvanboei.nl]]     
[[Afbeelding:BGL klein.jpg|link=https://www.bankgiroloterij.nl/culturele-partners/boei.htm]]
+
[[Afbeelding:VriendenLoterij logo.jpg|link=https://www.vriendenloterij.nl/over/overzicht/boei]]
  
 
</td>
 
</td>

Huidige versie van 15 okt 2021 om 10:58

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Herbestemming voor RK Drieëenheidkerk Oldenzaal

De RK ‘’Drieëenheidkerk’’ in Oldenzaal is door kardinaal Eijk aan de eredienst onttrokken. Nadat het bisdom Utrecht goedkeuring verleende voor de kerksluiting, was dat met ingang van 15 maart een feit. Het kerkgebouw is inmiddels overgedragen aan de nieuwe eigenaren: projectontwikkelaar Henk Wiggers en Marco van Benthem van De Gilde VOF. Zij kochten eind vorig jaar de kerk voor € 350.000 en gaan in het monumentale kerkgebouw twaalf koopappartementen realiseren.

Architect John Velthuis, kantoor houdend tegenover het kerkgebouw, heeft een ontwerp gemaakt, waarbij er drie bouwlagen worden toegepast. Direct onder het dak komen twee exclusieve appartementen. De markante koepel aan de Kruisstraat-zijde wordt een ruime tuinkamer. Het schip van de kerk krijgt een verdieping met zes appartementen. Het kleinste appartement meet 127 vierkante meter. Aan de zijde van de Kruisstraat krijgt de kerk een extra ingang. Op de begane vloer komen vier ruimere appartementen. "Het worden koopappartementen in het hogere segment”, zegt Wiggers. Het verhoogde priesterkoor verdwijnt. Samen met de sacristie wordt hier ruimte gecreëerd voor een maatschappelijke functie. Voor het orgel wordt gezocht naar een oplossing. "Dat is te koop.”

Devotionalia verzamelbeurs

Zondag 31 oktober wordt in Veldhoven een devotionaliaverzamelbeurs georganiseerd. Verzamelaars van rozenkransen, kerk- en religieuze boeken, bidprentjes, beelden en veel meer kunnen hun hart op halen tijdens deze beurs, die bekend is in binnen- en buitenland.

Kerk en orgels: een gezamenlijke toekomst

Peter Ouwerkerk, directeur van het Internationaal Orgelfestival Haarlem, maakt zich zorgen over het orgelgebruik in Nederland. Met name onder jongeren is het bestaan van een kerkorgel weinig bekend. Om daar verandering in te brengen richtte Ouwerkerk Stichting StayTuned op, een stichting die activiteiten voor de jeugd organiseert bij de grote inspirerende orgels in Nederland.

Enquête Kennis voor het behoud van kerkgebouwen

Wie betrokken is bij het behoud en beheer van kerkgebouwen, krijgt met heel uiteenlopende onderwerpen te maken. Van vrijwilligersvergoedingen tot veiligheidszorg, van erfgoed tot exploitatie. Kunt u alle informatie die u nodig heeft makkelijk vinden? Zijn er onderwerpen waarover u graag meer wilt weten? En op welke wijze leert u het liefste bij? De Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen in Nederland (VBMK) peilt met een enquête de kennisbehoefte over dit onderwerp. Deze is te vinden op de website.

Het Grote Bavoboek

Maar liefst 528 pagina's en 867 foto's beschrijven vijf eeuwen van de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem. Het boek vertelt de geschiedenis van de Bavo, de maatschappelijke, religieuze en culturele betekenis van de kerk voor de stad Haarlem, het interieur, de ‘grote restauratie’ door voornamelijk Pierre Cuypers en nog veel meer aspecten die de Bavo tot een van de mooiste gotische kerken van ons land maken. Het boek is online te bestellen via Wbooks.

Bijdragen nodig voor herbestemming kerk Oud-Loosdrecht

De aanstaande sluiting van de kerk in Oud-Loosdrecht was aanleiding voor de oprichting van 'Stichting Lichtbaken Loosdrecht'. Een Stichting die zicht inzet voor het behoud van het kerkgebouw voor bewoners van de gemeente Wijdemeren en met name Oud-Loosdrecht. Inmiddels zijn plannen ontwikkeld voor een sociaal-culturele invulling van het monument. De kerk blijft hiermee ook beschikbaar voor bijzondere kerkdiensten en andere kerkelijke activiteiten. Voor de verwerving van het gebouw is de Stichting nog op zoek naar donateurs.

Nieuwe eigenaar voor Sint-Josephkerk in Utrecht

De Sint-Josephkerk aan de Draaiweg in Utrecht is verkocht. De nieuwe eigenaar, ‘Wonen in Arnhem’ legde € 690.000 neer voor het unieke gebouw. De grote vraag is natuurlijk wat er nu gaat gebeuren met de kerk. Eigenaar Roland Verheij weet het zelf eigenlijk ook nog niet precies: “Want daarvoor gaan we juist eerst in gesprek met omwonenden, wij zijn benieuwd wat zij verwachten.” Voor de kosten van een rijtjeswoning in Utrecht heeft de nieuwe eigenaar een bijzonder kerkgebouw gekocht. Wat de toekomst brengt voor de kerk is dus nog niet precies bekend.

De Sint-Joseph is in 1901 gebouwd nadat de groei van de wijken Vogelenbuurt en Lauwerecht de vraag naar een plek voor religieuze samenkomsten vergrootte. De kerk stond toen nog aan de rand van de stad en ligt tegenwoordig in de Staatsliedenbuurt op de grens met Tuinwijk. Het gebouw is ontworpen door Gerardus Adrianus Ebbers, een leerling van de Duitse architect Alfred Tepe. Het interieur van deze neogotische kerk is ontworpen door Otto Mengelberg en zijn zoon. Mengelberg was gespecialiseerd in gebrandschilderd glas en werkte onder andere aan de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het orgel dat in de Josephkerk staat, is een rijksmonument en is overigens een stuk ouder dan het gebouw. Het instrument werd namelijk in eerste instantie gebouwd voor de Johanneskirche in het Duitse Barmen in 1792. In 1920 werd het gekocht door de Utrechtse parochie. Omdat kerken niet meer zo drukbezocht worden als voorheen werd besloten om dit kerkgebouw af te stoten. Op 1 juli van dit jaar werd de kerk onttrokken aan de ‘goddelijke eredienst’.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG Vrienden Van BOEi logo.jpg VriendenLoterij logo.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook