Handelingen

Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

 
(382 tussenliggende versies door 9 gebruikers niet weergegeven)
Regel 5: Regel 5:


== Welkom bij Reliwiki ==
== Welkom bij Reliwiki ==
Reliwiki is de belangrijkste Nederlandse database op het gebied van religieus erfgoed in Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door BOEi, Donatus Verzekeringen en Stichting Vrienden van BOEi.
Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.


== UPDATE ==
Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!


Begin november 2018 is de site bijgewerkt. Op de achtergrond is veel gebeurd, maar dat ziet u niet direkt. Wat u wel ziet is dat de kaartjes bij de objecten weer werken.<br />
== Nieuwsberichten==
Soms duurt het even voor ze zichtbaar worden. De oplossing is dan even REFRESH  (F5)  indrukken.


Als er storingen zijn op de site dan kunnen deze vanaf nu op [[Storingen|deze pagina]] gemeld worden.
==='''Reliek Heilige Bernadette in Nederland'''===
{{Groen}}
De Heilige Bernadette Souberious, bekend van de bedevaartsplaats Lourdes, komt naar Nederland. Een bijzondere schrijn met haar reliek (een stuk van haar gebeente) komt vanuit Lourdes naar Nederland en maakt dan een rondgang door het land langs alle zeven bisdommen van de rooms-katholieke kerk. Hier zal het worden tentoongesteld voor het publiek. Op al die plekken worden vieringen, processies en activiteiten rond de reliek georganiseerd.  
'''Er zijn wat miswijzingen op de kaart die op een objectpagina staat. De kaart is dan blauw of verwijst naar de verkeerde plek. Dat probleem is eenvoudig te verhelpen. Hoe dat moet ? Kijk even op [[Kaart bewerken|Kaart bewerken]]. Of even een mailtje naar [mailto:reliwiki@xs4all.nl kaartherstel] '''
*[https://nos.nl/artikel/2506099-reliek-van-bernadette-uit-lourdes-maakt-tour-door-nederland/ Reliek Bernadette maakt tour]
{{Einde}}


== Check of de informatie van kerken - die u kent - er goed op staat en deel uw kennis met anderen. ==
==='''Kerken verkopen grond aan hoogste bieder vanwege geldgebrek'''===
Kerken en kerkelijke liefdadigheidsorganisaties hebben in de afgelopen tien jaar ongeveer 8 procent van hun omvangrijke grondbezit verkocht, zo blijkt uit onderzoek van Cobouw en Trouw op basis van Kadastergegevens. Gezamenlijk bezitten deze genootschappen nog steeds 28 duizend hectare grond, voornamelijk bestaande uit landbouwgrond.
De verkoop van grond lijkt voornamelijk ingegeven door praktische overwegingen. Veel kerken zien hun bezoekersaantallen teruglopen, maar hebben nog steeds aanzienlijke financiële middelen nodig voor personeel en onderhoud van hun gebouwen. Soms is er een verschuiving in het beleggingsbeleid van deze organisaties.
Gemiddeld verkopen kerken jaarlijks zo'n 200 hectare van hun totale bezit. Bij deze transacties lijkt de prijs vaak de doorslaggevende factor te zijn, eerder dan sociale of ideële motieven.
*[https://www.volkskrant.nl/economie/kerken-met-geldtekort-verkopen-hun-akkers-en-landgoederen-aan-de-hoogste-bieder~b287ad1d/ Kerken met geldtekort verkopen hun akkers en landgoederen aan de hoogste bieder]


Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s dus toe (het is makkelijk) en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.
==='''Wonen met dementie in De Leornarduskerk'''===
De Leonarduskerk in Beek en Donk is recentelijk omgebouwd tot een zorginstelling voor mensen met dementie en geheugenproblemen. Roger en Esther de Coster bieden hier 24-uurszorg aan, met aandacht voor gezonde voeding en beweging. De eerste bewoners voelen zich al snel thuis in de herbestemde kerk. In de zijbeuken zijn zorgappartementen gebouwd. Hier hebben ze de beschikking over een eigen keuken en badruimte, hoewel ze ook de beschikking hebben over een gezamenlijke woonruimte. Partners mogen samenwonen in de voorziening, wat voor families een uitkomst is bij de zorg van hun geliefden.  
Roger en Esther zijn nu gestart met twee bewoners en hebben de capaciteit om uit te breiden tot 26 bewoners met een indicatie. ´Mocht het ooit zover komen dat de kerk weer nodig is voor waar deze oorspronkelijk voor is bedoeld, dan kan dat nog steeds. Achter de muren is nog alles intact”
*[https://www.ad.nl/laarbeek/wonen-onder-het-oog-van-leonardus-roger-en-esther-vangen-mensen-met-geheugenproblemen-op-in-beekse-kerk~a8af1d61/ Wonen onder het oog van Leonardus]


== Nieuws==
==='''Kerkbestuur De Sprang in Velp draagt kerk over aan BOEi'''===
===Promovendus Wesselink: Sloop kerkgebouw niet, maar zoek nieuwe bestemming===
Sinds 1 februari is de kerk van de Vereniging De Sprang-Vrijzinnigen in Velp officieel overgedragen aan BOEi, herbestemmer van cultureel erfgoed. De kerk in Velp heeft momenteel geen functie en staat al een jaar leeg. Samen met buurtbewoners en andere geïnteresseerden kijkt BOEi naar andere maatschappelijke bestemming voor de kerk. Dit past goed in de doelstelling van BOEi, om bijzondere plekken nieuwe betekenis te geven.
* [http://dare.ubvu.vu.nl/handle/1871/55690 Hier staat de complete dissertatie in pdf formaat]
Het kerkgebouw is een karakteristieke zaalkerk zonder toren met een bruto vloeroppervlak van 285 m2 en is in 1905 gebouwd in opdracht van de Nederlandse Protestantenbond. Het ontwerp vertoont naast invloeden van de Art Nouveau in het interieur ook de invloed van de Engelse Arts & Crafts beweging in het exterieur. Het pand heeft waarde vanwege het materiaalgebruik en de bijzondere detaillering in Art Nouveau-stijl zoals het tegeltableau boven de ingang. De kerk vertegenwoordigt een aspect van de religieuze geschiedenis van Velp en de gemeente Rheden.
De ontkerkelijking heeft ingrijpende gevolgen voor het kerkelijke vastgoed. Omdat het praktisch onmogelijk is om alle nog bestaande gebouwen te behouden is een toegespitste aanpak noodzakelijk. Promovendus Herman Wesselink: „We kunnen beter kerken herbestemmen dan slopen, al is dat laatste niet uit te sluiten.”
*[https://www.boei.nl/nieuws/kerkbestuur-de-sprang-vrijzinnigen-velp-draagt-kerk-over-aan-boei/ De Sprang krijgt nieuwe eigenaar]


===Kerkenkaart en religieus erfgoed===
==='''Sint-Bernarduskerk in Made wordt sociaal cultureel centrum'''===
Amsterdam, 24 April 2019
Binnenkort wordt de Bernarduskerk in Made opgeleverd aan de nieuwe gebruikers. Afgelopen jaren is er hard gewerkt om van voormalige kerk De Bernardus in Made een sociaal cultureel centrum te maken. In februari gaat het open. In De Bernardus komen drie huurders: bibliotheek Theek 5, kinderopvang Kibeo en Stichting Sociaal Cultureel Centrum De Bernardus. De laatste verzorgt de exploitatie van de horeca en algemene ruimtes in het gebouw, waaronder een theaterzaal. Het gebied rondom de voormalige kerk krijgt verder een impuls met 55 nieuwe woningen en tevens wordt het Gaymansplantsoen opgeknapt.
[[Bestand:Kerkenkaart 1800 - 1970.JPG|left|300px]]
De Rooms-Katholieke St. Bernarduskerk is een driebeukige kruisbasiliek, gebouwd in 1870 naar ontwerp van J. Verheyen.
In 2018 promoveerde Herman Wesselink op het proefschrift 'Een sterke toren in het midden der stad. Verleden, heden en toekomst van bedreigde Nederlandse kerkgebouwen'. Onderdeel vormde de totstandkoming van een database van Nederlandse kerkgebouwen uit de periode 1800-1970. In samenwerking met de Universiteitsbibliotheek werd tevens een interactieve Kerkenkaart gemaakt als visualisatie van de door Wesselink verzamelde gegevens.
*[https://drimmelen.nieuws.nl/nieuwsberichten/79903/sociaal-cultureel-centrum-de-bernardus-gaat-in-februari-open/ Sint Bernarduskerk gaat weer open]


ACRH & UBVU organiseren een symposium waarin deze kaart wordt gepresenteerd aan het publiek. Tot de sprekers behoren beleidsmakers op het gebied van religieus erfgoed van de gemeenten Amsterdam en Amstelveen.


* [https://www.acrh.eu/events/kerkenkaart-en-religieus-erfgoed?fbclid=IwAR2xcbsTyD-VcD2a_Ps-lpHDpqajb1Pg_D4qBURVORQeK3XHfYzwWZAsRlQ Meer info]
==='''BOUW MEE AAN DE GROOTSTE DATABASE OVER RELIGIEUZE GEBOUWEN IN NEDERLAND!'''===
* [http://geoplaza.vu.nl/cms/maps/291-kerkenkaart Klik hier voor de interactieve kerkenkaart]


==Actie [[Reliwiki:Financieel bijdragen|Donaties voor Reliwiki]]'''==
Als vrijwilliger voor Reliwiki draag je bij aan de grootste database over religieuze gebouwen in Nederland. Je verzamelt gegevens over diverse religieuze gebouwen, waaronder kerken, kloosters, kapellen, moskeeën en synagoges. De benodigde informatie haal je uit nieuwsberichten, internet en andere documentatie. Ook foto’s van religieus erfgoed kun je op de website kwijt. Je werkt in een wiki-omgeving waardoor je eenvoudig en snel gegevens kunt invoeren en actueel houden.
 
Vanaf 1 juli 2011 ontvangt Reliwiki geen subsidie meer. Veel gebruikers helpen met hun giften Reliwiki in de lucht te houden. Doet u ook mee? Alle bijdragen zijn welkom. Voor meer informatie zie gele bloktekst boven aan deze pagina. Wij danken u alvast hartelijke voor uw bijdrage.
 
Het beleidsplan 2017 vindt u hier [[http://reliwiki.nl/images/3/3b/Reliwiki_beleids_en_werkplan_2017_webversie.pdf]] Het financiële jaarverslag 2016 vindt u hier [[http://www.reliwiki.nl/images/d/df/Reliwiki_jaarrekening_2016_web.pdf]]
 
== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==


Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:
Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:
Regel 49: Regel 46:
* Zoek via de [[Speciaal:Zoeken|'''zoekfunctie''']] gebouwen bij u in de buurt.
* Zoek via de [[Speciaal:Zoeken|'''zoekfunctie''']] gebouwen bij u in de buurt.
* Voeg informatie toe, upload foto’s en corrigeer feiten. Velen zullen u hier dankbaar voor zijn! Ook oude foto’s, plattegronden en ansichtkaarten zijn zeer welkom!
* Voeg informatie toe, upload foto’s en corrigeer feiten. Velen zullen u hier dankbaar voor zijn! Ook oude foto’s, plattegronden en ansichtkaarten zijn zeer welkom!
* Wilt u meer? Neem [mailto:info@reliwiki.nl '''contact'''] met ons op.
* Wilt u meer weten? Neem [mailto:info@reliwiki.nl'''contact''']met ons op.
* Lees meer over [[Architectuurhistorie|'''architectuurhistorie''']] of raadpleeg de [[Termenlijst bouwkundig| '''bouwkundige termenlijst''']].
* Lees meer over [[Architectuurhistorie|'''architectuurhistorie''']] of raadpleeg de [[Termenlijst bouwkundig| '''bouwkundige termenlijst''']].
* Heeft u vragen, kijk dan op het [[ReliWiki:Gebruikersportaal|'''gebruikersportaal''']] of een DM via de [https://www.facebook.com/relwiki/ facebookpagina] van Relwiki.
* Heeft u vragen, kijk dan op het [[ReliWiki:Gebruikersportaal|'''gebruikersportaal''']] of een DM via de [https://www.facebook.com/relwiki/ facebookpagina] van Relwiki.
Regel 55: Regel 52:


== Sponsoren ==
== Sponsoren ==
Wij danken de volgende sponsoren van harte voor hun financiële bijdrage aan het in stand houden van deze website:
Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:


[[Afbeelding:BOEilogonieuw.jpg|link=http://www.boei.nl]]
[[Afbeelding:BOEilogonieuw.jpg|link=http://www.boei.nl]]
[[Afbeelding:Donatus, de kerken- en monumentenverzekeraar.jpg|250 px|link=http://www.donatus.nl]]
[[Afbeelding:Vrienden_Van_BOEi_logo.jpg|link=http://www.vriendenvanboei.nl]]  
[[Afbeelding:Vrienden_Van_BOEi_logo.jpg|link=https://www.boei.nl/vrienden]]
[[Afbeelding:Vriendenloterij.jpg|link=https://www.vriendenloterij.nl/over/overzicht/boei]]


[[Afbeelding:Bankgiro_logo-nieuw-bgl.png|link=https://www.bankgiroloterij.nl/culturele-partners/boei.htm]]
== Agenda==
</td>
</td>
      </tr>
    <td width="40%" align="left" valign="top">
      <tr>
        <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF">
* Heeft u activiteiten die een plekje verdienen op Reliwiki? [mailto:info@reliwiki.nl Laat het weten!]
* [http://www.reliwiki.nl/index.php?title=Open_kerken Open kerken] is een pagina waar informatie is te vinden over kerken die hun deuren openstellen voor publiek.
</td>
      </tr>
  </table>


<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== Leegstandsmeldingen ==
 
== <span style="color:#ffffff">Leegstandsmeldingen</span> ==
  </td>
  </td>
       </tr>
       </tr>
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
Heeft U meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen ? Wij zien ze graag tegemoet via '''[mailto:kerksluitingen@xs4all.nl e-mail]'''<br>
Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via '''[mailto:kerksluitingen@reliwiki.nl e-mail]'''<br>
'''Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt U [[Kerksluitingen|hier]]'''
'''Zie ook het [[Kerksluitingen|overzicht van (mogelijke) kerksluitingen]]'''
</div>
</div>
</td>
</td>
Regel 92: Regel 81:
       <tr>
       <tr>
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== ANBI-status ==
 
== <span style="color:#ffffff">ANBI-status</span> ==
  </td>
  </td>
       </tr>
       </tr>
       <tr>
       <tr>
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt U [[Reliwiki:Financieel bijdragen|hier]].  
Reliwiki is een stichting met ANBI-status, zie [[Reliwiki:Financieel bijdragen|onze gegevens]].  
</div>
</div>
</td>
</td>
Regel 107: Regel 97:
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== Met dank aan ==
 
== <span style="color:#ffffff">Met dank aan</span> ==
  </td>
  </td>
       </tr>
       </tr>
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">


   </div>
   </div>


{|  
{|  
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.boei.nl/ BOEi]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.boei.nl/ BOEi]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.bhre.nl/ Stichting BHRE ]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.bhre.nl/ Stichting BHRE ]
|-valign="top"
|-valign="top"
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.rijksoverheid.nl./ Rijksoverheid]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.rijksoverheid.nl./ Rijksoverheid]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.restauratiefonds.nl/Paginas/default.aspx/ Restauratiefonds ]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.restauratiefonds.nl/Paginas/default.aspx/ Restauratiefonds ]
|-valign="top"
|-valign="top"
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.donatus.nl/ Donatus Verzekeringen]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.donatus.nl/ Donatus Verzekeringen]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.prinsbernhardcultuurfonds.nl/ Prins Bernhard Cultuurfonds]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.prinsbernhardcultuurfonds.nl/ Prins Bernhard Cultuurfonds]
|-valign="top"
|-valign="top"
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.gelderland.nl/ Provincie Gelderland]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.gelderland.nl/ Provincie Gelderland]
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.brabant.nl/ Provincie Noord-Brabant]
| style="text-align:top; width:400px;" | [http://www.brabant.nl/ Provincie Noord-Brabant]
|}
|}
</td>
</td>
Regel 136: Regel 127:
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">


== Interessante links ==
== <span style="color:#ffffff">Interessante links</span> ==
  </td>
  </td>
       </tr>
       </tr>
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. [[Interessante links| '''deze lijst''']]
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie het overzicht van '''[[interessante links]]'''
</div>
</div>
</td>
</td>
Regel 149: Regel 140:
       <tr>
       <tr>
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== Overzichten ==
 
== <span style="color:#ffffff">Overzichten</span> ==
  </td>
  </td>
       </tr>
       </tr>
       <tr>
       <tr>
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
         <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
{|
{|
|-
|-
Regel 183: Regel 175:
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#517398">
== Contact ==
== <span style="color:#ffffff">Contact</span> ==
  </td>
  </td>
       </tr>
       </tr>
       <tr>
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#DCEAEA"><div align="left">
Contact maken met Reliwiki? Stuur een '''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail]'''. We reageren zo spoedig mogelijk.
Contact maken met Reliwiki? Stuur een'''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail]'''. We reageren zo spoedig mogelijk.
Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik [[Over Reliwiki (verder)| '''hier''']].
Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik [[Over Reliwiki (verder)| '''hier''']].
[[Bestand:Facebook logo.png|thumb|30px|left|link=https://www.facebook.com/relwiki?ref=hl]]<br> '''Reliwiki op Facebook'''<br><br>
[[Bestand:Facebook logo.png|thumb|30px|left|link=https://www.facebook.com/relwiki?ref=hl]]<br> '''Reliwiki op Facebook'''<br><br>

Huidige versie van 27 mrt 2024 om 08:55

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Reliek Heilige Bernadette in Nederland

De Heilige Bernadette Souberious, bekend van de bedevaartsplaats Lourdes, komt naar Nederland. Een bijzondere schrijn met haar reliek (een stuk van haar gebeente) komt vanuit Lourdes naar Nederland en maakt dan een rondgang door het land langs alle zeven bisdommen van de rooms-katholieke kerk. Hier zal het worden tentoongesteld voor het publiek. Op al die plekken worden vieringen, processies en activiteiten rond de reliek georganiseerd.

Kerken verkopen grond aan hoogste bieder vanwege geldgebrek

Kerken en kerkelijke liefdadigheidsorganisaties hebben in de afgelopen tien jaar ongeveer 8 procent van hun omvangrijke grondbezit verkocht, zo blijkt uit onderzoek van Cobouw en Trouw op basis van Kadastergegevens. Gezamenlijk bezitten deze genootschappen nog steeds 28 duizend hectare grond, voornamelijk bestaande uit landbouwgrond. De verkoop van grond lijkt voornamelijk ingegeven door praktische overwegingen. Veel kerken zien hun bezoekersaantallen teruglopen, maar hebben nog steeds aanzienlijke financiële middelen nodig voor personeel en onderhoud van hun gebouwen. Soms is er een verschuiving in het beleggingsbeleid van deze organisaties. Gemiddeld verkopen kerken jaarlijks zo'n 200 hectare van hun totale bezit. Bij deze transacties lijkt de prijs vaak de doorslaggevende factor te zijn, eerder dan sociale of ideële motieven.

Wonen met dementie in De Leornarduskerk

De Leonarduskerk in Beek en Donk is recentelijk omgebouwd tot een zorginstelling voor mensen met dementie en geheugenproblemen. Roger en Esther de Coster bieden hier 24-uurszorg aan, met aandacht voor gezonde voeding en beweging. De eerste bewoners voelen zich al snel thuis in de herbestemde kerk. In de zijbeuken zijn zorgappartementen gebouwd. Hier hebben ze de beschikking over een eigen keuken en badruimte, hoewel ze ook de beschikking hebben over een gezamenlijke woonruimte. Partners mogen samenwonen in de voorziening, wat voor families een uitkomst is bij de zorg van hun geliefden. Roger en Esther zijn nu gestart met twee bewoners en hebben de capaciteit om uit te breiden tot 26 bewoners met een indicatie. ´Mocht het ooit zover komen dat de kerk weer nodig is voor waar deze oorspronkelijk voor is bedoeld, dan kan dat nog steeds. Achter de muren is nog alles intact”

Kerkbestuur De Sprang in Velp draagt kerk over aan BOEi

Sinds 1 februari is de kerk van de Vereniging De Sprang-Vrijzinnigen in Velp officieel overgedragen aan BOEi, herbestemmer van cultureel erfgoed. De kerk in Velp heeft momenteel geen functie en staat al een jaar leeg. Samen met buurtbewoners en andere geïnteresseerden kijkt BOEi naar andere maatschappelijke bestemming voor de kerk. Dit past goed in de doelstelling van BOEi, om bijzondere plekken nieuwe betekenis te geven. Het kerkgebouw is een karakteristieke zaalkerk zonder toren met een bruto vloeroppervlak van 285 m2 en is in 1905 gebouwd in opdracht van de Nederlandse Protestantenbond. Het ontwerp vertoont naast invloeden van de Art Nouveau in het interieur ook de invloed van de Engelse Arts & Crafts beweging in het exterieur. Het pand heeft waarde vanwege het materiaalgebruik en de bijzondere detaillering in Art Nouveau-stijl zoals het tegeltableau boven de ingang. De kerk vertegenwoordigt een aspect van de religieuze geschiedenis van Velp en de gemeente Rheden.

Sint-Bernarduskerk in Made wordt sociaal cultureel centrum

Binnenkort wordt de Bernarduskerk in Made opgeleverd aan de nieuwe gebruikers. Afgelopen jaren is er hard gewerkt om van voormalige kerk De Bernardus in Made een sociaal cultureel centrum te maken. In februari gaat het open. In De Bernardus komen drie huurders: bibliotheek Theek 5, kinderopvang Kibeo en Stichting Sociaal Cultureel Centrum De Bernardus. De laatste verzorgt de exploitatie van de horeca en algemene ruimtes in het gebouw, waaronder een theaterzaal. Het gebied rondom de voormalige kerk krijgt verder een impuls met 55 nieuwe woningen en tevens wordt het Gaymansplantsoen opgeknapt. De Rooms-Katholieke St. Bernarduskerk is een driebeukige kruisbasiliek, gebouwd in 1870 naar ontwerp van J. Verheyen.


BOUW MEE AAN DE GROOTSTE DATABASE OVER RELIGIEUZE GEBOUWEN IN NEDERLAND!

Als vrijwilliger voor Reliwiki draag je bij aan de grootste database over religieuze gebouwen in Nederland. Je verzamelt gegevens over diverse religieuze gebouwen, waaronder kerken, kloosters, kapellen, moskeeën en synagoges. De benodigde informatie haal je uit nieuwsberichten, internet en andere documentatie. Ook foto’s van religieus erfgoed kun je op de website kwijt. Je werkt in een wiki-omgeving waardoor je eenvoudig en snel gegevens kunt invoeren en actueel houden.

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Vrienden Van BOEi logo.jpg Vriendenloterij.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Zie ook het overzicht van (mogelijke) kerksluitingen

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status, zie onze gegevens.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie het overzicht van interessante links

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook