Handelingen

Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Contact)
(Nieuwsberichten)
 
(476 tussenliggende versies door 14 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
__notoc__
 
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
   <tr>
 
   <tr>
 
     <td width="60%" align="left" valign="top">
 
     <td width="60%" align="left" valign="top">
  
== Welkom bij Reliwiki! ==
+
== Welkom bij Reliwiki ==
 +
Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.
  
Reliwiki, de Nederlandse database over [[Definitie van een religieus gebouw|'''religieuze gebouwen''']], is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Er zijn momenteel ruim 390 geregistreerde gebruikers en het aantal groeit steeds.
+
Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!
  
U kunt ook uw kennis en foto’s op een makkelijke wijze toevoegen. Hierdoor draagt u bij aan de waardering voor religieuze gebouwen. De site werkt als Wikipedia, een korte handleiding is [[Help:Inhoud|'''hier''']] te vinden en een snelcursus [[Help:Snelcursus|'''hier''']].
+
== Nieuwsberichten==
  
== Over Reliwiki ==
+
==='''Kerstmis in een lege kerk'''===
 +
Tijdens één van de belangrijkste kerkelijke feesten staat bisschop De Korte tijdens de nachtmis bijna alleen in de Sint Jan van Den Bosch. Vanwege het schrappen van de nachtmis zijn er tijdens Kerstmis geen mensen in zijn kerk. Wel wordt de viering uitgezonden door de KRO en zelfs in Europa. De bisschop ziet ook de positieve kant aan het uitzenden via livestream, omdat daarmee een groter publiek bereikt kan worden.
 +
*[https://www.gld.nl/nieuws/7471122/hoe-viert-een-bisschop-kerstmis-in-een-lege-kerk Website Omroep Gelderland]
  
Reliwiki is in 2008, het Jaar van het Religieus Erfgoed, gelanceerd om grotere bekendheid aan het rijke bezit aan kerken, kloosters, moskeeën, synagogen en tempels te geven.  
+
==='''Restauratie muurschilderingen Middelstum'''===
Basis van Reliwiki was de Inventarisatie Kerkelijke Gebouwen in Nederland (IKGN) opgezet door Jan Sonneveld en over een periode van meer dan 20 jaar bijgehouden met medewerking van een groot aantal informanten (alom bekend als 'Kerkenverzamelaars'), die nog steeds, samen met mensen zoals u, de informatie in Reliwiki laten groeien.  
+
In de N.H. Hippolytuskerk in Middelstum worden de indrukwekkende gewelven en schilderingen momenteel hersteld en gerestaureerd als gevolg van aardbevingsschade. Het herstel gebeurt in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken. De steigers staan nu in de viering en transepten van de kerk opgebouwd. Als je hier bovenop staat, sta je met je neus op de bijzondere zestiende-eeuwse schilderingen van bijvoorbeeld Het Laatste Oordeel (met indrukwekkend geschilderde hemel en hel) en de Pinksterviering.  
  
Medio 2009 is Reliwiki overgedragen aan het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daardoor is het beheer, de redactie en verdere ontwikkeling van de site veilig gesteld.
+
De grote, vijftiende-eeuwse bakstenen kruiskerk is één van de mooiste voorbeelden van laatgotische kerkgebouwen in Groningen. De schilderingen dateren vermoedelijk van rond 1520 en kwamen tijdens de restauratie in de jaren zeventig van de vorige eeuw aan het licht toen kalklagen werden verwijderd. Enkele schilderingen zijn vermoedelijk gemaakt naar de voorbeelden van kunstschilder en tekenaar Albrecht Dürer (Neurenberg 1471-1528).
[[Afbeelding:Voorpagina vergootglas zoeken.jpg|thumb|left|125px|De zoekbalk]]
+
*[https://www.eemskrant.nl/herstel-gewelven-en-schilderingen-hippolytuskerk-middelstum/ Website Eemskrant]
=== Voor het eerst beginnen ===
 
  
In het vakje '''zoeken''' in het menu aan de linkerkant kunt u de naam en plaatsnaam van een gebouw intypen en op de knop '''Zoeken''' klikken. Als u direct zaken ziet die verbeterd kunnen worden, klik dan op de tab '''bewerken''' en u kunt '''aan de slag!'''
+
==='''Expositie Hedendaagse Iconen'''===
 +
Vanaf zaterdag 27 november is in de Oude Kerk in Soest de expositie Hedendaagse Iconen te bekijken. De in Kaliningrad wonende van kunstenaar Wasili Wasin is bekend om zijn religieuze werken, die wat thematiek en schilderwijze betreft voortborduren op het orthodoxe icoon. Zijn werken raken mensen, vanwege het kleur en materiaalgebruik, maar ook vanwege de mix van het hedendaagse en een eeuwenoude traditie.
 +
*[https://www.baarnschecourant.nl/deeljenieuws/nieuws/770104/expositie-ldquo-hedendaagse-iconen-rdquo-in-de-oude-kerk-soest?fbclid=IwAR3FTbP7F2F7Mwe-zblX8hxaJ8Fd_VtnDO5YJJiInnZeS80o0KA5Xp2-_3o Website]
  
=== Wat kunt u allemaal doen? ===
+
==='''Appartementen in voormalige kerk Stampersgat'''===
[[Afbeelding:Webpagina vergootglas gegevens.jpg|thumb|left|125px|Algemene gegevens]]
 
Ga met Reliwiki aan de slag - het is makkelijk en leuk:
 
# Zoek naar informatie over religieuze gebouwen in uw omgeving of in plaatsen waar u een bezoek brengt of gaat brengen.
 
# Voeg gegevens (zoals feiten over de bouw, de levensloop en het gebruik van het gebouw) en foto’s toe. Ook oude foto’s dragen bij aan de kennis en waardering!
 
# Corrigeer feiten en vul beschrijvingen aan of herschrijf bestaande teksten om ze meer toegankelijk te maken. Zoals u zult zien is hier nog veel te winnen.
 
  
 +
Er komen maar liefst 22 appartementen in de rooms-katholieke kerk van Stampersgat. Ernaast worden ook nog vier twee-onder-een-kapwoningen gebouwd. Dit geheel volgens plan van Adre Kuijstermans die een aantal jaar geleden de dorpskerk kocht om deze te ontwikkelen. Eind volgend jaar wordt gestart met de bouw. Adrie Kuijstermans kocht eerst de kerk van zijn geboorte- en woonplaats Standdaarbuiten. Kort daarna tipte het kerkbestuur hem dat er in Stampersgat nóg een te koop stond. “Beide zijn mooie en degelijke gebouwen. Met het opknappen en bij de herbestemming wil ik graag deze kwaliteit voor de toekomst behouden.
  
Voor uzelf en anderen is het leuk dat u zich [[Speciaal:Aanmelden|'''aanmeldt''']] als u dikwijls bewerkingen op de site doet. Verken de tabs (bovenaan) en navigatiemogelijkheden (links) en ontdek welke mogelijkheden er allemaal zijn!
+
In eerste instantie was het plan om er samen met een geïnteresseerde zorgaanbieder er een woonzorgcomplex van te maken, voornamelijk bedoeld voor mensen die nog wel zelfstandig kunnen wonen en ten dele zorg nodig hebben. De plannen zijn in de loop der tijd echter iets gewijzigd, er komen nog steeds appartementen, maar voor een iets andere doelgroep: starters en senioren. De RK kerk ‘’Martelaren van Gorkum’’ in Stampersgat werd gebouwd in 1923 naar ontwerp van architect Wolter te Riele.
  
=== Wilt u meehelpen? ===
+
==='''Tentoonstelling over Maria Magdalena bij Museum Catharijne Convent'''===
 +
Al eeuwenlang laten kunstenaars zich inspireren door Maria Magdalena: van anonieme middeleeuwse meesters tot Marlene Dumas en David LaChapelle. Ontrafel haar beeldvorming via topstukken uit de eigen collectie en bijzondere bruiklenen uit (inter)nationale musea. De oudste verbeelding dateert uit de elfde eeuw, de nieuwste kunstwerken zijn afgelopen jaar nog gemaakt. Zoals bijvoorbeeld de eigentijdse verbeelding van Maria Magdalena door Helen Verhoeven.
 +
*[https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/maria-magdalena/ Website Museum Catharijne Convent]
  
Momenteel worden de pagina’s door vrijwilligers gecontroleerd, gecorrigeerd en aangevuld met het oog op grotere betrouwbaarheid en bruikbaarheid van Reliwiki. Doe mee en versterk het team! Als u geïnteresseerd bent in het onderwerp, over tijd en een scherp oog beschikt en ook enige handigheid met een computer hebt, bent u welkom om u '''[mailto:info@reliwiki.nl aan te melden]'''.
+
==='''Kerk en orgels: een gezamenlijke toekomst'''===
 +
Peter Ouwerkerk, directeur van het Internationaal Orgelfestival Haarlem, maakt zich zorgen over het orgelgebruik in Nederland. Met name onder jongeren is het bestaan van een kerkorgel weinig bekend. Om daar verandering in te brengen richtte Ouwerkerk Stichting StayTuned op, een stichting die activiteiten voor de jeugd organiseert bij de grote inspirerende orgels in Nederland.
 +
*[https://www.toekomstreligieuserfgoed.nl/artikelen/de-jeugd-heeft-de-toekomst?fbclid=IwAR3D_9d3AMBkEcCHiGOL_NiBhKC797Hc_9imYaoOUEDLQ2MX02sMZwlhLyE Website Toekomst Religieus Erfgoed]
  
=== Opmaak van pagina's ===
+
==='''Het Grote Bavoboek'''===
Ook de opmaak van de pagina's wordt gecontroleerd. Het doel is om op iedere pagina er als volgt uit te laten zien: [[Opmaak van pagina's| '''verder...''']]
+
Maar liefst 528 pagina's en 867 foto's beschrijven vijf eeuwen van de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem. Het boek vertelt de geschiedenis van de Bavo, de maatschappelijke, religieuze en culturele betekenis van de kerk voor de stad Haarlem, het interieur, de ‘grote restauratie’ door voornamelijk Pierre Cuypers en nog veel meer aspecten die de Bavo tot een van de mooiste gotische kerken van ons land maken. Het boek is online te bestellen via Wbooks.
 +
*[https://wbooks.com/winkel/nederland/algemeen/het-grote-bavoboek-tien-eeuwen-grote-of-st-bavokerk-in-haarlem/?fbclid=IwAR2kLzSbEsM_KFTM5Ytb96kQN2DqG4hd5HDEivRO3PdPtgVYqKRqsNllO-w Website Wbooks]
  
== Strategisch Plan Religieus Erfgoed ==
+
== Nieuw op Reliwiki? Aan de slag ==
  
2008 Jaar van het Religieus Erfgoed had als doel [[Strategisch Plan Religieus Erfgoed| '''verder...''']]
+
Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:
 +
* Maak een account aan via de [[Speciaal:Aanmelden|'''aanmeldpagina''']] en log in.
 +
* Neem eens een kijkje bij de [[Help:Spoedcursus|'''snelcursus''']] en de [[Help:Inhoud|'''korte handleiding''']].
 +
* Zoek via de [[Speciaal:Zoeken|'''zoekfunctie''']] gebouwen bij u in de buurt.
 +
* Voeg informatie toe, upload foto’s en corrigeer feiten. Velen zullen u hier dankbaar voor zijn! Ook oude foto’s, plattegronden en ansichtkaarten zijn zeer welkom!
 +
* Wilt u meer? Neem [mailto:info@reliwiki.nl '''contact'''] met ons op.
 +
* Lees meer over [[Architectuurhistorie|'''architectuurhistorie''']] of raadpleeg de [[Termenlijst bouwkundig| '''bouwkundige termenlijst''']].
 +
* Heeft u vragen, kijk dan op het [[ReliWiki:Gebruikersportaal|'''gebruikersportaal''']] of een DM via de [https://www.facebook.com/relwiki/ facebookpagina] van Relwiki.
 +
* Heeft u foto’s van onbekende objecten? kijk dan bij de [[Meldpunt Vraagtekenfoto's|'''vraagtekenfoto's''']].
  
== Met dank aan ==  
+
== Sponsoren ==
 +
Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:
  
* [http://www.minocw.nl/ Ministerie OCW]
+
[[Afbeelding:BOEilogonieuw.jpg|link=http://www.boei.nl]]
* [http://www.restauratiefonds.nl/Site/nl-nl/Splashpage.htm Nationaal Restauratiefonds]
+
[[Afbeelding:Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG|250 px|link=http://www.donatus.nl]]
* [http://www.cultureelerfgoed.nl/ Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed]
+
[[Afbeelding:Vrienden_Van_BOEi_logo.jpg|link=http://www.vriendenvanboei.nl]]   
* [http://www.prinsbernhardcultuurfonds.nl/ Prins Bernhard Cultuurfonds]
+
[[Afbeelding:VriendenLoterij logo.jpg|link=https://www.vriendenloterij.nl/over/overzicht/boei]]
* [http://www.gelderland.nl/ Provincie Gelderland]
 
* [http://www.brabant.nl/ Provincie Noord-Brabant]
 
  
==== [[Enkele links| Overige links]] ====
+
</td>
 +
    <td width="40%" align="left" valign="top">
  
== Contact ==  
+
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 +
      <tr>
  
Om contact te leggen met de redactie van Reliwiki kunt u een '''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail sturen]'''. Uw vraag zal zo spoedig mogelijk behandeld worden.
+
        <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
  
 +
== Leegstandsmeldingen ==
 +
</td>
 +
      </tr>
 +
      <tr>
 +
        <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
 +
Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via '''[mailto:kerksluitingen@reliwiki.nl e-mail]'''<br>
 +
'''Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u [[Kerksluitingen|hier]]'''
 +
</div>
 
</td>
 
</td>
     <td width="40%" align="left" valign="top"><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
+
      </tr>
 +
     </table>
 +
 
 +
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 +
      <tr>
 +
        <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 +
 
 +
== ANBI-status ==
 +
</td>
 +
      </tr>
 +
      <tr>
 +
        <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
 +
Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u [[Reliwiki:Financieel bijdragen|hier]].
 +
</div>
 +
</td>
 +
      </tr>
 +
 
 +
    </table>
 +
 
 +
<table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#6699CC">'''Mooie voorbeelden op de kaart'''</td>
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 +
 
 +
== Met dank aan ==
 +
</td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><div align="left">
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
{{#custom_map:
+
 
Vianen,_Brederostraat_2_-_OLV_ten_Hemelopneming|
 
Liempde,_Dorpsstraat_36_-_Johannes_Onthoofding|
 
Bussum,_Brinklaan_40_-_O.L.Vrouw_Altijddurende_Bijstand_(Mariakerk)|
 
Halsteren,_Dorpsstraat_51_-_Quirinus|
 
Kaatsheuvel,_Erasstraat_8_-_Martelaren_van_Gorcum|
 
De_Weere,_Driestedenweg_1_-_Lambertus|
 
}}
 
 
   </div>
 
   </div>
  
 +
{|
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.boei.nl/ BOEi]
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.bhre.nl/ Stichting BHRE ]
 +
|-valign="top"
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.rijksoverheid.nl./ Rijksoverheid]
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.restauratiefonds.nl/Paginas/default.aspx/ Restauratiefonds ]
 +
|-valign="top"
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.donatus.nl/ Donatus Verzekeringen]
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.prinsbernhardcultuurfonds.nl/ Prins Bernhard Cultuurfonds]
 +
|-valign="top"
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.gelderland.nl/ Provincie Gelderland]
 +
| style="text-align:top; background-color:lightcyan; width:400px;" | [http://www.brabant.nl/ Provincie Noord-Brabant]
 +
|}
 +
</td>
 +
      </tr>
 +
    </table>
 +
 +
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 +
      <tr>
 +
        <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 +
 +
== Interessante links ==
 +
</td>
 +
      </tr>
 +
      <tr>
 +
        <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. [[Interessante links| '''deze lijst''']]
 +
</div>
 +
</td>
 +
      </tr>
 +
    </table>
 +
 +
<table style='table-layout:fixed;width:100%'  border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 +
      <tr>
 +
        <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 +
== Overzichten ==
 +
</td>
 +
      </tr>
 +
      <tr>
 +
        <td width="100%" align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
 +
{|
 +
|-
 +
| [[Overzichten binnen Reliwiki|Lijst van overzichten binnen Reliwiki]]
 +
|-
 +
| [[Reliwiki:Overleg|'''Pagina voor overleg''' en vragen aan (mede-)gebruikers]]
 +
|-
 +
| [[Kerksluitingen|Overzichten van kerken die gaan sluiten of reeds buiten gebruik zijn gesteld]]
 +
|-
 +
| [[Zoeken|Zoeken binnen Reliwiki]]
 +
|-
 +
| [[Kerksluitingen|Overzichten van buiten gebruikstellingen kerkgebouwen]]
 +
|-
 +
| [[Sonneveld-index|Sonneveld index]]
 +
|-
 +
| [[Meldpunt Vraagtekenfoto's|Meldpunt vraagtekenfoto's]]
 +
|-
 +
| [[Overzicht van afbeeldingen op Wikimedia|Afbeeldingen op Wikimedia per categorie.]]
 +
|-
 +
| [[Artikelen op Wikipedia|Artikelen op Wikipedia]]
 +
|-
 +
| [[Help:Spoedcursus|Aanwijzingen voor het bewerken van Reliwiki]]
 +
|}
 +
</div>
  
 
</td>
 
</td>
Regel 78: Regel 178:
 
     </table><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
     </table><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="2">
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#6699CC">'''Mooie voorbeelden''' </td>
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#00BFFF">
 +
== Contact ==
 +
</td>
 
       </tr>
 
       </tr>
 
       <tr>
 
       <tr>
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"><div align="left">Reliwiki is in juni 2008 'gevuld' opgeleverd. Dat wil zeggen, met kerngegevens van alle bekende religieuze gebouwen in Nederland, beschrijvingen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland en een groot aantal foto's. Na de lancering zijn gebruikers van de site druk bezig geweest - kijkt u eens op 'recente wijzigingen' - en Reliwiki is daardoor nog interessanter geworden. Veel fotomateriaal is afkomstig van liefhebbers zoals André van Dijk. Een aantal voorbeeldpagina's:
+
         <td align="left" valign="top" bgcolor="#E0FFFF"><div align="left">
* [[Vianen, Brederostraat 2 - OLV ten Hemelopneming]]
+
Contact maken met Reliwiki? Stuur een'''[mailto:info@reliwiki.nl e-mail]'''. We reageren zo spoedig mogelijk.
* [[Liempde, Dorpsstraat 36 - Johannes Onthoofding]]
+
Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik [[Over Reliwiki (verder)| '''hier''']].
* [[Bussum, Brinklaan 40 - O.L.Vrouw Altijddurende Bijstand (Mariakerk)]]
+
[[Bestand:Facebook logo.png|thumb|30px|left|link=https://www.facebook.com/relwiki?ref=hl]]<br> '''Reliwiki op Facebook'''<br><br>
* [[Halsteren, Dorpsstraat 51 - Quirinus]]
+
[[Bestand:Facebook logo.png|thumb|30px|left|link=https://www.facebook.com/groups/1609607405937811/?fref=ts']]<br> '''De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook'''
* [[Kaatsheuvel, Erasstraat 8 - Martelaren van Gorcum]]
 
* [[De Weere, Driestedenweg 1 - Lambertus]]
 
De volgende pagina's zijn nog schrikbarend leeg. Vaak gaat het om nieuwe kerken die onlangs geopend zijn. Of juist oude monumentale kerken waar nog haast niets over bekend is... Kent u één van deze kerken, ga er dan snel heen en maak er wat moois van, let hierbij ook op de [[Help:Snelcursus#Bewerken|'''layout''':]]
 
* [[Noordwijk, Egbert de Grootstraat]]
 
* [[Leiden, Zoeterwoudsesingel 49 - Fredericus]]
 
* [[Rotterdam, Vaandrigstraat 44 - De Akker]]
 
* [[Driebergen, Engweg]]
 
* [[Hoorn, Ged Appelhaven 2]]
 
* [[Apeldoorn, Sophialaan 36 - Eyup Sultan Moskee]]
 
* [[Oegstgeest, Lijtweg 1 - Rehoboth]]
 
* Of kijk eens op [[Speciaal:KortePaginas|'''deze pagina''']] of er nog een gebouw bij u uit de buurt bij staat.
 
Daarnaast is een aantal gebruikers bezig met het bijwerken van pagina's. Het staat iedereen vrij informatie over de gebouwen toe te voegen! Een aantal wijzigingen:
 
* [[Zoutelande, Willibrordusplein 2 - Catharina]]
 
* [[Utrecht, Steenweg 6 - Buurkerk]]
 
* [[Breukelen, Straatweg 37 - Pauluskerk]]
 
* [[Zaandam, Leeghwaterweg 7 - Kapel St. Michaëlcollege]]
 
* [[Zaandijk, Guisweg 17 - Irene]]
 
 
</div>
 
</div>
 
</tr>
 
</tr>
 
</table>
 
</table>
 +
<p>

Huidige versie van 2 dec 2021 om 15:33

Welkom bij Reliwiki

Reliwiki, de Nederlandse database over religieuze gebouwen, is gemaakt en wordt steeds verder aangevuld en verbeterd door gebruikers zoals u. Ruim 2.050 gebruikers hebben zich al aangemeld en samen hebben ze meer dan 118.000 foto's geüpload! En toch zijn er nog gebouwen met weinig informatie. Voeg uw informatie en foto’s gemakkelijk toe en draag zo bij aan de kennis van en waardering voor religieuze gebouwen.

Steun Reliwiki! Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun Reliwiki met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank) ten name van Stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houd Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Nieuwsberichten

Kerstmis in een lege kerk

Tijdens één van de belangrijkste kerkelijke feesten staat bisschop De Korte tijdens de nachtmis bijna alleen in de Sint Jan van Den Bosch. Vanwege het schrappen van de nachtmis zijn er tijdens Kerstmis geen mensen in zijn kerk. Wel wordt de viering uitgezonden door de KRO en zelfs in Europa. De bisschop ziet ook de positieve kant aan het uitzenden via livestream, omdat daarmee een groter publiek bereikt kan worden.

Restauratie muurschilderingen Middelstum

In de N.H. Hippolytuskerk in Middelstum worden de indrukwekkende gewelven en schilderingen momenteel hersteld en gerestaureerd als gevolg van aardbevingsschade. Het herstel gebeurt in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken. De steigers staan nu in de viering en transepten van de kerk opgebouwd. Als je hier bovenop staat, sta je met je neus op de bijzondere zestiende-eeuwse schilderingen van bijvoorbeeld Het Laatste Oordeel (met indrukwekkend geschilderde hemel en hel) en de Pinksterviering.

De grote, vijftiende-eeuwse bakstenen kruiskerk is één van de mooiste voorbeelden van laatgotische kerkgebouwen in Groningen. De schilderingen dateren vermoedelijk van rond 1520 en kwamen tijdens de restauratie in de jaren zeventig van de vorige eeuw aan het licht toen kalklagen werden verwijderd. Enkele schilderingen zijn vermoedelijk gemaakt naar de voorbeelden van kunstschilder en tekenaar Albrecht Dürer (Neurenberg 1471-1528).

Expositie Hedendaagse Iconen

Vanaf zaterdag 27 november is in de Oude Kerk in Soest de expositie Hedendaagse Iconen te bekijken. De in Kaliningrad wonende van kunstenaar Wasili Wasin is bekend om zijn religieuze werken, die wat thematiek en schilderwijze betreft voortborduren op het orthodoxe icoon. Zijn werken raken mensen, vanwege het kleur en materiaalgebruik, maar ook vanwege de mix van het hedendaagse en een eeuwenoude traditie.

Appartementen in voormalige kerk Stampersgat

Er komen maar liefst 22 appartementen in de rooms-katholieke kerk van Stampersgat. Ernaast worden ook nog vier twee-onder-een-kapwoningen gebouwd. Dit geheel volgens plan van Adre Kuijstermans die een aantal jaar geleden de dorpskerk kocht om deze te ontwikkelen. Eind volgend jaar wordt gestart met de bouw. Adrie Kuijstermans kocht eerst de kerk van zijn geboorte- en woonplaats Standdaarbuiten. Kort daarna tipte het kerkbestuur hem dat er in Stampersgat nóg een te koop stond. “Beide zijn mooie en degelijke gebouwen. Met het opknappen en bij de herbestemming wil ik graag deze kwaliteit voor de toekomst behouden.

In eerste instantie was het plan om er samen met een geïnteresseerde zorgaanbieder er een woonzorgcomplex van te maken, voornamelijk bedoeld voor mensen die nog wel zelfstandig kunnen wonen en ten dele zorg nodig hebben. De plannen zijn in de loop der tijd echter iets gewijzigd, er komen nog steeds appartementen, maar voor een iets andere doelgroep: starters en senioren. De RK kerk ‘’Martelaren van Gorkum’’ in Stampersgat werd gebouwd in 1923 naar ontwerp van architect Wolter te Riele.

Tentoonstelling over Maria Magdalena bij Museum Catharijne Convent

Al eeuwenlang laten kunstenaars zich inspireren door Maria Magdalena: van anonieme middeleeuwse meesters tot Marlene Dumas en David LaChapelle. Ontrafel haar beeldvorming via topstukken uit de eigen collectie en bijzondere bruiklenen uit (inter)nationale musea. De oudste verbeelding dateert uit de elfde eeuw, de nieuwste kunstwerken zijn afgelopen jaar nog gemaakt. Zoals bijvoorbeeld de eigentijdse verbeelding van Maria Magdalena door Helen Verhoeven.

Kerk en orgels: een gezamenlijke toekomst

Peter Ouwerkerk, directeur van het Internationaal Orgelfestival Haarlem, maakt zich zorgen over het orgelgebruik in Nederland. Met name onder jongeren is het bestaan van een kerkorgel weinig bekend. Om daar verandering in te brengen richtte Ouwerkerk Stichting StayTuned op, een stichting die activiteiten voor de jeugd organiseert bij de grote inspirerende orgels in Nederland.

Het Grote Bavoboek

Maar liefst 528 pagina's en 867 foto's beschrijven vijf eeuwen van de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem. Het boek vertelt de geschiedenis van de Bavo, de maatschappelijke, religieuze en culturele betekenis van de kerk voor de stad Haarlem, het interieur, de ‘grote restauratie’ door voornamelijk Pierre Cuypers en nog veel meer aspecten die de Bavo tot een van de mooiste gotische kerken van ons land maken. Het boek is online te bestellen via Wbooks.

Nieuw op Reliwiki? Aan de slag

Start uw avontuur met Reliwiki - het is makkelijk en leuk:

Sponsoren

Reliwiki ontvangt een financiële bijdrage voor het instandhouden van de website van:

BOEilogonieuw.jpg Donatus logo zonder-payoff RGB.JPG Vrienden Van BOEi logo.jpg VriendenLoterij logo.jpg

Leegstandsmeldingen

Heeft u meldingen over leegstand en/of {aankomende) sluiting van religieuze gebouwen? Wij zien ze graag tegemoet via e-mail
Een overzicht van welke kerken (mogelijk) gaan sluiten of inmiddels gesloten zijn vindt u hier

ANBI-status

Reliwiki is een stichting met ANBI-status. Onze gegevens vindt u hier.

Met dank aan

BOEi Stichting BHRE
Rijksoverheid Restauratiefonds
Donatus Verzekeringen Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland Provincie Noord-Brabant

Interessante links

Naast Reliwiki zijn er veel andere sites over religieuze objecten. Zie bijv. deze lijst

Overzichten

Contact

Contact maken met Reliwiki? Stuur eene-mail. We reageren zo spoedig mogelijk. Meer weten over het ontstaan en het doel van Reliwiki en over het Strategisch Plan voor het Religieus Erfgoed? Klik hier.

Facebook logo.png

Reliwiki op Facebook

Facebook logo.png

De groep Nederlands religieus erfgoed op facebook