Handelingen

Hoofddorp, Marktplein 96 - Marktpleinkerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 20 dec 2021 om 12:32 (aanv)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Marktpleinkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Haarlemmermeer
Plaats: Hoofddorp
Adres: Marktplein 96
Postcode: 2132CV
Sonneveld-index: 05709
Jaar ingebruikname: 1928
Architect: Jonge, J. de
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Karakteristiek Gereformeerd kerkgebouw, met kruisingstoren. Gemoderniseerd jaren 1970. In 1993 kreeg het gebouw de naam Marktpleinkerk. Uitbreiding achter kerk 2007.

Op 27 januari 1929 werd de laatste dienst in de oude kerk gehouden en drie dagen later werd de nieuwe kerk in gebruik genomen. Het orgel kwam enkele weken later. In totaal hadden orgel en kerk ruim fl. 106.000 gekost. Na enige tijd bleek de akoestiek van de kerk niet aan de verwachtingen te voldoen. Vandaar dat in de kerk draden gespannen en schotten geplaatst werden om het euvel te verhelpen. Pas later werd door modernere hulpmiddelen voor de geluidsproblemen een oplossing gevonden.

Geschiedenis vervolg

De Marktpleinkerk aan het Beursplein in Hoofddorp wordt niet gesloopt. In 2019 stelde een woordvoerder van de algemene kerkenraad van de protestantse gemeente Hoofddorp , dat een eventuele sloop van de beeldbepalende Marktpleinkerk niet uitgesloten was. Het gebouw en het naastgelegen perceel worden namelijk meegenomen in de ontwikkelingen van het gebied ernaast dat in handen is van een projectontwikkelaar. Raadslid Jordy Schaap vind eventuele sloop in contrast staan met de wens van de gemeente om cultuur historische gebouwen in stand te houden en dat de kerk van onvervangbare cultuurhistorische waarde is. “Sloop zou uitgesloten moeten worden”. Het college van b & w liet weten dat de ontwikkelaar contact heeft gehad met de protestantse gemeente waarbij de kerkgemeenschap heeft laten weten het gebruik van de kerk te willen continueren en te komen tot een uitbreiding van het bestaande gebouw De mogelijke uitbreiding van het huidige gebouw is dan ook direct gekoppeld aan het gebruik als kerkgebouw.

  • (Bron:Contactbrief 146/2022)

Afbeeldingen