Handelingen

Hoofddorp, Kruislaan 52 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 4 apr 2024 om 17:29 (→‎Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Haarlemmermeer
Plaats: Hoofddorp
Adres: Kruislaan 52
Postcode: 2131WD
Inventarisatienummer: 05714
Jaar ingebruikname: 1951
Architect: Jonge, W. de
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Mooie wederopbouwkerk met dakruiter. Kerkgebouw ter vervanging van het voormalige kerkgebouw in gebruik genomen op 19 december 1951, met 260 zitplaatsen. In 1987 is het interieur vernieuwd, waarbij ook een nieuwe preekstoel en nieuwe banken zijn geplaatst.

Orgel

In 1952 plaatst de firma H. Spanjaard te Amsterdam een nieuw orgel in het kerkgebouw. Het is een unit-orgel met elektrische tractuur en slechts drie grondstemmen, waarvan 23 stemmen zijn afgeleid ook heeft het 2 manualen en een vrij pedaal. In 1980 reviseerde de firma De Wit het orgel. Er werd door hen een Tremulant toegevoegd en een Mixtuur op het ondermanuaal. Ook werd de speeltafel vervangen. Het pijpwerk van de Holpijp is in 1994 vervangen door nieuw pijpwerk. Het orgel heeft geen tongwerken.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 19 februari 2008.

De gereformeerde gemeente te Hoofddorp bestond donderdag 75 jaar. Ter gelegenheid hiervan wordt er morgenavond een herdenkingsdienst gehouden in het eigen kerkgebouw aan de Kruislaan 52. In deze dienst gaat ds. C. Neele uit Lisse voor. Na afloop van de dienst is er gelegenheid voor ontmoeting in verzorgingstehuis Horizon.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur