Handelingen

Hoek van Holland, Prins Hendrikstraat 191 - Dorpskerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 16 feb 2022 om 19:41 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Hoek van Holland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Hoek van Holland
Adres: Prins Hendrikstraat 191
Postcode: 3151AE
Inventarisatienummer: 02351
Jaar ingebruikname: 1926
Architect: Jolink, W.H.J.
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde Kerk Nu de PKN kerk in Hoek van Holland.

Aardige interbellumkerk met door kopergroene spits bekroonde toren. Doordat de houten voorganger van deze kerk door storm en wind in verval was geraakt, werd besloten tot nieuwbouw. Deze kerk werd op 8 december 1926 in gebruik genomen.

Uitbreiding en verbouwing in 2010.

Orgel

In 1901 werd in de voorgaande kerk een orgel in gebruik genomen, een éénklaviers gebouwd door Friedrich Leicel & Zoon uit Lochem. Dat is meeverhuisd naar deze kerk.

In 1975 is een nieuw orgel gebouwd door de firma Fama & Raadgever (Utrecht). Adviseur is Klaas Bolt (Haarlem). De orgelkas stamt van het vorige orgel in deze kerk. Niet duidelijk is of deze kas in 1928 door Standaart is geleverd, dan wel dat deze in 1947 door Van Leeuwen nieuw is gemaakt.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Octaaf 4' - Mixtuur 5 sterk bas/discant - Cornet 8' 5 sterk discant - Fagot 16' bas/discant - Trompet 8' bas/discant.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Roerfluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2'.
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1. Temperatuur: Werckmeister II. De sleepdeling van de Fagot ligt tussen f en fis.

In de media

uit RTV Rijnmond, 3 oktober 2010.

Afgelopen dinsdagnacht is uit het orgel van de Dorpskerk in Hoek van Holland een veertigtal orgelpijpen gestolen. Vermoedelijk gaat het om koperdieven. Onlangs werd de Protestantse gemeente ook bezocht door het dievengilde. Toen werd koperen leiding ontvreemd. Uit het Fama & Raadgever-orgel (1975) werden twintig orgelpijpen van koper en circa evenveel pijpen van orgelmetaal meegenomen. De dieven wisten zich via een luik toegang tot de kerk te verschaffen. Het kerkgebouw ondergaat momenteel een verbouwing. De bouwcommissie van de kerk schat de schade aan het orgel in op 150.000 à 200.000 euro. Pas over een half jaar verwacht men weer van het orgel gebruik te kunnen maken.

Afbeeldingen