Handelingen

Hemrik, Binnenwei 22 - Witte Kerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 3: Regel 3:
[[Categorie:Rijksmonument]]
[[Categorie:Rijksmonument]]
[[Categorie:Buiten Gebruik]]
[[Categorie:Buiten Gebruik]]
[[Categorie:NH]]
[[Categorie:NH kerkh]]
[[Categorie:NH kerkh]]
[[Categorie:Hemrik]]
[[Categorie:Hemrik]]

Huidige versie van 23 nov 2018 om 17:10


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Witte kerk
Genootschap: Ned. Hervormde kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Opsterland
Plaats: Hemrik
Adres: Binnenwei 22
Postcode: 8409JE
Inventarisatienummer: 09085
Jaar ingebruikname: 1739
Architect:
Huidige bestemming: cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 31856

Geschiedenis

Wit gepleisterde driezijdig gesloten zaalkerk, in 1739 gebouwd op de op de fundamenten van een aan St. Andreas gewijde middeleeuwse kapel. In de kerk is een 17e-eeuwse preekstoelkuip. Het orgel is een gedeelte van een orgel uit Woudsend, gebouwd door Bakker en Timmenga in 1940. Dit orgel moet door twee personen “bespeeld” worden: de organist en de “pûstertraper” voor de blaasbalg.

Bij de samenvoeging van de Hervormde gemeenten Lippenhuizen en Hemrik besloot de nieuwe gemeente de kerk van Hemrik af te stoten. Het dorp wilde het kerkgebouw behouden en richtte de Stichting Behoud Witte Kerk Hemrik op, die in 2000 de kerk voor fl. 1,- kocht. In de periode april 2001 tot oktober 2002 werd het exterieur en interieur van de Witte Kerk ingrijpend gerestaureerd. Hierbij kreeg het gebouw ook weer zijn originele kleuren.

Na de restauratie wordt het gebouw gebruikt worden voor kerkdiensten, rouw- en trouwdiensten, maar vooral als cultureel centrum. Van september tot en met april zijn er wekelijks concerten en voorstellingen, in het najaar vindt een acht weken durende kunstevenement, ART Super, plaats en vijf maal jaar wordt er een filosofisch-literair café georganiseerd. De kerk wordt regelmatig verhuurd voor uitvoeringen van koren, familiefeesten en andere evenementen. De eerste jaren was de exploitatie is in handen van Karmel te Drachten (48-02/49-03), maar sinds 2006 wordt de kerk volledig zelfstandig geëxploiteerd door de Stichting Cultuur Witte Kerk Hemrik.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk op verhoogd omheind kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw van middeleeuwse oorsprong. In de kerk een 17e eeuwse preekstoelkuip. Klokkestoel op het kerkhof, waarin klok van G. van Wou, 1495, diam. 99,5 cm.

Orgel

Het orgel is in 1940 gebouwd door de firma Bakker & Timmenga (Leeuwarden) met gebruikmaking van oudere onderdelen, die in 1839 door de orgelmaker J.C. Scheuer (Zwolle) zijn vervaardigd. In 2002 wordt het orgel door Bakker & Timmenga gerestaureerd.

Dispositie

Manuaal: Prestant 8' - Fluit douce 8' - Viola 8' - Roerfluit 4' - Woudfluit 2'.

Geen pedaal. Mechanische sleeplade. Omvang: C-f3.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur