Hedikhuizen, Lambertusstraat 5a - Lambertus (1963 - 2011)

(Doorverwezen vanaf Hedikhuizen, Lambertusstraat 5a - Lambertus)

Postcode: 5256TB
Sonneveld-index: 07618
Architect: Baayens, H.
Huidige bestemming: woning

Geschiedenis

Relatief klein, sober, vrijwel vierkant kerkgebouw in stijl "Bossche School", in het kleine dorp Hedikhuizen, gemeente Heusden. Ongeveer 150 zitplaatsen. Tot in vele kleinere details een aardige wederopbouwkerk. Op het piramidevormige dak van deze kerk een kleine dakruiter met 1 klok. Van binnen is de kerkzaal afgedekt met een vlak houten plafond. In de linker zijwand bevinden zich twee (voormalige) biechtruimten. Achter het koor van de kerkzaal bevinden zich de nodige nevenruimten, ook functioneel ontworpen.

Recente geschiedenis

De R.K. Catharinaparochies van Heusden en Herpt en de R.K. Lambertusparochie van Hedikhuizen zijn samengevoegd tot één pastorale eenheid. Zolang het mogelijk is zullen de drie gebouwen in gebruik blijven. Naar een ontwerp van H. Baayens is in 1962 de nieuwe Lambertuskerk gebouwd. De kerk verving een oudere kerk, die ten gevolge van de oorlogshandelingen in 1944/1945 dusdanig was beschadigd dat sloop de enige oplossing was. De kerk is een duidelijk voorbeeld van de zogenoemde Bossche School. Kerkdiensten vonden er de laatste jaren steeds minder plaats. Op zondag 13 november 2011 vond de laatste eucharistieviering plaats. Aan het eind van deze viering is het gebouw officieel aan de eredienst onttrokken. Intussen was dit kerkgebouw verkocht aan particulieren, die in het gebouw zowel een woning als bedrijfsruimten willen vestigen. Er wordt naar gestreefd om het gebouw naar vermogen (met name qua exterieur) intact te houden.

• 2012 - De voormalige kerk is in oktober 2012 opnieuw verkocht aan een particulier. De kerk wordt omgebouwd tot woning.