Handelingen

Hedikhuizen, Hoge Maasdijk 9 - Lambertus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Lambertuskerk
Genootschap: Ned. Hervormde kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Heusden
Plaats: Hedikhuizen
Adres: Hoge Maasdijk 9
Postcode: 5256TE
Inventarisatienummer: 07616
Jaar ingebruikname: 15e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: woning
Monument status: Rijksmonument 22121

Geschiedenis

Ooit, in de middeleeuwen, gebouwd als R.K. Kerk. Later in Protestantse handen. Sfeervol onderaan de locale dijk gesitueerde voormalige kerk, met een rijke historie. De toren is door oorlogshandelingen verwoest in 1944, en nooit herbouwd. Buiten gebruik als Ned. Herv. Kerk. Nu in gebruik als woning c.q. atelierruimte. Daarbij heeft binnen inbouw van een etage plaatsgevonden. Beneden, in de atelierruimte, bevindt zich de grafsteen van een locale notabele uit 1813.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Eenbeukig gotisch KERKJE van baksteen, bestaande uit driezijdig gesloten koor en een travee. Steen met jaartal 1779 boven ingang zuidzijde. Voor de vernieuwde westmuur de resten van een romaanse voorgangster: een tufstenen travee-restant met kolonetten en gewelfaanzet.

Gebouwomschrijving

  • Bouwstijl: Gotiek
  • Gevels en materialen: Handvormbakstenen gevels, uitgemetselde steunberen, gecementeerde plint. Kleine opgemetselde klokkenstoel op westgevel.
  • Vensters en deuren: De meeste vensters zijn dichtgezet, vernieuwde ijzeren vensters in koor. Jaartalsteen 1779 boven ingang zuidzijde.
  • Dak en bedekking: Zadeldak, eindschilden, gedekt met verbeterde Hollandse pannen.
  • Bijgebouwen: Bakstenen muur onder ezelsrug. Smeedijzeren hekwerk.
  • Bijzonderheden: Eenschepig kerkje van twee traveeën, driezijdig gesloten koor. Voor de vernieuwde westmuur de restanten van de Romaanse voorgangster: een tufstenen traveerestant met kolonetten en gewelfaanzet.

Afbeeldingen

Exterieur