Handelingen

Haren, Rijksstraatweg 24 - Kapel Sint Maartenscollege

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 25 mrt 2021 om 15:55 (2 foto's hier herplaatst)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kapel Esserhoeve / Sint Maartenscollege
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Groningen
Plaats: Haren
Adres: Rijksstraatweg 24
Postcode: 9752AD
Inventarisatienummer: 00901
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: kantoor
Monument status: na te gaan


Geschiedenis

Kapel van de Paters Jezuïeten.

Omstreeks 1956 verlieten de paters Jezuïeten hun 'Paterskerk' in de Gelkingestraat in de stad Groningen en streken neer op dit complex, bestaande uit twee landhuizen met nevengebouwen. Achter de landhuizen werd het Sint Maartenscollege gebouwd, waar diverse paters in het onderwijs werkzaam waren.

Één van de bijgebouwen, een soort van schuur, werd ingericht als de kapel voor de paters. Deze bevond zich aan de achterzijde van de witte (noordelijke) villa. De kapel was ongeveer 7 bij 15 meter groot. Behalve als kloosterkapel werd dit gebouw ook als R.K. trouwkapel gebruikt.

Rond 1995 hebben de paters Jezuïeten dit gebouwencomplex verlaten.

In de media

Uit harendekrant.nl, dinsdag 24 juni 2008

Primeur: Kapel Maartenscollege krijgt nieuwe functie; Door: Redactie

De voormalige kapel van het (Sint) Maartenscollege in Haren is gekocht door makelaarskantoor Verver & Jet Winters.De bovenstaande inleiding herbergt twee nieuwsfeiten. Enerzijds is bekendgemaakt dat de bekende Harense makelaar Jet Winters samengaat met Verver & Co te Groningen. Deze samenwerking gaat verder dan collegiaal woningen verkopen. Jet Winters en Verver & Co worden samen 1 bedrijf dat per 1 september gaat werken onder de naam Verver & Jet Winters Makelaars. Het tweede nieuwsfeit is dat Jet Winters haar historische kantoorpand aan de Rijksstraatweg gaat verlaten. Zij heeft de voormalige kapel van het (Sint) Maartenscollege aan de Rijksstraatweg 24a aangekocht en gaat daar de Harense vestiging van Verver & Jet Winters onderbrengen. De huidige vestiging van Verver in de stad (Spilsluizen) blijft ook bestaan.

De voormalige kapel was ooit het koetshuis bij het landgoed, dat aan de Rijksstraatweg 22 staat. In de jaren 50 werd het Sint Maartenscollege gebouwd en werd het koetshuis omgebouwd tot klein Godshuis, waar de leraren/paters in retraite konden. Paters woonden in de Esserhoeve, de villa op nummer 24. Met de verkoop van de Esserhoeve aan de Rijksstraatweg kwam de kapel in andere handen. In 2007 kwam de kapel te koop.

Momenteel wordt de kapel verbouwd en geschikt gemaakt voor haar nieuwe functie. Op 1 september gaat Jet Winters er van start.

Afbeeldingen