Harderwijk, Vischmarkt 57a - Agnietenkapel

Naam object: Agnietenkapel
Adres: Vischmarkt 57a
Postcode: 3841BE
Jaar ingebruikname: 15e
Huidige bestemming: horeca

Geschiedenis

Het Sint Agnietenklooster is van onbekende ouderdom en werd voor het eerst in 1439 genoemd. Het klooster was gebouwd aan de noordzijde, aan de buitenkant, van de stad Harderwijk. Van dit klooster is alleen de kloosterkapel nog aanwezig. Tijdens de tweede beeldenstorm werd deze kapel zwaar beschadigd en in 1577 weer hersteld.

Het resterende gedeelte van de kloosterkapel is in 1984 gerenoveerd en ingericht als restaurant.

Op een ingemetselde herinneringssteen staat:

SOLI DEO GLORIA 1577 EST HADRIANO VOS MARGARRETA HAEGO........................ DIRVTA PRAESIDIBVS SIC REPARATA DOMVS

Met Adriaan Vos en ook Margaretha Ulgers als leiders is dit overvallen huis weer opgebouwd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hoekpand met bakstenen tuitgevel onder rollaag en met hoekvoluten en gebeeldhouwd, segmentvormig fronton, waarin het jaartal 1768. Stoep met een baluster, die van het stoephek is overgebleven. In de vensters zesruitsschuiframen. Hardstenen vensterdorpels en plint.