Handelingen

Haarlo, Borculoseweg 17 - Het Lokaal (1928 - 1977)

Uit Reliwiki

Versie door Waterman (Overleg | bijdragen) op 13 mrt 2018 om 15:07 (Waterman heeft pagina Haarlo, Borculoseweg 17 - Het Lokaal hernoemd naar Haarlo, Borculoseweg 17 - Het Lokaal (1928 - 1977): nu woning)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Het Lokaal
Genootschap: Ned. Herv. Rechtzinnig
Provincie: Gelderland
Gemeente: Berkelland
Plaats: Haarlo
Adres: Borculoseweg 17
Postcode: 7273SJ
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1928
Architect:
Huidige bestemming: woning en kantoor
Monument status: geen

Geschiedenis

Zaalkerk met torentje op voorgevel, in neogotische stijl. Sinds 1977 buiten gebruik. Daarna gebruikt als vergaderruimte. In 2011-2012 gerestaureerd en van binnen verbouwd tot woning en kantoorruimte. Het exterieur is vrijwel geheel intact gebleven.

In de media

  • Uit Tubantia, d.d. 4 augustus 2011

Vele weken is gewerkt aan de transformatie van een voormalige kerkgebouwtje in Haarlo tot woonhuis. Deze maand betrekken de bewoners het huis. Het kon geen toeval zijn. Op een maandag in juni 2009 bekeken Ronald Olthof (36) en zijn vriendin Sofie Suiker (34) voor de eerste keer het voormalige kerkje aan de Borculoseweg in Haarlo. Met het verkrijgen van een woonbestemming op het gebouw en overleg met de plaatselijke monumentencommissie waren uiteindelijk twee jaar gemoeid. In maart was het dan toch zover. Er kon worden verbouwd. Het kerkgebouwtje, met een inhoud van 1100 kubieke meter, werd aangekocht. Het gebouw uit 1923 is nagenoeg compleet gestript tot bijna casco en vervolgens voorzien van isolatie en dubbel glas. De verbouwing is uitgevoerd met respect voor de historie, zegt Olthof. Zo is de aan de buitenkant nauwelijks iets te zien van de nieuwe bestemming. Van binnen is de kapconstructie zichtbaar gebleven; de voormalige houten vloer is hergebruikt bij het bekleden van de opgang naar de tweede verdieping. Daar is ook de slaapkamer, slechts afgeschermd door een glazen wand. Oude paneeldeuren worden in oorspronkelijke staat hersteld en ook originele kleuren keren terug. Dat is al te zien aan de voordeur, die door vader Olthof - gepensioneerd schilder - prachtig in ossebloedrood is gelakt. Ronald roemt het uitzicht vanuit de woning. ,,We vielen voor het pand, maar het uitzicht hebben we er gratis bijgekregen.’’ Zelfs het torentje pronkt als in de gloriedagen. De klok kan worden geluid en het uurwerk wordt binnenkort gerepareerd.

Ronald Olthof, architect bij LKSVDD in Hengelo, heeft ervaring met het verbouwen van een kerk. In Hengelo was hij verantwoordelijk voor de transformatie van de Heilig Hartkerk tot onderkomen voor de plaatselijke Plechelmusschool. Hiervoor werd hij onderscheiden met de Gouden Piramide, een prijs van de overheid voor inspirerend en goed opdrachtgeverschap.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur