Handelingen

Groningen, Witte de Withstraat 2 - Oud-Katholieke Kerk Sint Martinus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sint Martinuskerk
Genootschap: Oud-Katholieke Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Groningen
Plaats: Groningen
Adres: Witte de Withstraat 2
Postcode: 9726EC
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1917 ; 2014
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: 00856

Geschiedenis

Oorspronkelijk gebouwd voor de Katholiek Apostolische Gemeente in 1917. Zaalgebouw zonder toren en met woonetage boven de kerkzaal.

In 2011 is deze kerk overgenomen door de Oud-Katholieke Kerk van Nederland (OKK).

Men verwachtte dat de OKK parochie van de Heilige Martinus deze kerk eind 2013 in gebruik zou nemen. Deze ingebruikname vond plaats begin 2014.

Achter de gedeeltelijk glazen ingangswand bevindt zich een stilteruimte, die dagelijk van 10.00 tot 18.00 uur geopend is, en waar men kan zitten en een kaarsje kan aansteken. Door gesloten glazen deuren kan men de kleine kerkzaal zien, met moderne kansel, altaar, en doopvont, en het oudere orgel. In de afsluitende "koorwand" bevinden zich 5 kleine glas-in-loodramen met religieuze symbolen, die nog dateren uit (kort na) 1917. Middenin deze koorwand staat nu het orgel.

Nadere beschrijving

Het is een kerk met de pastorie daarboven gebouwd.

Orgel

De Oud-Katholieke parochie heeft een nieuw orgel. Het is het oude orgel uit de kerkzaal van het Martini Ziekenhuis. De aanschaf, verhuizing en installatie kostten bij elkaar zo’n twaalfduizend euro. Het orgel moest helemaal uit elkaar en weer in elkaar worden gezet.

In de media

Uit RTV Noord 23 december 2013

De verbouwing van een pand aan de Witte de Withstraat in Groningen tot een kerk voor oud-katholieken is zondagmiddag begonnen.De parochie in Groningen telt zo'n tweehonderd leden uit de noordelijke provincies en de Noordoostpolder. Dat de oud-katholieken voor het eerst een eigen plek krijgen is bijzonder: 46 jaar lang zwierven ze van de ene naar de andere kerk. Naar verwachting wordt eind maart de eerste officiële kerkdienst in het nieuwe pand gehouden.

Externe links

Oud-Katholieke parochie van de heilige Martinus
Oud-Katholieke Kerk van Nederland

Afbeeldingen