Handelingen

Groningen, W.A. Scholtenstraat 27 - Jeruzalemkerk

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : Christelijke Gereformeerde Kerk
Gemeente : Groningen
Plaats : Groningen
Adres : W.A. Scholtenstraat 27
Provincie : Groningen
Jaar ingebruikname : 1927
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Jeruzalemkerk
Architect : Hoekzema, G.
Monument-status:
Geschiedenis
Kabinetskast van ds. de Cock

In de kerkenraadskamer staat een origineel kabinetskast van Ds. H. de Cock uit Ulrum. Deze dominee stond aan de basis van de afscheiding in 1834, welke uiteindelijk leidde tot het ontstaan van zelfstandige gereformeerde kerken, naast de Nederlands Hervormde kerk. De kast is geschonken door een van de leden van de Jeruzalemkerk. Dit kerklid had de kabinetskast destijds geërfd en is in de familie gekomen doordat in het verre verleden een oud tante schoonmaakte bij ds. de Cock.

Verstop plaats ten tijde van de tweede wereld oorlog nog aanwezig.

Ten tijde van de tweede wereld oorlog zijn er in de Jeruzalemkerk diverse personen ondergedoken. De verstop plaats was bij het orgel. Deze ruimte (toegang middels een luik) is nog steeds aanwezig, zelfs het stro ligt er nog (anno 2014).

Het orgel

Het orgel is oorspronkelijk gebouwd door J. Hilboesen in 1900 voor de Remonstrantse kerk in Amsterdam. In 1902 is het orgel geplaatst in de Grote kerk te Tholen. Van 1954 tot 1991 heeft het orgel dienst gedaan in de Oud-Katholieke Sint Laurentiuskerk in Rotterdam, firma Sanders heeft destijds het orgel voorzien van oa. een nieuw front en heeft de tractuur elektrisch gemaakt. Sinds 1991 staat het orgel in de Jeruzalemkerk in Groningen. In 2004 is het orgel uitgebreid met vier digitale registers van Monarke.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur