Handelingen

Groningen, Nieuwe Kerkhof 1 - Nieuwe Kerk

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Hervormd
Gemeente : Groningen
Plaats : Groningen
Adres : Nieuwe Kerkhof 1
Provincie : Groningen
Jaar ingebruikname : 1665
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Nieuwe Kerk
Architect : Roelofsz, C
Monument-status: Rijksmonument
Geschiedenis
Gebouwd als "Nieuwe Kerk", wat ook nu de officiële naam is. Zowel door de situering in het noorden van de oude Groningse binnenstad als door de gelijkenis met de Noorderkerk in Amsterdam wordt dit kerkgebouw ook vaak "Noorderkerk" genoemd. In de stadsuitbreiding aan de noordzijde op het Nieuwe Kerkhof vrij gelegen kruiskerk uit 1665. In de hoeken der armen dienstgebouwen met verdieping.

Preekstoel met trap en klankbord uit de bouwtijd, doophek, galerijgestoelten in drie armen met gebeeldhouwde poortjes aan twee daarvan en knopbanken eronder; overhuifd gesneden stadsgestoelte.

Boven een der toegangen gebeeldhouwd cartouche uit 1665. In de vierde arm groot orgel uit 1831, gemaakt door J.W. Timpe. Daaronder soortgelijke knopbanken als in de andere armen; drierijige 10-arms koperen kroon, XVIII. In de dakruiter op de kruising klok uit 1674.

Gebouwomschrijving SKKN

Gebouwd in 1660-65 naar ontwerpen van Coenraet Roelofsz, blijkbaar naar voorbeeld van de Noorderkerk te Amsterdam. De directe omgeving, met de typerende schuinkruis-paden in het vierkant, is bijbehorend. Deze van oorsprong hervormde kerk werd in 1860-1861 (door architect J.F. Scheepers), in 1952-53 (architect P.L. de Vrieze) en in 1974-1977 gerestaureerd.

Externe links

http://www.nieuwekerk.org

Over het Timpe-orgel:

http://www.petertenkate.nl/Groningen-Nieuwekerk.htm

Afbeeldingen