Handelingen

Groningen, Martinikerkhof 23 - Prinsenhof

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 29 mrt 2016 om 10:41 (Afbeeldingen: correctie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Groningen
Gemeente: Groningen
Plaats: Groningen
Adres: Martinikerkhof 23
Postcode:
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname:
Architect: De Zwarte Hond (Jurjen van der Meer) i.s.m. architectuurstudio SKETS (Herbestemming)
Huidige bestemming: Horeca
Monument status: Rijksmonument 18562Geschiedenis

De Prinsenhof was in de Middeleeuwen in bezit van de Broeders des Gemeenen Levens, een religieuze groepering. Wat nu het grand café is, was toen de fraterkerk en dit gebouw is het oudste gedeelte van de Prinsenhof. Het dateert uit begin 15e eeuw. De andere delen werden later bijgebouwd in opdracht van de eerste bisschop van Groningen en Drenthe. Eind 16e eeuw werd het pand een officieel verblijf van de prinsen van Nassau (de stadhouders) en verwierf het zijn huidige naam. Overigens maakten de prinsen weinig gebruik van het verblijf. In deze periode werd de Prinsentuin aangelegd. De heggetjes vormen de letters W en A, de eerste letters van stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes. In de 19e eeuw werd de Prinsenhof gebruikt als ziekenhuis voor Franse militairen en nog weer later werd het een marechausseekazerne. Vanaf 1945 bood de Prinsenhof onderdak aan RTV Noord en de regionale omroep was er gevestigd tot 2005.

Herbestemming

Het Prinsenhofcomplex, waarvan het oudste deel in de 15e eeuw gebouwd is, heeft al vele bestemmingen gekend. Toen in 2005 de regionale omroep RTV Noord vertrok is er een onderzoek gestart naar de mogelijkheid er een luxe hotel te stichten. Door transformatie naar een viersterrenhotel met restaurant heeft het complex, bestaande uit zes monumentale gebouwen, zijn openbare karakter behouden.

  • (Bron:[2] Kennisbank herbestemming)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Prinsenhof complex in 1577 als Stadhoudershof, (na 1652 eerst Prinsenhof) in gebruik genomen gebouwen van de Broeders des Gemenen Levens, in de 17e eeuw aanzienlijk gewijzigd en uitgebreid, bestaat uit vier vleugels, waarvan er drie een hof aan het Martinikerkhof vormen, die door een 17e eeuwse muur met monumentale ingangspoort van de straat wordt gescheiden. Poort met fronton bekroond door drie obeliskachtige opzetstukken: achter de poort open portiek op zuilen; terzijde in de muur is een klein rondbogig poortje weer geopend.

De hof aan het Martinikerkhof wordt begrensd door het laat-middeleeuwse onderkelderd kloostergebouw met verdieping onder zadeldak tussen topgevels, dat in de 18e eeuw is voorzien van een traptoren aan de z.w.hoek. De middeleeuwse vleugel is gevat tussen twee lagere vleugels: een 18e eeuwse aan de westzijde en een 17e eeuwse met smalle hoge vensters aan de oostzijde. In het verlengde van deze vleugel een aan het Martinikerkhof grenzend gebouw waarin de 17e eeuwse Gardepoort, 1639 aan de zijde van de Turfstraat versierd met pilasters en hoofdgestel. Aan de noordzijde van de middeleeuwse vleugel een onderkelderde vleugel waarin een met natuurstenen blokken omlijst poortje en omlijst oeil-de-boeuf.

De 17e eeuwse vleugels grenzen aan de Prinsentuin uit 1626, thans naar oud patroon opnieuw aangelegd; aan de zijde van de Turfsingel wordt de tuin afgesloten door een later verhoogde muur, waarin een poort bekroond door een fraaie zonnewijzer 1731. Langs de Turfstraat wordt de tuin begrensd door een stalgebouw welks gevel door een aantal 12-lichtskozijnen en drie dakkapellen verlevendigd wordt.

Externe links

Afbeeldingen