Handelingen

Grolloo, Hoofdstraat 19 - Dorpskerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

k
(Afbeeldingen)
Regel 82: Regel 82:
 
Afbeelding:Grolloo NH. Kerk Dr.jpg|foto Ds.H.J.Douwes, Amsterdam.
 
Afbeelding:Grolloo NH. Kerk Dr.jpg|foto Ds.H.J.Douwes, Amsterdam.
 
Afbeelding:Grolloo NH. Kerk Dr (2).jpg|foto Ds.H.J.Douwes, Amsterdam.
 
Afbeelding:Grolloo NH. Kerk Dr (2).jpg|foto Ds.H.J.Douwes, Amsterdam.
 +
Afbeelding:Grolloo PKN Hervormde kerk.jpg|kopie ansichtkaart
 
</gallery>
 
</gallery>

Versie van 6 mrt 2011 om 20:32


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Hervormd
Gemeente : Aa en Hunze
Plaats : Grolloo
Adres : Hoofdstraat 19
Provincie : Drenthe
Jaar ingebruikname : 1853
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk :
Architect :
Monument-status: Rijksmonument


Geschiedenis

Inleiding

Nederlands Hervormde KERK gebouwd in 1853 in een klassicistisch georiënteerde Waterstaatsstijl. Stichtingssteen in voorgevel: 'Gesticht 1853. Kerkvoogden Roelof Hagting, Remmelt Haange, Lens Beyring'. De kerk is in 1975 in opdracht van de kerkenraad door Bureau Monumentenzorg van de provincie Drenthe gerestaureerd. Daarbij werden onder meer de (half- )zuilen in Dorische orde en een nieuwe kroonluchter geplaatst. Vermeldenswaardig is de achter de kerk gelegen begraafplaats; deze is echter van lokaal belang.


Omschrijving

Zaalkerk van vijf traveeën gebaseerd op rechthoekige grondslag en opgetrokken in baksteen; gedekt door een zadeldak belegd met hollandse pannen. Opbouw zijgevel met spaarvelden voor de rondboogvensters met gietijzeren roedeverdeling; natuurstenen vensterbanken; staafankers. De eerste travee heeft hoge rondboogvensters ten behoeve van de ontvangstruimte en de vergaderzaal op de verdieping. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een risaliserende middenpartij bestaande uit dubbele paneeldeuren, rondboog bovenlicht; houten waterlijst; gietijzeren rondboograam; torenspits met een met lei bedekte schacht, opengewerkte achtkantige spits met leibedekking. Klokkenstoel met klok van een anonieme gieter, 1422, diam. 52,5 cm.

INTERIEUR: een met trekstangen uitgevoerd tongewelf met ornament in stucwerk; plavuizen op de grond. Sobere inrichting met preekstoel (veelhoekige kuip rustend op bol en kolom; klankbord), houten kerkbanken, houten lambrisering, houten achterwand waarboven balkon.


Waardering

Kerk van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de vormgeving, de gaafheid en herkenbaarheid, van stedebouwkundig belang vanwege de functionele samenhang met pastorie en begraafplaats en de ruimtelijke betekenis van het object ten opzichte van het dorp.

Orgel

Het orgel is in 1934 gebouwd door de firma G. van Leeuwen & Zoon (Leiderdorp) voor de kapel van de Stichting "Licht en Kracht" te Assen. In 1967 plaatst de firma B. Koch (Apeldoorn) het in de Jozefkerk te Assen. De firma Mense Ruiter Orgelbouw (Zuidwolde/Gn.) plaatst het in 1983 over naar Grolloo.

Dispositie

Manuaal: Bourdon 16' - Prestant 8' - Roerfluit 8' - Viola di Gamba 8' - Octaaf 4' - Woudfluit 2' - Mixtuur 3 sterk bas - Cornet 4' 4 sterk discant - Cor anglais 8' bas/discant - Tremulant.

Pedaal: Subbas 16' (transm.).

Pedaalkoppeling.

Speelhulpen: 3 vaste combinaties.

Pneumatische kegellade. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen