Handelingen

Goirle, Nieuwkerk 2 - Kloosterkapel Nieuwkerk

Uit Reliwiki

Versie door FrankOverman (overleg | bijdragen) op 13 apr 2020 om 14:13 (URL naar huidige bestemming)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kloosterkapel Nieuwkerk
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Goirle
Plaats: Goirle
Adres: Nieuwkerk 2
Postcode: 5051PN
Sonneveld-index: 07565
Jaar ingebruikname: 1912-1913
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: bezinningscentrum
Monument status: geen



Geschiedenis

Goirle, Nieuwkerk – voormalig kloostercomplex; jk 07-08-2015

Klooster Nieuwkerk, zusters Franciscanessen, 1986 Pius X gemeente. Eenbeukige neogotische kapel van het voormalige klooster van Nieuwkerk, ingewijd in 1913. Sinds 2006 is het klooster een bezinningscentrum.

Nieuwkerk is een gehucht op de Nederlands-Belgische grens tussen Goirle en Poppel en het dankt zijn bestaan aan een grenskerk die in de 17e eeuw werd gebouwd ten behoeve van de parochie van Goirle.
Oorspronkelijk behoorde het gebied toe aan de Norbertijnen van de Abdij van Tongerlo. Later komt het uiteindelijk in handen van Albert De Meester de Betzenbroeck. Hij maakt de bouw van het klooster mogelijk. Na een rondgang langs 18 verschillende congregaties, waarvan de meeste uit Frankrijk verdreven waren, zijn de Missionarissen van de Heilige Familie te Grave bereid om hier een klooster te vestigen. Met toestemming van de bisschop van Den Bosch, Mgr. Van de Ven wordt het klooster met kapel gebouwd en op 1 juni 1913 plechtig ingewijd.
De Missionarissen van de Heilige Familie vestigen in het klooster hun scholasticaat (studies filosofie en theologie). In 1929 weer word die overgeplaatst naar Oudenbosch.

Vanaf 1929 worden in het klooster de novicen ondergebracht. In 1962 werd het noviciaat verplaatst naar Grave. Het pand, pas in 1960 door schenking eigendom van de congregatie, wordt aanvankelijk verhuurd aan de Trappisten van Tilburg, die in 1964 eigenaar worden van het complex. In het klooster, als woon- en studieoord, vinden zo’n 30 Afrikaanse onderwijzers en onderwijzeressen onderdak. Het onderwijs wordt gegeven door de fraters van Tilburg, de zusters Franciscanessen van Oudenbosch en Etten en de Kanunnikessen van St. Augustinus (Regina Coeli te Vught).

Na enkele jaren wordt het eigendom van Klooster Nieuwkerk overgedragen aan zr Annette Verbeeten, de algemene overste van de zusters Franciscanessen van Etten-Leur, om als vakantiehuis en verdiepingscentrum te dienen.
Naarmate het aantal zusters verminderde, komen er geleidelijk groepen van allerlei signatuur naar Nieuwkerk voor rust en bezinning. Daarnaast is het klooster ook een oase voor alleenstaande vrouwen, moeders en kinderen uit de grote steden en anderen voor wie de zusters in de bres springen. Van 1968 tot 1984 is een deel van het gebouw als L.T.S. in gebruik.

Het klooster en het daaromheen liggend landgoed wordt in 1986 door de Belgische baron Eric de Jamblinne de Meux aangekocht. Na vertrek van de zusters vestigen zich tijdelijk nog de Priesterbroederschap Pius X (volgelingen van Mgr. Lefebvre) en de ‘Gemeenschap van de Gekruisigde en Verrezen Liefde’, in het pand. Na openstelling van de kapel ontstaat er een regelmatige stroom kerkgangers. Veel mensen uit Alphen, Riel, Baarle-Nassau, Poppel en Goirle, komen in de bossen de eredienst bij te wonen. Volgens de in 1913 gemaakte afspraak moet de zondagsmis nog steeds in de kapel van het complex worden opgedragen.

In 1997 komt een einde aan de religieuze bestemming en vestigt Julia Stolte zich met haar gezin in het klooster. Na haar werk als verpleegkundige heeft ze zich verdiept in spierkettingtherapie, in diverse vormen van massage en in de psychosynthese. In mei 2005 wordt gestart met de verbouwing om een centrum op te zetten voor bewustzijnsontwikkeling en bezinning te verwezenlijken. In 2006 opent het zijn deuren en hebben cursisten de mogelijkheid om langs verschillende wegen tot harmonie, ontspanning en vitaliteit te komen. Ook aan dit komt een einde en in 2012 wordt het klooster ingezet als conferentieoord-trouwlocatie-hotel-terras-uitvaartlocatie.

Orgel

In de kapel een eenklaviers orgel van C.J. Rogier uit 1845, afkomstig uit de St. Antoniuskerk te Lepelstraat en sinds ca 1922 in klooster Nieuwkerk.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel

Externe links

Bronnen

RAT = Regionaal Archief Tilburg