Handelingen

Goes, Kornetstraat 4 - Ontmoetingskerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

k
k
Regel 109: Regel 109:
 
Bestand:Goes GKV Ontmoetingskerk (2).jpg|Avondmaalstafel
 
Bestand:Goes GKV Ontmoetingskerk (2).jpg|Avondmaalstafel
 
Bestand:Goes GKV Ontmoetingskerk (3).jpg|Lezenaar
 
Bestand:Goes GKV Ontmoetingskerk (3).jpg|Lezenaar
Bestand:Goes GKV Ontmoetingskerk (5).jpg
 
 
Bestand:Goes GKV Ontmoetingskerk (5).jpg|Knielbank
 
Bestand:Goes GKV Ontmoetingskerk (5).jpg|Knielbank
 
 
</gallery>
 
</gallery>

Versie van 7 apr 2014 om 13:14


Algemene gegevens
Genootschap : Geref. Kerken Vrijgemaakt
Gemeente : Goes
Plaats : Goes
Adres : 's Gravenpolderseweg 55b
Provincie : Zeeland
Jaar ingebruikname : 23-01-2010
Huidige bestemming: Kerk
Naam kerk : Ontmoetingskerk
Architect : Born, Middelharnis
Monument-status:
Inventarisatienummer : 19596


Geschiedenis

Tijdelijk heeft GKV in de voormalig Geref. Westerkerk gekerkt en op vrijdagavond 23-01-2010 is de kerk in gebruik genomen. Zaterdag 24-01-2010 kon men de kerk bezichtigen. Na de vorming van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in 1945 heeft men in allerhande gehuurde ruimtes kerkdiensten gehouden. Vanaf 1983 kon een eigen gebouw, de Hoeksteen, worden gebruikt. Dat gebouw werd echter te klein. Het is in 2006 verkocht aan de Oud gereformeerde gemeente in Nederland. Tijdelijk werd de gesloten GK Westerkerk gebruikt. Kerstavond 2009 is een eigen en ruime nieuwe kerk in gebruik genomen. Vrijdag 23 januari 2010 volgde de officiële ingebruikname. Het is de Ontmoetingskerk. Er zijn 500 zitplaatsen met uitbreiding naar 625. Naast de kerkzaal zijn er zes nevenruimten. Orgelbouwer Van der Poel leverde het imitatie-orgel. Het ontwerp van de nieuwe kerk was van Architectenbureau Born te Middelharnis.Uit Reformatorisch Dagblad, 26 januari 2010.

De Ontmoetingskerk van de gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) aan de ’s-Gravenpolderseweg in Goes is vrijdag officieel geopend. Voorafgaand aan de overdracht door het projectteam aan de kerkenraad, werden de architect, de begeleiders en de bouwers over het nieuwe gebouw geïnterviewd.

Voorheen kerkten de leden van de gkv in De Hoeksteen aan de Noordhoek in Goes. Dat gebouw is in 2006 verkocht aan de oud gereformeerde gemeente in Nederland. Daarna huurden de gereformeerden de Westerkerk van de protestantse gemeente. Deze kerk is echter sinds 1 januari in eigendom van een projectontwikkelaar. Ook de aula van het reformatorische Calvijn College werd gebruikt voor zondagse diensten.

De zwerftocht komt ten einde met een eigen kerkgebouw. De ovalen kerkzaal van de Ontmoetingskerk heeft ruim 500 zitplaatsen en is uit te breiden tot 625 zitplaatsen. Een lange tafel vormt het liturgisch centrum. Voor begeleiding van de gemeentezang, cantorij en muzikanten zijn er een vleugel en een kerkorgel van orgelbouwer Van der Poel.

De hal is ruim opgezet, zodat gemeenteleden elkaar kunnen ontmoeten. Rond deze hal zijn vijf zalen en een ‘huiskamer’ voor besloten gesprekken gegroepeerd. Het geheel is een ontwerp van Architectenbureau Born in Middelharnis en kostte inclusief koop van de grond 3 miljoen euro.

De gkv te Goes is een streekgemeente en telt ruim 600 leden. Predikant is ds. P.J. Trimp.

Externe links

http://goes.gkv.nl/

http://goes-gereformeerde-kerk-vrijgemaakt.hyves.nl/

Afbeeldingen

Exterieur

De volgende foto's zijn op 26 oktober 2013 gemaakt door J.B. v.d. Bie, Oosterland.