Handelingen

Gameren, Delkant 1 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Gameren
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zaltbommel
Plaats: Gameren
Adres: Delkant 1
Postcode: 5311CJ
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1954
Architect: Mensink, J.G.
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Belangrijke kleine wederopbouwkerk. Verving de op 22 april 1945 verwoeste historische Hervormde Kerk.

In de media

Persbericht PKN, 25 mei 2006.

De rechtbank van Arnhem heeft woensdagmiddag bepaald dat de hervormde gemeente van Gameren (PKN) de eigenaar is van alle kerkelijke goederen die nu in gebruik zijn bij de hersteld hervormde gemeente. De hersteld hervormde gemeente dient het beheer over goederen en bankrekeningen binnen twee weken over te dragen.

De hervormde gemeente had in een kort geding geëist dat de rechter zou uitspreken dat zij de zeggenschap krijgt over de plaatselijke kerkelijke goederen. Hierna pas kan de hervormde gemeente een door de commissie van bijzondere zorg (cbz) in januari 2006 getroffen voorlopige voorziening uitvoeren.

Concreet betekent het vonnis dat de hersteld hervormde gemeente alleen gebruik mag maken van de kerkelijke gebouwen wanneer ze daarover overeenstemming bereikt met de hervormde gemeente.

De commissie van bijzondere zorg heeft in een voorziening, in januari, uitgesproken dat het college van kerkrentmeesters van de hervormde gemeente met de hersteld hervormde gemeente in overleg kan treden over medegebruik van het kerk- en het verenigingsgebouw. Dit medegebruik zou kunnen plaatsvinden tegen een vergoeding "op basis van reële exploitatiekosten".

De hersteld hervormde gemeente heeft medewerking aan de uitvoering van deze voorziening geweigerd, waarna de hervormde gemeente een rechtszaak heeft aangespannen.

Uit Reformatorisch Dagblad, 29 september 2009.

Verenigingsgebouw Gameren. De hervormde gemeente te Gameren neemt zaterdag haar nieuwe verenigingsgebouw in gebruik. Het kerkelijk centrum Elim aan de Delkant 5a vervangt het oude verenigingsgebouw aan de Schoolstraat.

Het gebouw aan de Schoolstraat was oorspronkelijk een oude kleuterschool en wordt sinds 1978 gebruikt door de hervormde gemeente. Het gebouw is inmiddels sterk verouderd en functioneert niet meer optimaal. Het gebouw zal tijdelijk gebruikt worden door de plaatselijke basisschool. Dit geeft de basisschool gelegenheid om een uitbreiding te realiseren. Daarna wordt het gebouw afgestoten.

Het nieuwe kerkelijk centrum heeft drie zalen die te verenigen zijn tot één grote ruimte. Verder zijn er een keuken en een bibliotheek- en vergaderruimte in het gebouw. De bovenverdieping van het gebouw is speciaal voor de jongeren ingericht en biedt gelegenheid tot bezinning en ontspanning. Rond het gebouw is parkeergelegenheid voor zo’n 75 auto’s.

Een gedeelte van het gebouw is ingericht als mortuarium met een koelgedeelte, opbaarruimte en een familie­kamer. Het mortuarium is afzonderlijk bereikbaar en staat open voor een ieder die op gepaste wijze afscheid wil nemen van een overledene. Tijdens een condoleance of begrafenisdienst kan gebruik worden gemaakt van één of meerdere zalen van het kerkelijk centrum.

In het kerkelijk centrum vinden de reguliere activiteiten plaats van de gemeente. Daarnaast is het mogelijk het gebouw voor verjaardagen en recepties in besloten kring te gebruiken. Voor het gebruik van het gebouw heeft de kerkenraad beleidsregels opgesteld. Hiermee wordt beoogd dat de activiteiten niet in strijd zijn met het beleidsplan van de gemeente.

De bouw van het verenigingsgebouw is in mei 2008 begonnen. Veel werk is er verzet door vrijwilligers.

Orgel

Het orgel is in 1988 gebouwd door de firma B.A.G. Orgelmakers (Gebr. Hoogendoorn) te Enschede.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Cornet 4' 4 sterk discant - Trompet 8'.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Nasard 2⅔' - Woudfluit 2' - Flageolet 1' - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.


Afbeeldingen

Exterieur

Orgel