Handelingen

Ermelo, Harderwijkerweg 10 - Zendingskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zendingskerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Ermelo
Provincie: Gelderland
Gemeente: Ermelo
Plaats: Ermelo
Adres: Harderwijkerweg 10
Postcode: 3852AD
Inventarisatienummer: 16042
Jaar ingebruikname: 1859
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Interessante kerk zonder toren.

Bijnaam "Witteveenkerkje". Gebouwd als neogotische zaalkerk.

Verbouwd in 1934, met o.a. nieuwe voorgevel, in expressionistische vormen.

Uitbreiding 1980.

Orgel

In 1963 wordt een eenklaviers orgel aangeschaft, gebouwd door de gebr. Reil (Heerde). In 2011 wordt dit orgel vervangen door een groter instrument. Dit orgel is in 1973 door de firma Van den Berg & Wendt (Zwolle/Nijmegen) gebouwd voor het conservatorium te Zwolle. In 2011 plaatst de firma Kaat & Tijhuis (Kampen) het over naar de Zendingskerk te Ermelo.

Dispositie.
  • Manuaal I: Roerfluit 8' - Prestant 4' - Gemshoorn 2' - Sesquialter 1⅓' 2 sterk - Mixtuur 1' 3 sterk.
  • Manuaal II: Holpijp 8' - Roerfluit 4' - Prestant 2' - Quint 1⅓' - Kromhoorn 8'.
  • Pedaal: Bourdon 16' - Gedekt 8' - Cinck 4'.
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1. Winddruk: 62 mm. WK.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 17 maart 2009.

De Zendingskerk in Ermelo bestaat dit jaar 150 jaar. De kerk wordt ook wel Witteveensgemeente genoemd, naar de stichter ervan, ds. Hermanus Willem Witteveen (1815-1884). Uit onvrede met een aantal zaken binnen de Hervormde Kerk liet hij in 1859 de Zendingskerk aan de Harderwijkerweg bouwen.

Witteveen stond sinds 1846 als hervormd predikant in Ermelo. Doordat hij veel vernieuwingen in de gemeente wilde aanbrengen, werd hij begin 1859 geschorst. Vanaf april van dat jaar hield ds. Witteveen diensten bij hem thuis. Toen zijn huis te klein werd, stichtte hij de Zendingskerk, waarvan op 22 september 1859 de eerste steen werd gelegd. Op eerste kerstdag van datzelfde jaar werd er de eerste kerkdienst gehouden.

In 1934 onderging de Zendingskerk een grote restauratie. Daarna hadden nog een aantal malen kleine en grotere renovaties plaats, maar de sobere hoofdvorm van de oorspronkelijke zaalkerk is nog altijd herkenbaar. In 1980 werd een consistoriekamer aangebouwd. De laatste grote restauratie vond plaats in 2006. Sindsdien telt de kerk nog 170 zitplaatsen. De kerk is nu in gebruik bij een kleine „oecumenische geloofsgemeenschap”, die wel deel uitmaakt van de hervormde gemeente te Ermelo, maar niet wijkgebonden is. Achter de kerk ligt het Zendingskerkhof, waar ds. Witteveen begraven is.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 27 april 2010.

De Zendingskerk in Ermelo bestaat 150 jaar. Vorige week gingen de jubileumactiviteiten van start. Behalve een tentoonstelling over de geschiedenis van de kerk zijn er diverse bijeenkomsten georganiseerd. Op 23 mei, eerste pinksterdag, vindt de afsluitende jubileumdienst plaats.

De Zendingskerk is een oecumenische geloofsgemeenschap van ongeveer 400 leden die deel uitmaakt van de hervormde gemeente Ermelo. De zendingskerk is niet wijkgebonden en heeft een unieke identiteit, die onder meer wordt gekenmerkt door het geven van ruimte aan de ander en door niet dogmatisch te zijn.

De kerk wordt ook wel Witteveengemeente genoemd, naar de stichter ervan: ds. Hermanus Willem Witteveen (1815-1884). Ds. Witteveen stond sinds 1846 in Ermelo. Omdat hij vernieuwingen in de gemeente wilde aanbrengen, werd hij begin 1859 geschorst. Vanaf april van dat jaar hield ds. Witteveen diensten bij hem thuis. In datzelfde jaar liet hij de Zendingskerk aan de Harderwijkerweg bouwen. Op het Zendingskerkhof achter de kerk ligt ds. Witteveen begraven.

  • Uit hetkontaktharderwijk.nl, 22 april 2018

Leden van de Zendingskerk Dini van Bruxvoort en Margot Sants zijn maar wat blij en opgetogen over het vernieuwde interieur van 'hun' Zendingskerk. Het moet inderdaad gezegd dat het er van binnen totaal anders uit ziet. Sfeervolle tinten, twee grote schermen aan de muur, een compleet vernieuwd liturgisch centrum. Waarbij het overweldigend grote, massief houten kruis aan de muur heeft plaats gemaakt voor een mystieke kruisafbeelding op een half ronde, ovale muur. ,,Het kerkje zelf is alweer 159 jaar oud. In de jaren '80 is bijvoorbeeld het dak nog opgeknapt en is er een stuk bijgebouwd. De akoestiek is hier altijd al bijzonder goed geweest. De recente opknapbeurt was echt hard nodig. Dat zware grote kruis, was qua verhouding al helemaal niet mooi. De dwarsbalk zat heel hoog en het geheel kwam op je af", vertellen de vrouwen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur